joomla

самуїл 1Святий пророк Самуїл
Пророк Самуїл був п'ятнадцятий і останній суддя Ізраїльський, що жив за 1146 років до Різдва Христового. Він походив від коліна Левія, був сином Елкани із Раматаїм-Цофіму, з гори Єфремової. Народився випроханий у Господа молитвами своєї матері Анни (тому й одержав ім'я Самуїл, що означає "випроханий") і ще до народження був присвячений Богу. Коли хлопчикові виповнилося 3 роки, мати пішла з ним до Шіло, і за обітницею віддала його до скинії на піклування первосвященика Ілія, який в той же час був і суддею над народом Ізраїльським. Пророк зростав у страху Божому, і вже в 12 років йому було одкровення про те, що Бог покарає весь дім первосвященика Ілія за те, що він не приборкує своїх нечестивих синів.
Пророцтво збулося, коли филистимляни, вбивши 30000 ізраїльтян (серед них були і сини первосвященика Офні та Фінеєс), здобули перемогу і взяли Ковчег Божий. Почувши про це, первосвященик Ілій впав з стільця наознак при брамі і, зламавши хребет, помер. Дружина Фінеєса, до якої чутка про подію дійшла у той час, коли народжувався младенець, померла зі словами: "Відійшла слава від Ізраїля, бо взятий Ковчег Божий" (1. Цар 4,22).
Після смерті Ілія Самуїл став суддею народу ізраїльського. При ньому Ковчег Божий був повернутий з полону самими филистимлянами, а після навернення ізраїльтян до Бога вони повернули собі і всі міста, які взяли филистимляни. Постарівши, пророк Самуїл поставив своїх синів - Іоїла й Авію - суддями над Ізраїлем, але вони не успадкували чеснот та правосуддя батька, оскільки були користолюбиві. Тоді старійшини Ізраїлю, бажаючи, щоб народ Божий був "як інші народи" (1 Цар. 8, 20), зажадали в пророка Самуїла поставити їм царя. Пророк Самуїл побачив у цьому глибоке падіння народу, яким до того часу керував Сам Бог, сповіщаючи волю через святих обранців. Залишаючи посаду судді, пророк Самуїл запитував народ, не скривдив він кого у продовж свого правління, але ніхто не знайшов за ним нічого. Після викриття першого царя Саула в непослуху Богові, пророк Самуїл помазав на царство святого Давида, який знаходив у нього притулок, рятуючись від переслідувань царя Саула. Пророк Самуїл помер, досягши глибокої старості. Життя його описане в Біблії (1 Цар;. Сір 46, 16-23.). У 406 році мощі пророка Самуїла були перенесені з Юдеї в Константинополь.



 

підготував протоієрей Миколай Капітула,

магістр богослів’я, викладач РДС,

клірик Покровського собору, м. Рівнe