joomla

 

Дубенська ікона з давніх часів належала до сімейних святинь знаменитого роду князів Острозьких. Перша згадка про неї датується 1565 роком, коли князь Констянтин Острозький запросив до себе на ночівлю подорожніх . Серед них була незряча жінка, яка самостійно зайшла до кімнати, де була святиня і приклонившись прозріла. Князь одразу відправився в монастир і розповів про все ігумену, а зранку відвіз ікону в Дубенський Спасо-Преображенський чоловічий монастир, куди приклонитись до образу приїжджали вірні не тільки з України, але і Польщі, Білорусії, Молдови.

Оригінал святині пропав у вирі Першої світової війни, а копія попала за промислом Божим у м. Чернігів. В одному з містечок на Чернігівщині лютувала епідемія морової язви, але коли хресним ходом цю ікону обнесли довкола поселення, хвороба раптово зникла.

В 2004 році Дубенська ікона замироточила, а в   2010 році, коли чудотворна ікона перебувала на Львівщині в м. Сколе, як і колись в Острозі, до неї підвели незрячу жінку. Із храму вона вийшла зціленою, славлячи Господа та Богородицю.

1 жовтня цього року, велика святиня з волі Божої прибула на землі Острожчини. ЇЇ з благословення Преосвященнійшого Іларіона, єпископа Чернігівського і Ніжинського, штатний священник Свято-Катериненського кафедрального собору м. Чернігів свящ. Михаїл Болюк, привіз у Свято-Михайлівський храм с. Оженіно.

В цей день, на запрошення настоятеля місцевої громади, свящ. Юрія Андрощука, в Свято-Михайлівському храмі, Божественну Літургію очолив Преосвященнійший Михаїл, єпископ Дубенський, вікарій Рівненської єпархії. Владиці співслужили: благочинний Острозького району прот. Юрій Лукашик; настоятель громади свящ. Юрій Андрощук, клірик Свято- Катериненського кафедрального собору м. Чернігів свящ. Михаїл Болюк та численне духовенство з Острозького і Гощанського благочинь.

По завершенні Літургії було проспівано Акафіст до Пресвятої Богородиці перед її Чудотворною іконою Дубенською, а в кінці Акафісту з повчальним словом, про шанування Богородиці, до вірних звернувася Преосвященнійший владика Михаїл.

Закінчилось Богослужіння поклоніням духовенства та вірних Чудотворній іконі.

Прес-служба Рівненської єпархії