joomla

Керуючий Рівненською єпархією Митрополит Рівненський і Острозький Євсевій та канцлер Рівненського єпархіального управління, депутат Рівненської обласної ради протоієрей Сергій Лучанін звернулися до керівників Рівненської області – голови обласної ради Кічатого Ю. С. та голови облдержадміністрації Берташа В. М. з листами про сприяння розвитку Свято-Варваринського жіночого монастиря в м. Дубно.

Варваринський жіночий монастир в Дубно функціонує вже шостий рік. Розмістився він у 2005 р. у трьох кімнатах будівлі колишнього монастиря кармеліток (XVII ст.). У XIX-XX стт. цей монастир був православним.

На жаль, обмежена кількість приміщень, які були до останнього часу у користуванні монастиря, минулими роками не давали можливості суттєво розширити та розбудувати обитель. Але, стараннями настоятельки Варваринського монастиря ігумені Анни, в обителі було облаштовано тимчасовий храм, організовані регулярні богослужіння, постійно проводяться ремонтні та опоряджувальні роботи, йде поступова розбудова монастирського господарства.

У зверненнях керівництва єпархії зазначено, що історичний монастирський комплекс з 60-х років ХХ століття займав Дубенський міжрайонний онкологічний диспансер, який тепер вирішено ліквідувати. Коли ще у 2009 році почалися розмови про ліквідацію онкологічного диспансеру, тодішнім головним лікарем Комісаруком П. Р. була запропонована думка створити на базі диспансеру особливий медичний заклад для невиліковних хворих – хоспіс. Співіснування монастиря й дому милосердя є найкращим поєднанням нашої віри й наших реальних вчинків. Та не все, що думається – робиться.

Як стало відомо прес-службі Рівненської єпархії, на споруду колишнього монастиря кармеліток, яка до встановлення атеїстичного радянського режиму завжди належала Церкві, після остаточної ліквідації онкологічного диспансеру претендує Дубенське медичне училище, яке планує розмістити в історичних монастирських приміщеннях навчальні аудиторії для студентів.

На думку керуючого Рівненською єпархією митрополита Євсевія, єдиним справедливим рішенням було б повернути споруди монастиря Православній Церкві, передати їх у власність жіночій обителі та розмістити у окремій частині приміщень хоспіс.

Оскільки споруди колишнього монастиря кармеліток знаходяться у комунальній власності Рівненської області митрополит Євсевій попросив керівників області сприяти поверненню у користування Церкві приміщення монастирського соборного храму, в якому до останнього часу знаходилася поліклініка диспансеру, та приміщень для розширення келій сестер.

За інформацією, яку надала прес-службі єпархії настоятелька Варваринського монастиря ігуменя Анна, сьогодні дійсно зовсім немає можливості розширяти обитель та збільшувати кількість насельниць. Послушниці обителі змушені жити у пристосованих для проживання приміщеннях, а декілька прохань на послух в монастир матушка-ігуменя зовсім не може прийняти, оскільки послушниці змушені будуть спати на підлозі в храмі.

Прес-служба Рівненської єпархії