joomla

14 травня 2014 року, у день пам'яті священномученика Макарія, митрополита Київського і всієї Руси (1497), нетлінні мощі якого перебувають у Володимирському соборі, та переполовення П'ятидесятниці, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі.

Також в цей день виповнилося 48 років архієрейського служінння Святійшого Патріарха Філарета на Київській кафедрі. Саме у день пам'яті священномученика Макарія 1966 року Його Святість був призначений на кафедру Другого Єрусалима, звідки пішло світло Христової віри по всій Київській Русі.
Напередодні дня пам'яті священномученика Макарія, 13 травня 2014 року, Предстоятель Київського Патріархату у співслужінні єпископату та численного духовенства відслужив Всенічне бдіння.

Його Святості співслужили понад тридцять архієреїв Київського Патріархату, численне духовенство м. Києва, Київської та інших єпархій нашої Церкви.

За богослужінням молилися викладачі та студенти Київської православної богословської академії, а також делегація зі столиці Грузії на чолі з головою адміністрації району Ваке м. Тбілісі Бачо Долідзе. На запричасному шановні гості привітали Святійшого Патріарха Філарета зі святом і на молитовну згадку подарували ікону грузинських святих - святителя Антонія, митрополита Чкондидського (+1815) та його учня преподобного Якова.

Під час Божественної літургії співали: Патріарший хор Володимирського собору (регент Вероніка Матвієнко), хор Київської православної богословської академії (регент диякон Юрій Мигаль) та кліросний хор Володимирського собору (регент Тетяна Солосич).

Після закінчення Літургії Предстоятель звершив молебень до священномученика Макарія, перед його нетлінними і чудотворними мощами. Потім, під багаторазовий спів величання святому Макарію, Патріарх, архієреї, духовенство та парафіяни благоговійно прикладалися до мощей священномученика.

Під час урочистого молебня біля раки з мощами священномученика Макарія Патріарх Філарет, єпископат, духовенство і віряни особливо молилися за відсутніх на богослужінні архіпастирів Київського Патріархату з Донбасу - архієпископа Донецького і Маріупольського Сергія і єпископа Луганського і Старобільського Афанасія.

На завершення Святійший Патріарх Філарет звернувся до присутніх із Первосвятительським словом. Святійший зазначив, що подвиг священномученика Макарія є показовим для сучасної України, адже в умовах війни і зовнішньої агресії - священик не боявся ворогів і ціною власного життя виконав свій пастирський обов'язок.

Урочисте богослужіння завершилося уставним многоліттям.

За інформацією cerkva.info