joomla
 

16-17 червня 2012 року на Рівненщині із Першосвятительським візитом перебував Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

16 червня, в другій половині дня на кордоні Рівненської і Тернопільської областей Першоієрарха зустрічали: Високопреосвященний Іларіон архієпископ Рівненський і Острозький, намісник Свято-Георгіївського чоловічого монастиря на Козацьких Могилах ігумен Митрофан, благочинний парафій Дубенського району протоієрей Олег Куцеля, протодиякон Святослав Черенюк, голова Дубенської районної державної адміністрації Данило Корилкевич та голова Дубенської районної ради Олександр Дехтярчук.


При зустрічі Святійшому Патріарху Філарету, за українською традицією піднесли хліб і сіль.


Також Патріарх відповів на питання місцевих тележурналістів.


Після того Святійший Владика разом з церковними і державними особами відвідав Козацький редут, який знаходиться на околиці села Семидуби Дубенського району.


Потім у м. Дубно Патріарха Філарета зустріли: голова Рівненської обласної державної адміністрації Берташ Василь Михайлович, голова Рівненської обласної ради Кічатий Юрій Святославович, митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій та єпископ Ужгородський і Закарпатський Кирил.


Наступного дня, 17 червня, у Неділю всіх святих землі Української, Святійший Патріарх Філарет прибув у Свято-Георгіївський чоловічий монастирі на Козацьких Могилах, для урочистого вшанування пам’яті українських героїв-козаків та селян, які загинули в битві під Берестечком у 1651 році.


Першоієрарха, якого супроводжував керуючий Рівненською єпархією архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, перед головною монастирською брамою зустрічали з хлібом-сіллю та квітами діти, які привітали Предстоятеля Української Церкви на святій, окропленій кров’ю героїв землі, віршованими словами.


У монастирській брамі Патріарха Філарета зустрів намісник Свято-Георгіївського чоловічого монастиря ігумен Митрофан, який запросив Святійшого Владику очолити Божественну літургію в обителі, та піднести Первосвятительські молитви за Українську Церкву, Українську державу, народ України та спокій душ українських козаків.


Святійший Патріарх Філарет звершив Божественну літургію та панахиду під відкритим небом на величній паперті перед Свято-Георгіївським храмом. Патріарху співслужили: митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, митрополит Луцький і Волинський Михаїл, митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, архієпископ Вінницький і Брацлавський Онуфрій, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, єпископ Ужгородський і Закарпатський Кирил, єпископ Дрогобицький і Самбірський Михаїл, єпископ Тернопільський і Теребовлянський Павло, вікарій Київської єпархії єпископ Васильківський Феодосій, вікарій Волинської єпархії єпископ Володимир-Волинський Матфей, намісник Свято-Георгіївського монастиря ігумен Митрофан та більше 200 священиків з Рівненської, Тернопільської, Волинської, Львівської єпархій.


На богослужінні була присутня велика кількість вірян з усіх куточків України.


Вшанувати пам’ять козаків також прибули чисельні представники української політичної еліти, громадські діячі, народні депутати України, представники влади, українська інтелігенція.


Богослужіння прикрашали своїм співом архієрейський хор «Знамення» та хор вихованців млинівської недільної школи.


Після літургії Святійший Патріарх Філарет виголосив проповідь.


По завершенні Божественної літургії та заупокійної літії відбулася урочиста хода та покладання квітів до пам’ятника полеглим у національно-визвольній війні.


Прес-служба Рівненської єпархії