joomla

14 вересня, у третій день Першосвятительського візиту до Львівської єпархії в рамках святкування 1025-ліття Хрещення Київської Руси-України, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив освячення нових розписів та Божественну Літургію у храмі Вознесіння Господнього м. Львова.

Його Святості співслужив керуючий Львівською єпархією Високопреосвященний митрополит Львівський і Сокальський Димитрій та запрошені на святкування ієрархи: Патріарший намісник Високопреосвященний митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній, Високопреосвященні архиєпископи Рівненський і Острозький Іларіон, Чернігівський і Ніжинський Євстратій, Дрогобицький і Самбірський Яків, Сімферопольський і Кримський Климент, Преосвященний єпископ Коломийський і Косівський Юліан.

У числі духовенства Предстоятелю співслужили: благочинний єпархії, секретар єпархіального управління прот. Володимир Бачинський, ректор Львівської православної богословської академії прот. Ярослав Ощудляк, ключар Покровського кафедрального собору прот. Павло Кочкодан, благочинний Львівського благочиння прот. Ярослав Дуда, настоятель храму свт. Миколая Чудотворця м. Львова прот. Володимир Хрептак, настоятель прот. Іоан Хомин, однокурсники о. Іоана з Київської духовної школи, запрошені з благословення Владики Димитрія, а також настоятелі храмів Львівського благочиння.

За богослужінням молився міський голова м. Львова А.І. Садовий.

Участь у Літургії взяло понад дві з половиною тисячі вірян.

Після завершення Літургії Предстоятель виголосив проповідь.

Також Святійший Патріарх Філарет відзначив високими церковними нагородами - орденами та ювілейними медалями, найбільш активних парафіян та представників влади міста, що усіляко сприяли становленню і розвитку громади.

Мера Андрія Івановича Садового було відзначено ювілейною медаллю 1025-ліття Хрещення Київської Руси-України, а орденом святого великомученика Юрія Переможця Євгена Івановича Кривородька. Також ювілейними медалями було відзначено: Ігора Васюника, Володимира Яворського, Валерія Підболячного, Анатолія Грюканова, Ігоря Гнеся, Івана Лопака, Григорія Шевчука, Людмилу Гудилу, Олександра Кротенка.

Опісля нагородження настоятель прот. Іоан Хомин звернувся зі словом подяки за візит та звершене богослужіння на адресу Предстоятеля.

На згадку про візит та звершене освячення о. Іоан подарував Святійшому Патріарху Філарету Патріарший комплект хреста і панагій вирізьблених з дерева.

Також архиєрейські комплекти були подаровані Патріаршому наміснику Владиці Епіфанію та керуючому єпархією Владиці Димитрію.

Зауважимо, що стіни першого освяченого Предстоятелем у м. Львові храму стараннями настоятеля прот. Іоана Хомина і парафіяльної громади стіни прикрасили постаті та лики 243 святих.

Зокрема серед розписів присутні всі великі святителі Української Церкви від митрополита Іларіона Київського до митрополита Димитрія Ростовського.

Особливе місце у храмі займають лики прославлених насельників і засновників славних твердинь монашества Руської землі - Печерської та Почаївської лаври і Манявського скиту. Це зокрема святі Антоній і Феодосій Печерські, Іов Почаївський та Іов Княгиницький.

Також на стінах храму зображені монахи ІІІ-V ст. - засновники традиції ісихазму, серед яких Антоній Великий, Макарій Великий, Єфрем Сирин та інші.

Особливої уваги заслуговують зображення архистратиги Божого Михаїла та архангелів Гавриїла, Рафаїла, Уриїла, Селафиїла, Ієгудиїла, Варахиїла та Ієремиїла, висотою понад 5 метрів.

При вході до храму зображені ангели-охоронці, а також славні Руські правителі: рівноапостольні князь Володимир та княгиня Ольга та князі-мученики Борис і Гліб.

Перший балкон прикрашаю вісім найбільш шанованих чудотворних Богородичних ікон, серед яких Печерська, Почаївська, Казанська, Державна та інші, а на його основі розміщені слова Господнього молитви. На основі другого балкона розміщені слова тропаря престольного свята храму - Вознесіння Господнього.

У центральній частині храму праворуч розміщено особливий куточок зі списком чудотворної ікони Львівської Богородиці з цитатою слів Божої Матері зі Святого Писання «Величає душа Моя Господа...». А ліворуч розміщено поминальний куток з панахидним столиком та зі словами стихири похорону, що розповідає про майбутнє воскресіння мертвих і прихід Христа у славі.

Особливою символічністю сповнені розписи вівтарної частини, які зображують єднання земної Церкви із Небесною та розповідають про мету нашого земного життя - наблизить до Бога Єдиного у Святій Тройці благодаттю Духа Святого через прийняття у Святому Причасті Тіла і Крові Христової. На стінах вівтаря зображені святителі Христової Церкви - автори вчень про Пресвяту Тройцю та обоження людини, зокрема чотири автори Літургії - апостол Яків, брат Господній по плоті, та святителі Василій Великий, Іоан Золотоустий і Григорій Двоєслов, папа Римський.

Керівником групи іконописців був молодий художник Олександр Кротенко.

За інформацією gradleva.com