joomla

22 грудня Тропар Зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці, глас 4:

Сьогодні неплідність розв’язується,/ бо, почувши Іоакима і Анну,/ Бог, понад сподівання, обіцяє їм народження Богоотроковиці,/ що від Неї Він Сам, Неосяжний, родився,/ тіло прийняв, коли ангелу звелів привітати її:/ «Радуйся, Благодатна,// Господь з Тобою!»

Кондак, гл. 4:
Святкує в цей день вселенна/ зачаття Анни, що було від Бога:/ бо народила вона Ту, що Слово невимовно породила.

Тропар Божої Матері перед іконою Її Несподівана Радість глас 4:

Сьогодні вірні люди/ духовно торжествуємо,/ прославляючи Заступницю старанну роду християнського/ і прибігаючи до пречистого Її образу, так взиваймо:/ о, Премилостива Владичице Богородице,/ подай нам несподівану радість,/ обтяженим багатьма гріхи і скорботами,/ і визволи нас від усякого зла,// молячи Сина Твого, Христа Бога нашого, щоб спас душі наші.

Кондак Божої Матері перед іконою Її Несподівана Радість глас 6:

Не маємо іншої помочі,/ не маємо іншої надії,/ окрім Тебе, Владичице./ Ти нам допоможи,/ на Тебе надіємось/ і Тобою хвалимось,/ бо ми Твої раби,// щоб нам не посоромитись.

23 грудня Тропар святителя Іоасафа, єп. Білгородського, глас 3:

Святителю, Христом Богом улюблений,/ правилом віри і образом лагідності став ти для людей;/ пильнуванням невсипущим, постом і молитвою, як світильник пресвітлий, засяявши,/ від Бога прославлений був;/ тілом у нетлінні спочиваючи,/ а духом стоячи перед Божим престолом, виточуєш чудеса преславні./ Моли Христа Бога,// щоб нас утвердив у Православ’ї і побожності і спас душі наші.

Кондак, глас 8:

Безліч подвигів життя твого хто оповість?/ Безліч милостей Божих, тобою явлених, хто обчислить?/ Твою ж сміливість до Пречистої Богородиці/ і Всемилостивого Бога добре знаючи,/ зворушеним серцем до тебе взиваємо:/ не позбав і нас твоєї помочі й заступництва,// святителю Христів і чудотворче Іоасафе.

24 грудня Тропар преподобного Никона Сухого, Печерського, у Ближніх печерах, голос 8:

Бога Благого полюбивши,/ чернече життя прияв ти/ і, добре живучи ченцем,/ полонений був половцями,/ ними ж сильно катований був ти, міцний душею Никоне,/ благодаттю Христовою звільнився від їх невидимо,/ і нині, перебуваючи в Світлі неприступному,// молися, що б спастися нам, що твою пам’ять вшановуємо.

Кондак преподобного Никона Сухого, Печерського, у Ближніх печерах, голос 6:

До Першомученика подібним був ти,/ за мучителя твого молячись/ і, визволивши його від смерті, привів до Христа,/ славний преподобний мученику Никоне/ тому й, з першим страждальцем бачачи Христа по праву руку Отця,// молися за нас, щоб не бути нам поза чертогом Христовим.

Тропар преподобного Даниїла Стовпника глас 1:

Був ти стовпом терпіння,/ наслідуючи праотців, преподобний,/ Іова у стражданнях, Йосифа у спокусах,/ і Безплотних житієм/ перебуваючи в тілі, Даниїле, отче наш,// моли Христа Бога, щоб спаслися душі наші.

Кондак преподобного Даниїла Стовпника глас 8:

Як зірка найясніша, ти блаженний, зійшов на стовп,/ світ просвітив ти преподобними ділами твоїми/ і темряву спокус відігнав ти, отче./ Тому молимо тебе:// і нині засяй в серцях рабів твоїх незахідним світлом розуму.

25 грудня Тропар святителя Спиридона Тримифунтського, глас 1:

На першому соборі захисником істини/ і чудотворцем з'явився ти, богоносний Спиридоне, отче наш./ Тому ти до мертвої в могилі звернувся,/ і змію на золото перетворив,/ і, при співі святих твоїх молитов,/ Ангели співслужили тобі, священнійший!/ Слава Тому, Хто прославив тебе;/ слава Тому, Хто увінчав тебе;// Слава Тому, Хто подає через тебе всім зцілення!

Кондак, глас 2:

Любов'ю Христовою вражений, священнійший,/ розум окриливши сяйвом Духа,/ ти, богонатхненний, досяг успіху в дієвому спогляданні,/ ставши жертовником божественним,// просячи для всіх божественного осяяння.

26 грудня Тропар п'ятичисельних мучеників Євстратія, Авксентія, Євгенія, Мардарія й Ореста Севастійських, глас 4:

Мучеників всечесних світлість,/ п'ятичисельних страстотерпців оспіваймо,/ що земною славою знехтували,/ сонця світлого Євстратія,/ премудрого красномовця зі страждальцями,/ що на вогонь і муки пішли за всіх Царя Христа/ і від Престолу Його слави почесними вінцями нагороджених./ Їхніми молитвами, Христе Боже,// спаси душі наші.

Кондак мучеників, глас 3:

Красномовно проповідуючи беззаконним Божественне вченння,/ биття перетерпів ти мужнім серцем,/ засяяв ти Божими знаменнями, предивний,/ погасив ти збільшене полум’я спокус,/ тому й вшановуємо тебе, всеблаженний,// мученику Христів Євстратію.

Кондак мучеників, глас 2:

Явився ти страстотерпче світильником найяснішим/ для тих що сидять у темряві невідання,/ бо вірою, як списом, озброївшись,/ нападів ворогів не злякався ти, Євстратію,// серед риторів найбільш красномовний.

27 грудня Тропар мучеників, глас 4:

Мученики Твої Господи/ в стражданні своїм/ вінці нетлінні прийняли від Тебе Бога нашого/ маючи бо силу Твою/ мучителів подолали,/ сокрушили і демонів немічні спокуси// їхніми молитвами спаси душі наші.

Кондак мучеників глас 2

Благочестя віри поборники,/ злочестивого мучителя обплювавши,/ викрили звіроподібне його кровопролиття/ і перемогли його шалене противлення,/ Христовою поміччю укріплювані, Фирсе та Левкію,// з постраждалими за нас моліться.

28 грудня Тропар всіх святих землі Кримської, глас 4:

Сьогодні світло красується Церква Кримська/ і радісно торжествує православних множество,/ звершуючи пам'ять всіх Таврійських святих,/ що від апостолів Христових і до нині прославлені,/ з ними ж новомучеників та сповідників століття двадцятого,/ їхніми ж молитвами і заступництвом/ даруй Господи всім нам Божественну поміч,/ непохитними перебувати в Православ’ї,/ Твою багату милість,// благоденство і спасіння душ наших.

Кондак, глас 3:

Як жертву непорочну/ і богоугодну Христу/ приносячи Православна Церква Кримська світло святкує,/ звершуючи соборну пам’ять святих угодників Таврійських,/ що вийшли від землі нашої і стали насельниками райських осель./ І ми всі до покрову їхніх молитов вдаючись/ визволяємось від напастей бід і скорбот/ оспівуючи разом з ними Святу Тройцю,// Яка дарує нам спасіння і велику милість.

підготував прот. Миколай Капітула