joomla


27 липня 2012 р., в Патріаршій резиденції в Києві, під головування Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, відбулося засідання Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Керуючий Рівненською єпархією архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, як постійний член Синоду, також брав участь у засіданнях.

На порядок денний Синоду були винесені питання поточного життя Церкви.

Зокрема Синод затвердив протоієрея Олександра Трофимлюка головою Видавничого відділу Київської Патріархії.

На прохання преосвященного архієпископа Нестора (Писика) було надано благословення на відкриття у складі Тернопільсько-Кременецької єпархії Свято-Юріївського чоловічого монастиря на хуторі Вірля Дунаївської сільської ради Кременецького району Тернопільської області – на місці колишнього маєтку Анни Гойської, в якому знаходилася і була прославлена чудесами Почаївська ікона Божої Матері.

Розглянувши інформацію архієпископа Донецького і Маріупольського Сергія Синод визнав, що у Донецькій області тривалий час відбувається утиск прав віруючих УПЦ Київського Патріархату з боку багатьох представників місцевої влади, які чинять перешкоди та виявляють упереджене ставлення до УПЦ КП, про що свідчать численні факти. У зв’язку з цим було прийняте Звернення до Президента України В. Ф. Януковича з проханням втрутитися у ситуацію та покласти край порушенню законодавства посадовими особами різних рівнів у Донецькій області щодо Київського Патріархату.

Заслухавши доповідь Святійшого Патріарха Філарета щодо церковної ситуації в Україні Синод висловив задоволення та сердечні вітання з приводу покращення стану здоров’я митрополита Володимира (Сабодана), а також схвалив текст святкового Звернення на адресу єпископату, духовенства і вірних УПЦ МП з нагоди Дня Хрещення Київської Руси-України.

Було визнано корисним продовження неофіційних контактів з Помісними Православними Церквами, а також з інославними Церквами, бо такі контакти сприяють виходу УПЦ Київського Патріархату зі штучної ізоляції та її визнанню, як Помісної Церкви.

Було прийнято Звернення Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату до Повноти Помісних Православних Церков, а також до глав Римсько-Католицької Церкви і Церкви Англії, з якими відбувається офіційний богословський діалог Православних Церков, із закликом дати належну оцінку антиканонічній практиці Московського Патріархату «перехрещувати» тих, хто отримав Таїнство Хрещення у Київському Патріархаті. Синод закликав повноту Вселенського Православ’я молитися за напоумлення керівництва Московської патріархії, щоби вона припинила вказану антиканонічну практику, яка суперечить Священному Писанню, Символу віри, догматам і всьому Переданню Православної Церкви.

Розглянувши інформацію про діяльність архієпископа Іова (Павлишина) Синод констатував, що він не підкорився попередньому синодальному рішенню та вчинив спробу розколоти Тернопільсько-Кременецьку єпархію, чим порушив присягу, складену ним перед архієрейською хіротонією, канони Православної Церкви, Статут УПЦ Київського Патріархату та свої власні письмові запевнення у вірності Українській Православній Церкві Київського Патріархату.

У зв’язку з цим Священний Синод констатував, що колишній архієпископ Тернопільський і Кременецький Іов (Павлишин) своїми діями виключив себе зі складу єпископату УПЦ КП і більше не належить до Української Православної Церкви Київського Патріархату.

На цьому засідання Синоду було завершене.

Журнали засідань Свщенного Синоду

Прес-служба Рівненської єпархії

за інформацією  cerkva.info