joomla

Bogomater-Vzygranie 1Походження цієї ікони пов'язане з дуже відомим Ватопедським монастирем на Святому Афоні. Ватопед - грецький монастир, розташований в невеликій бухті на північно-східному березі Афону. Цей монастир - один з найдавніших, багатих і великих монастирів на Святій Афонській Горі. Константин Великий побудував тут в 329 році християнський храм, який був незабаром зруйнований Юліаном відступником. Але вже в 383 році на цьому ж місці виникає перший монастир, створений імператором Феодосієм. Назва монастиря пов'язана з переказом про чудесне спасіння Богородицею імператорського сина Аркадія. Під час його повернення з Риму до Константинополя на морі піднявся сильний шторм, і Аркадій впав за борт. Супутники в розпачі звернулися за допомогою до Богородиці. Їх молитви були почуті, і царевич був знайдений сплячим на березі, під тінню тернового куща. Звідси і назва монастиря - Ватопед, що в перекладі з грецького звучить як «Кущ отрока» або «Купінодєтіє». У вівтарі соборного храму поставили образ Пресвятої Богородиці і дали іконі ім'я «Відрада і Утіха». Мабуть, з чудесним знайденням дитини пов'язана й інша стародавня чудотворна ікона обителі - «Взиграніє Младенця». Ця ікона символізує повноту материнства. Перед нею моляться про дарування дітей, за благополучні пологи і просто, за дітей. Подальша доля ікони пов'язана зі слов'янськими країнами, де вона широко вшановувалась. Не менш знаменитою вона була і на Русі. Тут, доля ікони пов'язана з Ніколо-Угрешською обителлю в Московській області. Ікона Божої Матері «Взиграніє Младенця» з'явилася 7 листопада 1795 року біля села Гремячевого, в стародавньому Ніколо-Угрешському монастирі, який був заснований благовірним князем Димитрієм Донським на честь перемоги на Куликовому полі в 1380 р, на місці чудесного знайдення іншої ікони - Миколая Чудотворця. Побачивши невідомо звідки явлений образ, князь сприйняв це як знак особливого Божого благословення і радісно вигукнув: «Ся вся угреша (зігріло) серце моє!» - І дав обітницю в разі перемоги створити на цьому місці монастир. Так постав Угрешський монастир, в якому згодом з'явилася чудотворна ікона Божої Матері, названа «Взиграніє».

Ця ікона явилась 20 листопада 1795 (7 листопада за старим стилем). Під час розорення безбожниками-більшовиками обителі в 1918 році ікона зникла і довгий час вважалася втраченою. Всі спроби знайти її сліди залишалися безуспішними. Але, минуло трохи менше століття, і сталося чудо, якого ніхто не чекав ... У 2003 році у відродженій обителі пролунав телефонний дзвінок, і невідома жінка повідомила, що хоче пожертвувати монастирю ікону Божої Матері. Прибувши на квартиру до дарувальниці, ченці виявили ікону Божої Матері «Взиграніє», за описом дуже схожу з загубленою. А коли образ привезли в монастир і встановили на місце, де він колись стояв, то останні сумніви розвіялися - в обитель повернулася загублена святиня. Опівдні 30 березня 2003року монастирська братія зустріла образ Пресвятої Богородиці біля Святих воріт. Урочистим хресним ходом ікону внесли в Спасо-Преображенський собор, де з нагоди такої важливої події був відслужений святковий молебень. Зараз Угрешська чудотворна ікона Пресвятої Богородиці, звана «Взиграніє», знаходиться у вівтарі Спасо-Преображенського собору.

Молитва
Пресвята Діво, Мати Господа нашого Ісуса Христа, Ти, що знаєш народження і єство матері і чада, помилуй рабу Твою (ім'я) і допоможи в годину цю звільнитися від тягаря свого благополучно. О Всемилостива Владичице Богородице, Ти, що не зажадала допомоги в народженні Сина Божого, подай допомогу цій рабі твоїй, що допомоги потребує, особливо ж від Тебе. Даруй їй благу поміч в годину цю, і младенця який має народитися і ввійти у світло світу цього сподоби в належний час і розумного світла у святому хрещенні водою і духом. До Тебе припадаємо, Мати Бога Вишнього, молячись: Будь милостивою матір’ю для цієї, якій прийшов час стати матір’ю, і благай Того, що воплотився з Тебе, Христа Бога нашого, нехай укріпить її силою Своєю з висоти.

Амінь.

підготував протоієрей Миколай Капітула,
магістр богослів’я, викладач РДС,
клірик Покровського собору, м. Рівне