joomla

6-7 липня 2013 року на Рівненщині із Першосвятительським візитом перебував Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

6 липня, в другій половині дня, при в'їзді у м. Рівне Першоієрарха зустрічали: архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, секретар Рівненського єпархіального управління прот. Сергій Лучанін, Рівненський обласний благочинний прот. В'ячеслав Грицак, благочинний Рівненського міського благочиння прот. Леонід Поліщук, старший священик Свято-Покровського кафедрального собору м. Рівне прот. Роман Довбета, проректор з навчально-виховної роботи КПБА прот. Олександр Трофимлюк, перший заступник голови Рівненської облдержадміністрації Анатолій Юхименко, перший заступник голови Рівненської обласної ради Михайло Кривко, міський голова Рівного Володимир Хомко.

Наступного дня, 7 липня у Неділю всіх святих землі Української, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет прибув до Свято-Георгіївського чоловічого монастиря на Козацьких Могилах, для урочистого вшанування пам’яті українських героїв – козаків та селян, які загинули в битві під Берестечком у 1651 році.

Першоієрарха, якого супроводжував архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, перед головною монастирською брамою зустріли голова Радивилівської районної державної адміністрації Анатолій Грисюк та голова Радивилівської районної ради Олександр Пастух, котрі тепло привітали Святійшого Владику та піднесли коровай і квіти.

У монастирській брамі Предстоятеля Київського Патріархату зустрів намісник Свято-Георгіївського чоловічого монастиря на Козацьких Могилах архімандрит Митрофан (Бутинський), який запросив Святійшого Патріарха Філарета очолити Божественну літургію.

За богослужінням Його Святості співслужили: митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній, митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, митрополит Луцький і Волинський Михаїл, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, архієпископ Житомирський і Овруцький Ізяслав, архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький Нестор, єпископ Дніпропетровський і Криворізький Симеон, єпископ Вишгородський Агапіт, намісник Свято-Георгіївського чоловічого монастиря архімандрит Митрофан (Бутинський), секретар Рівненського єпархіального управління прот. Сергій Лучанін, настоятель Свято-Троїцького собору м. Тернополя прот. Анатолій Зінкевич, настоятель столичного храму Різдва Христового прот. Микола Салабай, проректор з навчально-виховної роботи КПБА прот. Олександр Трофимлюк, благочинні Рівненської єпархії та більше 200 священиків Рівненської, Тернопільської, Волинської і Львівської єпархій.

На богослужінні була присутня велика кількість вірян з усіх куточків України.

Вшанувати пам’ять українських героїв прибули: перший заступник голови Рівненської облдержадміністрації Анатолій Юхименко, перший заступник голови Рівненської обласної ради Михайло Кривко, голова Радивилівської районної державної адміністрації Анатолій Грисюк, голова Радивилівської районної ради Олександр Пастух, а також народні депутати України, громадські діячі та українська інтелігенція.

Особливої святковості богослужінню надавали церковні піснеспіви у виконанні архієрейського хору «Знамення» під керівництвом диякона Володимира Іваника.

Прикінці літургії Святійший Патріарх Філарет виголосив повчальну проповідь.

По завершенні Божественної літургії та заупокійної літії відбулася урочиста хода та покладання квітів до пам’ятника полеглим у національно-визвольній війні.

В другій половині дня, повертаючись до столиці, Святійший Владика ознайомився з ходом будівницва Свято-Георгіївського храму с. Малий Шпаків, на малій батьківщині Миколи Поровського, Члена Вищої Церковної Ради. Варто відзначити що благодійниками будівництва даного храму є родина Корилкевич.    

На цьому візит Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета до Рівненської єпархії завершився. 

Прес-служба Рівненської єпархії