joomla

 

 

27 січня в Народному Домі м. Рівне вшанували пам’ять героїв Крут. На запрошення організаторів пам’ятного вечора в ньому взяли участь викладачі та вихованці Рівненської духовної семінарії.

Бій під Кру?тами відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути поблизу села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та 300-ми київськими студентами, що захищали підступи до Києва. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді, яка загинула в нерівному бою біля Крут. На похороні у Києві біля Аскольдової могили президент Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш із назвою «Пам'яті тридцяти». Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії. Лише у 2006 році на місці бою було встановлено пам'ятник.

Пам’ятний вечір розпочався з молитви та вступного слова кошового отамана українського козацтва «Волинська Січ» Сергія Олексіюка. Потім зі словом до присутніх звернувся клірик Свято-Покровського кафедрального собору м. Рівне, викладач РДС свящ. Миколай Капітула. В своєму зверненні свящ. Миколай наголосив на важливості пам’яті про героїчний вчинок молодих студентів, які не побоялися віддати своє життя заради Батьківщини. Ці молоді юнаки стали для нас прикладом для наслідування оскільки виконали Заповідь Божу: «Немає більшої любові, як хто душу свою покладе за друзів своїх». Також свящ. Миколай наголосив що великою помилкою уряду УНР було те, що він хотів побудувати Незалежну Державу без Незалежної Церкви, тому ми повинні пам’ятати що існування Української Незалежної Держави неможливе без Помісної Церкви. В ті часи вороги полонили Україну тому що наш народ був роз’єднаний, і цей історичний приклад є повчальним і в наші дні. Завершив свій виступ о. Миколай словами відомої пісні: «В єдності сила народу, Боже нам єдність подай…»

Після виступу свящ. Миколая до присутніх звернувлися історик Іван Дем’янюк, який ґрунтовно і цікаво розповів про перебіг бою під Крутами та Сергій Кричильський.

Пам’ятний вечір супроводжувався віршами, які читав заслужений артист України Олексій Заворотній, а також, співом тріо «Горина» та гурту «Барвінок».

Прес-служба Рівненської єпархії