joomla

Високопреосвященнійшого ЄВСЕВІЯ,
Митрополита Рівненського і Острозького,

Всечеснішому духовенству, боголюбивому чернецтву та всім побожним дітям
Святої Української Православної Церкви Київського Патріархату на Рівненщині

Христос Воскрес!

Воскресіння ХристовеЩе раз милосердний Отець наш Небесний дав усім нам радість поклонитися святому Христовому Воскресінню. До світла, до найвищої радості закликає нас Свята Православна Церква в “цей урочистий і святий день”, що є дійсно “празників празник  і торжество із торжеств”.

І коли вся наша душа нині повна святої радості Великодня, коли ми очищаємося цією радістю і в ній наближаємось до Господа Бога, Єдиного Джерела життя і правди, то тим самим зближуємося один до одного. В ці великі дні свят почуваємо себе справді рідними і близькими один одному, як діти Єдиного Отця, і поспішаємо поділитися взаємно чистою радістю найбільшого свята нашої віри. За цією потребою душі, за давнім християнським звичаєм, від щирого серця вітаю всіх Вас, дорогі у Христі сопастирі, боголюбиві іноки та інокині і всі вірні Святої Української Православної Церкви Київського Патріархату, як любих дітей, що Вас дав мені Господь, вітаю всіх Вас з ясною радістю Воскресіння Христового! Христос Воскрес!

“Небеса ж нехай достойно веселяться, і земля ж нехай радується, і нехай святкує світ видимий і невидимий: Христос-бо Воскрес – радість вічная.” І Свята Церква своїми веселими, захоплюючими піснями; і дивний у красі своїй Божий світ своїм оживленням і розквітом після зимового завмирання; і наша думка про Воскреслого нині Христа, і наше серце, повне вдячної молитви – усе кличе нас до чистої радості в ці  великі і святі дні Христової Пасхи.

Для нас зрозуміла ця радість Церкви, це – велика наша утіха. Воскресіння Христове – сама основа віри нашої. Радістю Воскресіння живе Церква Христова. В цьому – сама душа Православ’я.

Христос Воскрес! Подано спасіння людям: любов’ю Божою на хресті очищено гріхи людські; стражданнями Богочоловіка знищена влада гріха, зла і смерті; Воскресінням Христовим подолана смерть; перед нами відкриті двері до вічного життя в славі небесній; нам подаються благодатні сили Святих Таїн, щоб ми могли досягнути життя вічного; ми пізнали Бога, віруємо в Нього, йдемо за Ним.

Нехай же свята радість Христового Воскресіння буде радістю життя нашого так, як була вона радістю життя і основою подвигу апостолів, ісповідників, мучеників, великих Отців та учителів Церкви і святих праведників Божих. Бо для тих, хто живе радістю Воскресіння Христового, нема сили гріха: він обмитий і прощений, і Господь любить нас, а ми любимо Його. Нема пекла, бо воно подолане, – не може бути муки там де панує радість і любов. Нема після Христового Воскресіння смерті, бо для нас смерть тільки відкриває життя вічне, небесне. При радості Христового Воскресіння нема ніякої біди чи журби, що була б не зносима, понад наші сили, бо земна журба і смуток – тільки тінь минуща перед сяйвом радості, уготованої для тих, хто любить Христа Воскреслого.

“Отже, коли ви воскресли з Христом, небесного шукайте, де Христос сидить праворуч Бога; про небесне думайте, а не земне. Вмерли-бо ви, і життя ваше заховане з Христом у Бозі; а коли з’явиться Христос, життя ваше, тоді й ви з Ним з’явитесь у славі” (Кол.3.1-4). Так навчає нас святий апостол Павло освячувати все життя наше постійною духовною єдністю з Господом Богом, дарованою нам через Христове Воскресіння.

Чесно і щиро виконуймо кожен ту працю і ті обов’язки, до яких покликав нас Господь. За наукою святого апостола Павла, «Все, що робите, робіть від душі, як для Господа» (Кол.3.23), пам’ятаючи, що тільки тоді, коли будемо йти за Христом, несучи свій хрест, тоді тільки прийдемо до радості воскресіння і життя вічного у славі Божій.

Христос Воскрес! Нехай же радість Христового Воскресіння ніколи не згасає в душах ваших, нехай вона укріпляє ваші сили для діл християнської любові, правди і добра.

“Пасха священна нам сьогодні з’явилася” в живій духовній єдності Святою Православною Церквою, що по всіх усюдах, на безмежних просторах нашої Рідної України і на всім світі єдиним серцем прославляє нині Святе Христове Воскресіння. Радість великого свята Пасхи Христової помножуються і зміцнюються в нас дарованою нам від Господа радістю нашого повного єднання з усім побожним православним народом нашим в лоні єдиної Матері – Святої Православної Церкви у всьому світі.

У цей великий і святий день душа наша прагне і хоче просить і благає Воскреслого Христа “Святителя ісповіданія нашого” (Євр. 3, 1), щоб радість наша була повна, нічим не потьмарена, щоб її розділили з нами всі наші брати, діти народу нашого.

“Пасха красна, Пасха, Господня Пасха, Пасха преславна нам засяяла. Пасха, радісно обіймім один одного!” Давно ще сказано: “Радість Господня – це є сила наша” (Неєм. 8, 10).

Нехай же не буде найменшої тіні розділення там, де повинна бути єдність братня, щира, глибока і сердечна єдність у Христі, “щоб пізнати Його і силу Воскресіння Його” (Флп. 3, 10).

Молю Воскреслого Христа Спасителя і Бога нашого, щоб радість Воскресіння Його завжди освячувала нашу рідну Україну і братньою любов’ю єднала всіх нас у Святій Православній Церкві. Щоб чистим серцем, непохитною вірою православною, життям побожним, подарок благодаті Духа Святого, ми завжди свідчили, що ВОІСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС!

 

+ЄВСЕВІЙ,
Митрополит Рівненський і Острозький

Пасха Христова, 2011 р., м. Рівне