joomla
 

автономСвященномученик Автоном, єпископ Італійський
Священномученик Автоном був єпископом у Італії. Під час гоніння на християн імператора Діоклетіана (284 - 305) святитель Автоном для користі Церкви залишив свою країну і оселився в Вифінії, в містечку Сорреї у страннолюбця Корнилія. Святий Автоном з ревнощами здійснював своє апостольське служіння і навернув до Христа стільки язичників, що утворилася велика Церква, для якої він освятив храм в ім'я Архистратига Михаїла. До цієї Церкви святитель висвятив Корнилія спершу в сан диякона, а потім у пресвітера. З проповіддю про Христа святитель Автоном відвідав також Лікаонію і Ісаврію.

Імператор Діоклетіан наказав схопити святителя Автонома, але він пішов у Клавдіополь на Чорному морі. Повернувшись в Сорею, святитель Автоном висвятив пресвітера Корнилія на єпископа. Сам він попрямував в Асію, а коли повернувся звідти, почав проповідувати в містечку Лімна, поблизу Сореі. Одного разу новонавернені зруйнували ідольське капище. Язичники вирішили помститися християнам. Вибравши момент, коли святитель Автоном служив Божественну літургію, язичники напали на храм Архістратига Михаїла і, після катувань, вбили святого Автонома, обагривши вівтар церкви його мученицькою кров'ю. Диякониса Марія витягла тіло святого мученика з-під купи каміння і поховала.

У часі царювання святого Костянтина Великого на місці поховання святителя була споруджена церква. Близько 430 року занепалу церкву розібрав один священик. І, не знаючи, що під храмом поховано тіло мученика, влаштував церкву на новому місці. Через 60 років мощі святого були знайдені нетлінними і споруджено храм в ім'я священномученика Автонома.

підготував протоієрей Миколай Капітула,

магістр богослів’я, викладач РДС,

клірик Покровського собору, м. Рівнe