joomla

Ще у грудні 2014 року Рівненському академічному українському музично-драматичний театру виповнилося 75 років. Через складну ситуацію в нашій країні працівники театру вирішили не влаштовувати гучних святкувань з нагоди ювілею, а стримано підсумувати 75 років прожитого у Всесвітній день театру. Бо за такий значний відрізок часу у стінах Рівненського облмуздрамтеатру відбувалося дуже багато цікавих подій, поставлено сотні вистав та пережито дуже багато незабутніх і щасливих моментів для кожного з дружнього творчого колективу.

У Всесвітній день театру, 27 березня, колектив головного храму Мельпомени нашої області зібрав чимало охочих відсвяткувати їхній ювілей. Для рівнян підготували творчий вечір «Не хлібом єдиним живе людина…»

Зустрічав гостей свята театральний оркестр. Під чарівні ноти музичних композицій рівняни роздивлялися історію театру на афішах, спілкувалися між собою та вітали усіх причетних із такою знаменною датою.

На ювілейному творчому вечорі для глядачів зі сцени линули пророчі слова Івана Франка, Тараса Шевченка, які неабияк розчулили публіку, українські національні пісні, захоплюючі танці артистів балету, уривки з вистав «Каліка із острова Інішмаан» та «Сватання на Гончарівці».

Згадали і світлу пам’ять тих, хто працював у Рівненському театрі, кого тепер немає серед живих. Під пісню у виконанні керівника театру Володимира Петріва весь зал стоячи аплодував цим акторам.

Серед високих гостей ювілею були керівники міста й області, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, власник Рівненського льонокомбінату Олег Червонюк та багато інших відомих рівнян.

У своєму привітальному слові голова облдержадміністрації Віталій Чугунніков зачитав указ Президента України про присвоєння звання «Заслуженого артиста України» Станіславу Лозовському, артистові Рівненського академічного українського музично-драматичного театру. Та подарував мистецькому закладу освітлювальну апаратуру.

Долучився вітальним словом і подарунком також голова обласної ради Михайло Кириллов, вручивши колективу театру, який вважає найкращим у світі, сучасний ноутбук.

Міський голова Володимир Хомко у вітальному слові відгукнувся про усі свої улюблені вистави, та подарував театрові генератор снігу.

- Володимире Юліановичу, - звернувся міський голова Рівного до Володимира Петріва, - дозвольте привітати Вас та Ваш колектив з цією визначною датою. Дякую вам, що ви є, бо що таке місто без театру? – це райцентр. Ви знаєте, що я люблю ходити в наш театр, маю улюблені вистави. Це «Останній строк» та «Дуже проста історія».

Владика Іларіон зазначив важливість театру у сучасний період, коли українцям дуже важко, адже в їхній країні йде неоголошена війна.

- Мені дуже приємно бути сьогодні тут. Сьогодні театр виконує надзвичайну місію. Бо нелегко сьогодні підтримувати дух, а вони це роблять: співають, танцюють. Ми справді усім серцем полюбили цей театр, - зазначив архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон.

Подарунком від владики для усього колективу в особі керівника театру Володимира Петріва стала висока церковна Патріарша нагорода – медаль «За жертовність та любов до України», яку архіпастир вручив з благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

Архієпископ висловив свою надію на те, що зовсім скоро колектив театру готуватиме виставу під назвою «Перемога України».

Власник Рівненського льонокомбінату Олег Червонюк – давній друг театру, який не пропускає жодної прем’єри і частенько буває на виставах із сім’єю. Звісно, не міг оминути ювілею улюбленого творчого колективу та прийшов привітати його разом із дружиною і донькою. Звісно, й не з порожніми руками.

- Дуже приємно бути сьогодні тут, особливо приємно коли біля тебе твоя родина. Театр – це такий острівець затишку, коли зараз усім особливо важко. Від себе, своєї родини та усього колективу Рівненського льонокомбінату я хочу вручити сертифікат на придбання акустичного обладнання, - зазначив Олег Червонюк.

Подякувавши за вітання усім друзям театру, його директор Володимир Петрів вручив цінну нагороду - відзнаку Рівненського академічного українського музично-драматичного театру «За вірність та служіння» артистці Ліні Ізаровій, яка прокоментувала це зворушливими словами:

- Це мій театр, це 40 років мого життя.

Після усіх привітань та святкової програми гостей та винуватців ювілею чекав ще один подарунок, цього разу - просто неба: вихованці Рівненського Палацу дітей та молоді влаштували на Театральному майдані захоплююче і незабутнє вогняне шоу.
А завершився ювілейний вечір спільним виконанням гімну України.

Довідка: Рівненський обласний український музично-драматичний театр заснований у 1939 році. З початком війни у червні 1941 року театр припинив свою роботу. Більшість акторів змушені були залишити місто, деяких гітлерівці розстріляли, а частина під керівництвом режисера Анатолія Демо-Довгопільського працювала у створеному німецькими властями драматичному театрі. Після арешту та керівника театр занепадає.

У червні 1944 року театр відновлює свою роботу. Для творчого посилення трупи залучають акторів Мелітопольського драматичного театру, евакуйованого з міста Уфи. Новий театральний сезон відкрився 1 травня 1945 року. Протягом 15 років театр працює у пристосованому приміщенні будинку культури будівельників, часто гастролює.

У 1960 році рівненський театр переїжджає у новозбудоване приміщення. З 1978 року, після пожежі, театр працює в будинку культури будівельників, водночас багато гастролює від Рівного до Красноярська, Новосибірська, Мурманська і Петрозаводська, Бреста, Ставрополя. У 1983 році з нагоди 700-річчя Рівного театр повертається у відбудоване приміщення.

У 1997 році розпочинається нова сторінка в історії Рівненського облмуздрамтеатру. Колектив очолює Володимир Петрів. У цей час формується новий репертуар, театр запрошує для постановки провідних майстрів сцени, режисерів, сценографів.

Сьогодні театр активно розвивається. Репертуар збагачується новими цікавими виставами, а колектив - талановитою молоддю. Окрім великої працює мала сцена, розрахована на 100 глядачів. За світловим та звуковим обладнанням вона є однією з кращих в Україні.

Прес-служба Рівненської єпархії

за матеріалами golosno.com.ua

Фото Анатолій Мізерний