joomla

24 лютого 2012 року, з благословення Високопреосвященного Іларіона, архієпископа Рівненського і Острозького, викладачі та вихованці Рівненської духовної семінарії здійснили подорож на Волинь.

Під час цієї цікавої поїздки рівняни відвідали Свято-Миколаївський Жидичинський чоловічий монастир, який належить до найдревніших обителей не тільки Волині, але й усієї Української землі. У «Літописі руському» згадується що сюди, для того щоб прикластися до чудотворної ікони святого Миколая, приїжджав князь Данило Галицький. На той час у монастирі несли послух близько 80 ченців, яких через кілька років вирізали татари. Відроджувати святиню лишилися троє монахів. І вже за певний період Жидичинська обитель охоплювала більше 10 сіл і містечок.

У ХVІІ столітті, за часів Петра Могили, монастир перейшов до греко-католиків, які принесли у його життя свій устрій. Є згадка, що тут побував, уже будучи монахом, син Богдана Хмельницького Юрій.

В 1795 р. Катерина ІІ ліквідовує василіанський чин. Тому Жидичинську обитель розформовують та закривають. Через 3 роки Павло І передає її римо-католикам. У 1839 р. монастир остаточно припинив існувати, частину будівель і мурів розібрали, а цеглу перевезли в Ківерці для будівництва залізничного вокзалу.

Лише на початку 30-х років ХХ ст. це місце знову зайняли господарі. Православний митрополит Полікарп (Сікорський) організував тут свою резиденцію.  У 1936 р. під його керівництвом в Жидичині працювала комісія з перекладу Святого Письма.

Після війни у приміщеннях монастиря  розмістилася сільська школа, а коли збудували нову, монастирська споруда занепала повністю. І лише з 2003-го р. чернеча лампада знову почала палати в Жидичинському монастирі, монахи котрого з року в рік прикладають великих зусиль для того щоби відродити стародавню обитель.

Про цю нелегку історію та сьогодення, з благословення ігумена Костянтина, розповів насельник обителі ієродиякон Никодим, який також провів екскурсію по монастирю та пригостив гостей смачними монастирськими млинцями.

Після цього викладачі та вихованці РДС прибули до Архангельського замкового монастиря м. Луцьк, в якому з благословення ігумена Святополка, екскурсію провів ієродиякон Стратонік.

Наступною зупинкою екскурсійної групи був «замок Любарта»,  збудований у XIV столітті. Тут всі мали змогу оглянути руїни Замкового Іоанно-Богословського соборного храму (ХІІ ст.), залишки якого досліджені у 1984-1986 роках, являють собою єдину пам’ятку Луцька домонгольського періоду та луцький Музей книги, який розташований в невеликому ампірному будиночку з колонами — колишній повітовій скарбниці військового відомства.

Потім рівняни відвідали Музей волинської ікони, де у супроводі екскурсовода, оглянули іконопис XVI ст., який представлений іконами „Спас у славі”, „Розп’яття”, „Юрій Змієборець”;  майстерність волинських іконописців XVII ст., про різноманітність стилів якого свідчать ікони „Зішестя Святого Духа на апостолів”, „Різдво Богородиці” та „Вознесіння пророка Іллі” першої пол. XVII ст., „Зішестя до пекла” середини XVII ст., „Св.Варвара з житієм” кінця XVII ст.; діяльність монастирських іконописних осередків на Волині у ХVІІ–поч.ХVIII ст., яка представлена іконами „Юрій Змієборець”, „Покрова Богородиці”, „Богородиця Одигітрія”.

Особливу увагу відвідувачів привернула творчість видатного українського живописця Іова Кондзелевича (1667–після 1740), в якій органічно поєднані східна та західноєвропейська іконописні традиції, та рідкісна за сюжетом ікона „Спокуса Ісуса Христа” початку XVIII ст..

Окремий зал музею присвячений Холмській іконі Божої Матері, яка є унікальною пам’яткою візантійського мистецтва ХІ-ХІІ ст. Також ця ікона є однією з найшанованіших християнських святинь, тому кожний охочий зміг піднести свої молитви до Пресвятої Богородиці перед її Чудотворним образом.

Після цього викладачі та вихованці Рівненської духовної семінарії відвідали Волинську православну богословську академію, де після спільної трапези, між студентами духовних шкіл відбувся тенісний турнір. В нелегких змаганнях перше місце виборов студент 3 курсу ВПБА Кожелюк Дмитро, а друге зайняв викладач Рівненської духовної семінарії, диякон Михаїл Кіф’як. Також на турнірі був присутній митрополит Луцький та Волинський Михаїл, який і вручив кубок переможцю тенісного турніру.

Після гри у теніс, для всіх присутніх був показаний театралізований виступ під керівництвом викладачів ВПБА, Валентини Нідзельської та Лукач Марії Іванівни. Дівчата з регентського відділення співали українських пісень, пригощали гостей варениками і млинцями та в’язали неодруженим хлопцям колодку, від якої холостяки повинні були відкупитися.

По завершенні виступу та розваг, ректор ВПБА, прот. Ігор Швець подякував всім учасникам, організаторам та гостям свята, а ректор РДС, прот. Віталій Лотоцький в свою чергу запросив усіх в гості в Рівне. Зустріч закінчилася дружнім спілкуванням за чашкою чаю, де студенти волинської академії мали можливість поспілкуватися зі своїми рівненським однолітками.

Прес-служба Рівненської єпархії та ВПБА