joomla

Афганістан… Уже 3 десятиліття у нашій свідомості це слово звучить не як назва країни, а як синонім людського лиха. 25 грудня 1979 року радянські війська були введені в цю країну для виконання інтернаціонального обов'язку. Для тисяч радянських солдат, їхніх батьків, матерів, братів, сестер розпочалася кривава війна за чужу територію.

Багатьом із воїнів не судилося повернутися до рідної домівки. В афганській війні загинуло майже 15 тисяч осіб,сотні пропали безвісти.

За кожним воїном-афганцем – своя доля, свій життєвий подвиг, свій крок у безсмертя. У страхітливому полум’ї війни народжувались молоді солдати і командири, які з перших днів служби в Афганістані пізнали ціну життя, ціну справжньої чоловічої дружби, взаємовиручки і взаємопідтримки, склали екзамен на мужність і гідність.

Війна безжально перекреслила тисячі молодих життів, спопелила надії, плани, понівечила тіла і долі. Летіли на Україну чорні тюльпани, несучи на бортах тіла наших солдат, які загинули в боях, які померли від ран і контузій. Від травм і хвороб сивіли молоді хлопці, від горя рано старіли батьки й матері, ховаючи своїх дітей, сиротіли діти, в мирний час вдовами ставали жінки.

Закінчилась війна. Багато молодих воїнів-інтернаціоналістів були нагороджені орденами і медалями, але найвищою нагородою для тих, хто уцілів, є життя, а для загиблих – пам'ять.

13 лютого чимало млинівчан зібралося біля пам’ятного знака у центрі містечка, аби вшанувати тих, хто не пошкодував свого життя, своєї молодості і опинився у вирі страшної війни. Млинівський благочинний протоієрей Володимир Левандовський відправив панахиду, яку супроводжував співом кліросний хор Свято-Михайлівського храму Млинова на чолі із його настоятелем протоієреєм Тарасом Варваруком.

У своїй промові отець Володимир звернувся до присутніх зі словами щирого жалю за те, що у ХХ столітті у цивілізованому суспільстві люди не знаходять порозуміння один із одним, що у боротьбі за владу, славу, гроші забувають про найголовніше і найважливіше – душу. Разом із тим він висловив сподівання, що все-таки людство схаменеться і житиме у мирі один із одним, із Богом за Його законами.

Світлана Швайчук, учитель Недільної школи
Свято-Михайлівського храму Млинова