joomla

10 липня 2016 року, у третю неділю після П’ятдесятниці, з благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, голова Управління зовнішніх церковних зв'язків архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон відвідав парафію на честь Різдва Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана у місті Ніредьгаза в Угорщині, де звершив першу архієрейську Божественну літургію.

Архіпастирю співслужили: заступник голови УЗЦЗ архімандрит Кіріон (Інасарідзе) та голова місійного відділу при УЗЦЗ, настоятель парафії ікони Божої Матері «Живоносне Джерело» м. Києва протоієрей Валерій Семанцо.

Святкове богослужіння прикрашав спів церковного хорового колективу під керівництвом регента пані Надії Купчинської.

За Божественною літургією підносились молитви за Україну та Угорщину, а також за воїнів, які захищають Незалежність України на Донбасі. Віряни просили Господа, щоб Він визволив нашу Батьківщину від нашестя чужинців, подав мир, єдність і благословення українському народу.

По завершенні богослужіння владика Іларіон звернувся до присутніх з повчальним словом на тему євангельського читання. Архіпастир також побажав Україні та Угорцям миру і процвітання, відзначивши, що Україна виборює не тільки свою незалежність, захищає не тільки кордони своєї держави, але, зупиняючи військову агресію Росії, захищає мир всієї Європи.

Також архіпастир привітав громаду з престольним святом, яке вони відзначали напередодні, та вручив активним парафіянам Архієрейські благословенні грамоти.

Із словами подяки владика Іларіон звернувся і до засновників парафії Івана Федака та Світлани Петренко, побажавши їм допомоги Божої у розбудові громади.

Завершилося архієрейське богослужіння уставним многоліттям.