joomla

 

 

Процес  Духовної освіти сьогодні вимагає нових підходів до навчального процесу.  Православна Місія має бути пристосованою до теперішніх умов. Церква  у своїй  місійній, проповідницькій діяльності завжди була близькою до людей.  Апостол Павло  в 9 главі першого послання до Коринф'ян  пише, що для успіху проповіді він був я іудей для іудеїв і  для підзаконних був як підзаконний, для немічних як немічний  і для всіх  він був свій. Тобто успіх проповідницької діяльності Апостола полягав у знаходженні підходу до кожної людини,  котрій необхідно відкрити Христа, зважаючи на індивідуальність кожної людини, її духовний стан та  обставини життя. Так діяла, діє і буде діяти Церква.

Особливого ставлення  заслуговують люди  з особливими потребами: інваліди, самотні … їхній біль, скорбота   потребують  полегшення в молитві, в співчутті  і найголовніше у любові.  Адже віра в Бога полягає в житті відповідно Слову Божому. І тому молоді люди, студенти, особливо Духовних шкіл мають набиратись досвіду спілкування з людьми таких категорій.

Незвичне  заняття  з предмету Місіологія  мали студенти четвертого курсу  Рівненської Духовної  Семінарії.   5 грудня цього року вони завітали у територіальний центр соціального обслуговування одиноких малозабезпечених пенсіонерів та інвалідів у місті Дубно. Спільно з дітьми Недільної школи, що діє при  Свято-Вознесенському храмі міста Дубно (Підборці) (вчителі Семенович Г.М. та Дацюк М.І.),  студенти спілкувалися з людьми котрим у житті бракує теплоти спілкування та уваги .

Діточки підготували творчу програму: декламували вірші, співали духовних пісень. Студенти підготували змістовні проповіді. Наостанок  своїм слухачам дітки вручили  подарунки – вироби зроблені власними руками . Газету, котра  видається  Свято-Вознесенською громадою для дітей  та молоді «Божа нивка» та молитовник з Акафістом святому Миколаю. Студенти від імені громади вручили підопічним терцентру  продуктові гостинці.

Урок був корисний для усіх і слухачів, тому що вони отримали теплоту любові дітей, і для дітей та студентів, бо вони побачили,  що життя є різним і у ньому є не тільки радощі але і скорботи та нещастя.

Це був урок людяності та Любові.

Прот. Василь Лозинський,

настоятель Свято-Вознесенського храму

м.Дубно (Підборці).

Викладач Місіології РДС