joomla

km-16km-0426 червня, у Неділю всіх святих землі Української, у Свято-Георгіївському чоловічому монастирі на Козацьких Могилах відбулось урочисте щорічне вшанування пам’яті українських героїв – козаків та селян, які загинули в битві під Берестечком у 1651 році. Цього року відзначається 360-а річниця цієї трагічної т героїчної для українців битви. Помолитись за спокій душ українських героїв прибув Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

km-14km-15Святійшого владику, якого супроводжував керуючий Рівненською єпархією митрополит Рівненський і Острозький Євсевій, перед головною монастирською брамою зустрічали з хлібом-сіллю та квітами пляшевські діти, які привітали Предстоятеля Української Церкви на святій, окропленій кров’ю героїв-мучеників землі, віршованими словами та попросили патріаршого благословення.

km-13km-10У монастирській брамі Святійшого Патріарха Філарета зустрів намісник Свято-Георгіївського монастиря, ректор Рівненської Духовної Семінарії архимандрит Олексій. Отець-намісник зустрів Патріарха з хрестом, у який вмонтовано частку Животворчого Древа Господнього, для того, щоб цією монастирською святинею Святійший Патріарх благословив духовенство й віруючих.  Отець Олексій запросив Святійшого Владику очолити Божественну літургію в обителі, та піднести первосвятительські молитви за спокій душ українських козаків, за Українську Церкву, Українську державу та народ України.

km-05km-07Святійший Патріарх Філарет звершив Божественну літургію та панахиду під відкритим небом на величній паперті перед Георгіївським храмом-памятником. Патріарху спів служили: митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, митрополит Рівненський i Острозький Євсевій, архієпископ Тернопільський і Кременецький Іов, архієпископ Луцький і Волинський Михаїл, архієпископ Черкаський і Чигиринський Іоан, єпископ Переяслав-Хмельницький і Бориспільський Епіфаній, єпископ Вінницький і Брацлавський Онуфрій, єпископ Тернопільський і Бучацький Нестор, єпископ Чернігівський і Ніжинський Іларіон, намісник Георгіївського монастиря архимандрит Олексій та більше 200 священиків з Рівненської, Тернопільської, Волинської, Львівської, Чернівецької єпархій.

km-06km-03Після літургії Святійший Патріарх Філарет виголосив проповідь.

Вшанувати пам’ять козаків також прибули чисельні представники української політичної еліти, громадські діячі, народні депутати України, представники влади, українська інтелігенція, серед яких можна відмітити наступних: голова політради партії «Наша Україна», народний депутат України Валентин Налевайченко; екс-голова Рівненської ОДА, заступник голови політради партії «Наша Україна», народний депутат України Віктор Матчук, голова Української Народної Партії, народний депутат України Юрій Костенко; лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок, голова Рівненської обласної ради Юрій Кічатий, голова Дубенської РДА Данило Корилкевич, Дубенський міський голова Василь Антонюк та інші.

km-17km-01По завершенні Божественної літургії та заупокійної літії відбулася урочиста хода та покладання квітів до пам’ятника полеглим у національно-визвольній війні українського народу проти польського поневолення. Після покладання квітів Святійший Патріарх Філарет відповів на запитання кореспондентів та взяв участь запису інтерв’ю для фільму про монастир на Козацьких Могилах, робота над яким триває.

Прес-центр Київської Патріархії,

прес-служба Рівненської єпархії