joomla

e759b0aa52a0924c91d19034e7816031Ікона Пресвятої Богородиці «Акафістна»
Існує декілька різновидів ікон з найменуванням Акафістна Божа Матір. Ікону, святкування якій здійснюється 25 січня, називають Хилендарською. З цим образом пов'язана наступна подія. У 1837 році з необережності Еклесіарха (людина, яка завідувала у монастирі порядком богослужіння) у храмі Хилендарського монастиря на Афоні загорівся іконостас.

Від вогню іконостас практично весь вигорів, але образ Божої Матері залишився абсолютно неушкодженим. Після чудесного спасіння ікони від вогню перед нею був прочитаний акафіст Пресвятій Богородиці. З тих пір образ став називатися Акафістний. Акафістна Хилендарського ікона стала прообразом ікони «О Всехвальна Мати». Цікавим є те, що ченці Хилендарського монастиря ще називають цю ікону Скоропослушницею, за швидку допомогу Богородиці після молитовного звернення до Неї перед цією іконою Божої Матері.

734561507Ікона Божої Матері «Молокоживителька»

На іконі Богородиці Молокоживителька зображена Пресвята Діва, що годує грудьми Богомладенця. За усним переказом цей образ рідкісної іконографії спочатку знаходився в лаврі Сави Освяченого, що розташована в 18 верстах від Єрусалиму. Святий засновник єдиної на Сході лаври при своїй кончині пророкував братії, що з часом відвідає його лавру тезоіменний йому царствений прочанин з Сербії, і що чудотворна ікона Богородиці «Молокоживителька» буде дарована йому від лаври на благословення.

Передбачення святого Сави, котрий мирно упокоївся в VI столітті, виповнилося більше ніж через шість століть. У XIII столітті прибув до Палестини святий Сава архієпископ Сербський - син сербського государя. Пам'ятаючи про заповіт святого Сави Освяченого, ченці лаври передали йому ікону Богородиці «Молокоживителька», а також подарували від себе ще одну ікону Божої Матері - «Троєручиця».

Повертаючись з Палестини в Сербію, святий Сава відвідав на горі Афон заснований ним Хилендарський монастир. Цьому монастиреві він і передав у власність ікону Божої Матері «Молокоживителька», де образ перебуває й понині. Знаменним є те, що ікона Пресвятої Богородиці була поставлена святим Савою в іконостасі не по ліву сторону царських врат, як прийнято, а по праву, де звичайно ставиться ікона Спасителя. Образ же Господа Вседержителя він помістив по ліву сторону, де за звичай має стояти ікона Божої Матері.

На іконі Пресвятої Богородиці «Молокоживителька» зображені сонце і місяць з відповідними написами. Образ іноді зустрічається в дзеркальному зображенні і з іншого символікою. Існує кілька чудотворних списків, про кожен з яких збереглися письмові та усні перекази. Так, на Русі прославився образ, знайдений в 1650 році в селі Крестогорськ неподалік від Мінська.

Ікона, подібна до Афонського образу, була виявлена на високому дереві. На місці її явлення був побудований храм на честь Успіння Божої Матері. Ікону помістили над царськими вратами і в певні дні опускали для того, щоб прочани могли до неї прикластися. Існує чимало переказів про зцілення стражденних за молитвами до Пресвятої Богородиці перед Її іконою «Молокоживителька».

підготував протоієрей Миколай Капітула,
магістр богослів’я, викладач РДС,
клірик Свято-Покровського собору, м. Рівне