joomla

Уже доброю традицією у Свято-Михайлівському храмі Млинова стало проведення православного дитячого табору. З благословення архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона, вихованці Недільної школи протягом 1 – 8 липня перебували у с. Пляшева, де відпочивали і оздоровлювалися при Свято-Георгіївському чоловічому монастирі.

За цей період ми набули більшого життєвого досвіду, виробили певні навички спілкування, самообслуговування тощо. Особливо нам запам’ятався час, проведений із братією монастиря: ігуменом Софронієм (Бордюком) та ієромонахом Онуфрієм (Лядою). На кілька днів до нас прибув ігумен Пересопницького монастиря Григорій (Нерета). Ми не лише брали участь у богослужіннях, а й спілкувалися на різні теми, проводили спільні походи та вечірню ватру. Братія нас частувала різними солодощами і допомагала в організації духовного зростання та дозвілля.

Наш дитячий хор супроводжував усі церковні відправи, брав участь у хресному ході до села Острів, де було відслужено молебень за Україну. У неділю, 6 липня, ми брали участь в архієрейській службі, яку очолював єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан. Саме із владикою Митрофаном ми започатковували традицію літнього табірного відпочинку при монастирі, тож нам було приємно зустрітися з ним знову.
Щороку ми відвідуємо козачий цвинтар, де служимо заупокійну літію, а цього року це було особливо трепетно, адже події останнього часу в Україні засвідчують, що у нашого народу ще живе козацький дух і прагнення до свободи. Тому ми повинні бути вдячні і нашим предкам, і сучасникам за те, що ціною власного життя вони захищають нашу державу.

Як відомо, кожен християнин зобов’язаний приступати до таїнств Сповіді та Причастя якомога частіше, то ж і ми намагаємося робити це у кожен піст і під час табору зокрема. Підготовку до таїнства сповіді із нами проводив наш настоятель протоієрей Тарас Варварук. Напередодні увечері отець Тарас давав нам поради щодо перевірки свого сумління, бажання усвідомити, що гріх – наче хвороба, про яку потрібно розповісти і отримати від священика рекомендації щодо лікування. Після покаяння слід уникати того, що зможе спричинити нові гріхи, намагатися виправити своє життя і звіряти свої думки, слова і вчинки із Божими заповідями.

Збагачення духовного світу ми поєднували із фізичним загартуванням. Нам самим доводилося готувати їжу на відкритому вогні у казанах, мити посуд, прибирати у помешканні, але це не затьмарювало радості від перебування серед чарівної української природи. Завдяки хорошій погоді ми грали у футбол та волейбол із сільськими хлопцями, проводили різноманітні змагання.Чи не найбільше часу та уваги нам приділив ієромонах Онуфрій (Ляда). Він спільно із нами куховарив, розпалював багаття, а ще дбав про нашу безпеку, коли ми купалися в річці Пляшівці. Усе це також нас збагачувало духовно, адже завжди цікаво спілкуватися з різними людьми, перебирати від них щось нове, ділитися своїм.

Особливо зворушливим був момент, коли після Божественної літургії намісник монастиря ігумен Софроній (Бордюк) нагородив нас та наших керівників Ірину Шиманську та Світлану Швайчук Подяками.

Сподіваємося, що традиція табірного відпочинку буде існувати і надалі і ми зможемо відкривати для себе усе нові і нові знання про світ, про людей, про Бога.

Бондарчук Юлія та Старушкевич Влада,
вихованки Недільної школи Свято-Михайлівської церкви