joomla
 

З благословення Високопреосвященного Іларіона, архієпископа Рівненського і Острозького, 6 грудня у Рівненській духовній семінарії відбулася наукова-практична конференція на тему: «Київський Патріархат – 20 років побудови Помісної Православної Церкви в Україні (1992 – 2012)».

Розпочалось засідання з молитви, після чого до учасників наукового заходу звернувся архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон. Владика наголосив на важливості подібних заходів, які продовжують традицію науково-богословських праць викладачів та студентів духовних шкіл. Також архіпастир закликав до популяризації духовної школи та заповнити ту порожнечу, яка в силу багатьох обставин утворилася в українській богословській думці, залишити науковий доробок викладачів і студентів РДС майбутнім поколінням.

З вітальним словом також звернулися намісник Свято-Георгіївського монастиря на Козацьких Могилах ігумен Митрофан (Бутинський) та декан гуманітарного факультету Національного університету «Острозька академія» професор, протоієрей Василій Жуковський, який підкреслив доцільність такої роботи для наукового простору, а також висловив сподівання на подальшу тісну співпрацю між Острозькою академією та Рівнеською духовною семінарією. Також вітання учасникам конференції надіслали богословські академії Києва, Львова та Луцька, котрі виголосили аспірант КПБА Іван Гищук, інспектор ЛПБА священик Андрій Лотоцький та проректор з науково-дослідницької роботи ВПБА протоієрей Володимир Вакін.

Особливістю даного заходу стала презентація періодичного історико-богословського видання: «Андріївський вісник». Цим журналом Рівненська духовна семінарія, за словом ректора РДС прот. Віталія Лотоцького, поряд з інтернет ресурсом оформлює повноту своєї присутності в інформаційному просторі.

Перший випуск «Андріївського вісника» містить матеріали конференції та переклади здійснені зусиллями викладачів семінарії.

Своє захоплення та живий інтерес до видання «Андріївського вісника» висловила директор видавництва «Волинські обереги» Власюк Тетяна Олександрівна, котра у своєму вітальному слові побажала семінарії подальших творчих здобутків.

Після вітальних слів учасники конференції приступили до виголошення та обговорення наукових доповідей та статей.

Слід відзначити що характерною рисою заходів, які проводить РДС є участь у них представників духовних шкіл нашої Церкви та світських вузів, що свідчить про актуальність питань, які піднімаються на подібних заходах.

Завершилася науково-практична конференція спільною трапезою.

прот. Тарас Волянюк
проректор з науково-методичної роботи РДС