joomla

21 липня 2013 року, в 4 неділю після П'ятидесятниці, на запрошення благочинного Дубенського районного благочиння прот. Ігоря Загребельного архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, з архіпастирським візитом відвідав Козацький редут між селами Плоска та Семидуби. 

У каплиці, яка розташована на місці героїчного бою між козаками та поляками, керуючий Рівненською єпархією звершив Божественну літургію.

За Богослужінням владиці Іларіону співслужили: особистий секретар, намісник Свято-Георгіївського чоловічого монастиря на Козацьких Могилах архімандрит Митрофан (Бутинський), благочинний Дубенського районного благочиння прот. Ігор Загребельний, благочинний Млинівського благочиння прот. Володимир Левандовський та запрошене духовенство.

На богослужінні були присутні представники влади: міський голова м. Дубно Василь Антонюк, голова Дубенської районної ради Олександр Дехтярчук та заступник голови Дубенської РДА Микола Гузь.

Прикінці літургії архієпископ Іларіон звернувся до вірних з повчальним словом та освятив воду у недавно спорудженій криниці.

Потім архієрей у співслужіні духовенства відслужив панахиду за загиблими за волю України козаками.

По завершенні панахиди присутні мали змогу почути виступи художніх колективів Дубенщини.

Довідка:
Битва між селами Плоска і Семидуби відбулася після 10 липня 1651 року, де в земляному укріпленні-редуті три сотні українських козаків, свідомо поклали свої голови за братів по вірі, прикривши відступ основних сил козацького війська. Адже після поразки на полі Берестецької битви Іван Богун, задля збереження козацько-селянської армії, відводив її у підвладні Січі землі. І це йому добре вдалося, бо вже через два місяці Богдан Хмельницький виставив сто тисяч воїнів під Білою Церквою і змусив Річ Посполиту до миру. При розкопках на річці Пляшівці було виявлено кілька сотень загиблих, а не 30 000, як стверджували польські історики.

прот. Богдан Тимощук,
прес-секретар Дубенського районного благочиння,
член Національної спілки журналістів України