joomla

19 січня по завершенні богослужіння у Свято-Покровському кафедральному соборі архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон звершив чин Великого освячення води в озері Басів Кут.

Його Високопреосвященству співслужили: благочинний Рівненського міського благочиння, настоятель Свято-Троїцького храму м. Рівне (Басів Кут) протоієрей Леонід Поліщук та клірики Свято-Троїцького храму: протоієрей Григорій Горбач та протодиякон Федір Зінь.

По завершенні чину освячення архіпастир привітав вірних із святом Богоявлення та окропив присутніх освяченою водою.

Довідка: Освячення води на саме свято Богоявлення відбувається на спогад події Хрещення Спасителя. Водосвячення на саме свято отримало свій початок в Єрусалимській Церкві в IV-V ст. і відбувалося лише в ній одній, де був звичай виходити на річку Йордан для водосвяття на спомин Хрещення Спасителя. Тому і в Українській Православній Церкві з давніх часів водоосвячення в Навечір'я звершується переважно в храмах, а в саме свято воно зазвичай відбувається на річках, джерелах і в колодязях.

Велике освячення води отримало свій початок в перші часи християнства, за прикладом Самого Господа, Який освятив води Своїм зануренням в них і встановив таїнство Хрещення, при якому спрадавна буває освячення води. Чин освячення води приписується євангелісту Матфею. Кілька молитов для цього чину написав святитель Прокл, архієпископ Константинопольський. Остаточне оформлення чину приписується святителю Софронію, патріарху Єрусалимському. За освячення води на свято Богоявлення згадують учитель Церкви Тертуліан і святий Кипріан Карфагенський.

В Постановах Апостольських містяться і молитви, які слід вимовляти при освяченні води. Так, в книзі 8-й говориться: «Священик закликає Господа і говорить:« І нині освяти воду цю, і дай їй благодать і силу ».Святитель Василій Великий пише: «За яким писанню благословляємо ми і воду хрещення? - Від Апостольського передання, за преємством в таємниці »(91-е правило).У другій половині V століття Антіохійський патріарх Петро Фулон ввів звичай здійснювати освячення води не опівночі, а в Навечір'я Богоявлення.

Прес-служба Рівненської єпархії