joomla

Тривають новорічні та різдвяні свята, даруючи людям радість та щастя, багато приємних зустрічей та подій. На вулицях чути співи – це колядки. Лунала різдвяна коляда також із храму святого Апостола і Євангеліста Івана Богослова смт.Демидівка, де проходили урочисті різдвяні богослужіння. Чи не в кожну хату завітав хор священиків Демидівського благочиння УПЦ Київського патріархату і у самій Демидівці, помилуватися співами хору мали можливість і працівники установ та організацій району, адже священики завітали майже до кожної. Коляда зачаровувала і дарувала всім піднесений святковий настрій.

Світлий третій день Христового Різдва зібрав біля районного будинку культури чимало людей. Усі вони поспішали на свято: районний фестиваль колядок та щедрівок «Сяйво Віфлеємської зірки». Зал був переповнений бажаючими поринути у світ різдвяних колядок. Святково прибрана сцена передвіщала початок чарівного дійства. Дух Різдва дарував урочисте піднесення, відчуття чогось надзвичайного, таємничого.

Заколядувати жителям Демидівщини виявили бажання дуже багато колядників. Це були і церковні хори, і деякі творчі колективи району. І от переповнений зал завмер в очікуванні. На сцену вийшов хор священиків Демидівського благочиння. Благочинний Демидівського району протоієрей Василь Іваник виступив з привітанням. У своїх словах він закликав прихилитися і серцем, і душею до Ісуса Христа, до Господа Бога нашого, Який у відповідь принесе нам всілякі блага.

І полилась коляда, як вода із живого джерела, що заворожує своєю чистотою та красою. Від того співу перехоплювало дух! Здавалося, час зупинився і чарівні колядки оксамитом лягали на серця присутніх у залі. А далі до вітального слова з нагоди великого свята Різдва Христового були запрошені в.о. голови Демидівської райдержадміністрації Микола Гусаревич та голова районної ради Микола Панчук. Очільники району побажали всім присутнім міцного здоров’я, як основи основ, щастя, миру, злагоди в родинах, достатку, успіхів у всіх починаннях, веселих свят та хорошого настрою.

Зазвучали найрізноманітніші колядки та щедрівки: і нові, і старі. Цікаво було послухати і «Різдвяні вертепи», які нагадували нам про народження Месії, про дивовижні події тих далеких років. На сцену, по черзі, запрошувалися учасники фестивалю, серед яких: ансамбль районного будинку культури «Калинове гроно» (керівник Надія Місюк), «Різдвяний вертеп» та хор храму святого Апостола і Євангеліста Івана Богослова УПЦ Київського патріархату (настоятель – благочинний Демидівського району протоієрей Василь Іваник), хор та «Різдвяний вертеп» Свято-Георгіївського храму с.Боремель (настоятель священик Володимир Коваль), хор храму Успіння Божої Матері с.Вербень (настоятель протоієрей Василь Парфенюк), художній колектив Демидівського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.-ліцей» «Калиновий цвіт», народний фольклорний ансамбль «Перевесло» клубу с.Малеве (керівник Надія Харчук), хор та «Різдвяний вертеп» Свято-Хрестовоздвиженського храму с.Вовковиї (настоятель священик Микола Іваник), народний вокальний жіночий ансамбль «Берегиня» районної школи естетичного виховання, хор Свято-Миколаївського храму с.Дубляни (настоятель протоієрей Ярослав Смага), хор Свято-Параскевського храму с.Рудка (настоятель священик Федір Бобикайло), хор храму Різдва Богородиці с.Рогізне (настоятель протоієрей Віталій Возний), хор храму Успіння Божої Матері с.Лішня (настоятель протоієрей Володимир Смага), хор Свято-Михайлівського храму с.Хрінники (настоятель протоієрей Петро Коваль), жіночий ансамбль «Боремляночка» будинку культури с.Боремель (керівник Надія Безшерста), хор храму Казанської ікони Божої Матері с.Лопавше (настоятель священик Юрій Ковальчук), хор Свято-Михайлівського храму с.Княгинин (настоятель священик Олександр Савчук), хор Свято-Хрестовоздвиженського храму с.Малеве (настоятель священик Андрій Рослюк), жіночий ансамбль «Пролісок» клубу с.Княгинин (керівник Ярослав Пограничний).

Усі учасники були нагороджені дипломами, а також щедрими аплодисментами глядачів. Колядники виступили достойно, подарувавши присутнім безмежну кількість приємних емоцій. Навіть, здавалося, що у повітрі пахне свіжим сіном, так глибоко колядки проникали у душу. Час сплинув дуже швидко і фестиваль добігав кінця, на останок подякувати усім, хто прийшов на свято, вийшов благочинний Демидівького району протоієрей Василь Іваник і до нього приєднався голова районної ради Микола Панчук. І всі разом знову проспівали різдвяну колядку, яка так згуртувала людей, а «Многії літа» урочисто завершили чудове свято.

Мирослава Погранична
для прес-служби Рівненської єпархії