joomla

З благословення Високопреосвященного Іларіона, архієпископа Рівненського і Острозького вихованці недільної школи Свято-Михайлівського храму Млинова відпочивали у християнському таборі, який проходив у Свято-Георгіївському чоловічому монастирі на Козацьких Могилах. Саме ця обитель надала можливість проживання у монастирському готелі, а братія опікувалася духовним ростом кожного – як дітей, так і учителів недільної школи.

Протягом 15 – 19 липня цього року діти мали змогу більше дізнатися про Бога, християнство, усвідомити важливість дотримання Божих Заповідей. У цьому їм допомагали настоятель Свято-Михайлівського храму Млинова о.Тарас Варварук та ігумен Григорій (Нерета). Саме вони ненав’язливо, однак переконливо намагалися посіяти у юних серцях зернятка любові до ближнього, почуття відповідальності за долю народу, готовність до самопожертви заради торжества справедливості. Щодня діти брали участь у Божественній літургії, акафістах, які відправлялися перед іконами, що є справжніми святинями храму. А у день від’їзду і діти, і учителі недільної школи приступили до Таїнства Святої Сповіді та Причастя, до яких їм допоміг підготуватися о.Тарас, провівши бесіду про важливість для кожного покаяння і очищення, а також дав поради щодо підготовки до цих Таїнств.

За цей час діти більше дізналися про історію рідного краю, побували на екскурсії у місцевому музеї, спільно з ігуменом Григорієм відвідали місця, де відбувалася Берестецька битва, побували на Козаковій Ямі, де, згідно із переказами, загинув козак Іван Нечай, відкинувши пропозицію короля, і відбивався від ворогів до останнього подиху. Діти вшанували загиблих на переправі козаків і селян, відвідали острів Гайок, де загін із 300 козаків зійшовся у нерівному бою із польсько-шляхетськими військами. Славні сини України відмовилися від безславного життя у неволі і добровільно обрали почесну смерть зі зброєю у руках, так і залишившись непереможеними, бо, як відомо, «Немає більшої від тієї любові, як хто душу свою покладе за друзів своїх» (Ін.15:13).

У таборі також проводились різноманітні спортивні та інтелектуальні змагання, конкурси, усім припала до душі гра «Таємний друг», яка дала кожному учаснику можливість проявити власну щедрість та турботу один про одного.

За період відпочинку діти більше пізнали один одного, ознайомилися із нелегким чернечим життям, про яке вони довідалися від братії. Час, проведений у таборі, став не лише часом відпочинку, розваг, а періодом духовного росту, самовдосконалення, саморозвитку.

Складаємо щиру подяку наміснику Свято-Георгіївського чоловічого монастиря на Козацьких Могилах ігумену Митрофану та усій братії цієї обителі.

Світлана Швайчук,
учитель недільної школи
Свято-Михайлівського храму Млинова