joomla


У світлі останніх подій пов’язаних із поверненням Свято-Троїцького храму с. Повча Дубенського району в юрисдикцію УПЦ Київського Патріархату і викривленням реальних подій та фактів з боку представників УПЦ Московського Патріархату, прес-служба Рівненської єпархії УПЦ КП, з благословення архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона надає об’єктивний коментар щодо вищезазначених подій:

На початку жовтня 2014 року Свято-Троїцька громада УПЦ КП с. Повча Дубенського благочиння звернулася до сільської ради з проханням повернути їм Свято-Троїцький храм, який у березні 1994 року підступним чином був захоплений представниками УПЦ МП.

Виконком Повчанської сільської ради прийняв рішення провести 12 жовтня 2014 року у с. Повча Дубенського району Рівненської області збори, на яких громади мали визначити конфесійну належність Свято-Троїцького храму.

За результатами зборів, які проходили у присутності Повчанського сільського голови Володимира Євгеновича Солоняка, 82% людей проголосували за повернення Свято-Троїцького храму в юрисдикцію УПЦ КП.

13 жовтня 2014 року, відбулося засідання парафіяльної ради (двадцятки) Свято-Троїцької громади УПЦ МП с. Повча (копію протоколу засідання подаємо нижче), на якому одноголосно було вирішено: запропонувати Свято-Троїцькій громаді УПЦ КП почергово звершувати богослужіння у місцевому храмі, відкривати храм обом старостам, церковну утвар залишити у спільному користуванні, прибирати церкву та прилеглу територію після кожного богослужіння почергово. Також, на пропозицію прот. Симеона Головчука, було вирішено направити до архієпископа (на той час вже митрополита) Рівненського і Острозького Варфоломія, звернення щодо почергового богослужіння.

 

17 жовтня 2014 року, під час зборів Свято-Троїцької громади УПЦ КП с. Повча, громада УПЦ МП запропонувала їй почергове богослужіння. У зв’язку з недопущенням міжконфесійного конфлікту Свято-Троїцька громада УПЦ КП погодилась на це рішення. Між настоятелями громад прот. Андріаном Гусаром (УПЦ КП) та прот. Симеоном Головчуком (УПЦ МП), у присутності Повчанського сільського голови Володимира Євгеновича Солоняка, було досягнуто домовленість що у неділю 19 жовтня 2014 року з 07.00 год. до 10.30 год. богослужіння у храмі буде звершувати громада УПЦ МП, а з 11.00 год. до 14.00 год. – громада УПЦ КП.

Зранку 19 жовтня 2014 року старостами обох громад о 07 годині був відчинений Свято-Троїцький храм, і громада Московського Патріархату розпочала богослужіння. Близько 09 години до храму прибув секретар Ріненської єпархії УПЦ МП прот. Віталій Герлинський, який повідомив присутніх що митрополит Варфоломій не благословляє звершувати почергові богослужіння. Також прот. Віталій Герлинський закликав громаду УПЦ МП «берегти чистоту своєї віри і стояти на захисті православних»!!! І тому, по завершенні богослужіння усі присутні вийшли з храму, зачинили його, та продовжили «молитву» на паперті.

Близько 11 години для звершення богослужіння до храму прибув благочинний Дубенського районного благочиння прот. Ігор Загребельний, настоятель храму прот. Адріан Гусар та парафіяни УПЦ КП, але агресивно налаштовані прихильники Московського Патріархату не впустили їх до храму.

Такі дії обурили громаду Київського Патріархату, і тому нею було прийнято рішення 21 жовтня 2014 року, у присутності сільського голови Володимира Євгеновича Солоняка відчинити храм та звершити у ньому богослужіння, яке очолив благочинний Дубенського районного благочиння прот. Ігор Загребельний.

Підкреслюємо та наголошуємо, що Українська Православна Церква Київського Патріархату ніколи не закликала і не закликає до погромів чи до захоплень храмів УПЦ МП, оскільки ми не зацікавлені у розпалюванні ворожнечі з тими, з ким хочемо бути єдиними.

Проте, духовенству Московського Патріархату слід пам’ятати, якщо вони беруть на себе сміливість іменуватися «представниками канонічної Церкви», то вони першими повинні показувати зразок виконання Закону Божого, або, щонайменше, щиро прагнути до цього.

Але, прикриваючись «канонічністю» представники УПЦ Московського Патріархату вже не вперше порушують Заповіді Божі, вдаючись до неправди та видають бажане за дійсне. Так було і в с. Повча, коли духовенство УПЦ МП цинічно обмануло вірних Київського Патріархату, запропонувавши почергово звершувати богослужіння. Обманював у Повчі і секретар Рівненської єпархії УПЦ МП прот. Віталій Герлинський, який говорив що нібито «09 жовтня 2014 року між архієпископом Іларіоном та митрополитом Варфоломієм була досягнута домовленість про те, що Київський Патріархат не буде приймати громади Московського Патрірахату», хоча такої зустрічі і близько не могло бути, оскільки в цей день архієпископ Іларіон перебував у Харкові . Обманював і прот. Симеон Головчук, який 18 жовтня 2014 року ввечері телефонував до благочинного Дубенського районного благочиння прот. Ігора Загребельного та підтверджував почерговість звершення богослужінь, хоча на той час вже знав що митрополит Варфоломій не благословляє такі служіння. І прес-служба Рівненської єпархії УПЦ МП не пасе задніх, розміщуючи неправдиву інформацію по цих та інших подіях. І інша брехня і далі лунає з вуст духовенства та вірних УПЦ МП…

Однак кожен з них повинен пам’ятати, що Господь буде судити всіх людей, в тому числі і «канонічних», і кожен дасть відповідь за свої вчинки. 

Також священству УПЦ МП нарешті варто зрозуміти, що довголітня вимога Київського Патріархату об’єднатися і утворити в Україні Єдину Помісну Православну Церкву зараз стала однією з вимог українського суспільства. І тому, в чергове ми звертаємось до духовенства УПЦ МП із закликом до конструктивного діалогу щодо невідкладного подолання існуючого розділення.

Ми віримо, що бажання українського народу мати свою Єдину Помісну Українську Православну Церкву в скорому часі здійсниться. І ця Церква буде дійсно українською, а не московською, яка лише за своєю назвою звучить «Українська Православна», а по своїй суті є російською.

Прес-служба Рівненської єпархії