joomla

23-24 червня з благословення архієпископа Ріввненського і Острозького Іларіона паломницьким центром «Воскресіння» було організовано прощу до святинь Прикарпаття та Буковини.

Традиційно паломництво відбувалось під духовною опікою священнослужителів. Цього разу прочан супроводжували протоієрей Андрій Кононець, благочинний церков Костопільського благочиння, протоієрей Василій Рудніцький – прес-секретар Рівненської єпархії, протоієрей Костянтин Чорноус, настоятель Свято-Миколаївського храму с. Ставок та протоієрей Миколай Капітула.

Цікаве паломництво розпочалося з відвідування славнозвісного Манявського Хрестовоздвиженського скита – Українського Афону. Тут паломники взяли участь у Божественній літургії, яка звершувалась у Борисо-Глібському храмі обителі. По завершенні літургії цікаво про історію та сьогодення монастиря розповів ієромонах Меркурій. Потім для паломників відкрили Хрестовоздвиженський соборний храм монастиря, котрий є окрасою древньої обителі. Тут знаходяться дві чудотворні ікони Пресвятої Богородиці «Ігуменя Манявська» та «Визволителька» (привезена з Афону). Також тут під спудом спочивають мощі засновників монастиря преподобних Іова та Феодосія Манявських.

Після Манявського монастиря прочани з Рівненщини вирушили до Спасо-Преображенського Угорницького монастиря. Після Манявського монастиря паломницька група вирушила до Українського Фавору – Преображенського Угорницького монастиря. Це святе місце славиться подвигами преподобного Іова Почаївського, який прийшов до Угорників в десятилітньому віці і вже в дванадцять років прийняв чернечий постриг. Тут рівняни мали можливість вшанувати чудотворну ікону «Угорницьку» та інші святині святині обителі. Про історію та сьогодення Угорницького монастиря рівнянам цікаво розповів намісник монастиря архімандрит Павло (Мисак). Також прочани мали можливість зануритися в цілющі води джерела Дзвіньоха, яке знаходиться на території Угорницької обителі.

Ввечері першого дня паломництва прочани вирушили до Банчен, де знаходиться Вознесенський чоловічий монастир, який паломники називають четвертою Лаврою України. Банченський монастир хоч і не має вікової історії, але приймає щоденно сотні паломників. Велич і краса храмів цієї обителі зачаровує. Тут рівняни оглянули храми обителі а також взяли участь у нічній Божественній літургії, яка звершувалась слов’янською та румунською мовами.

Справжньою окрасою нашої славної Батьківщини є місто Чернівці Саме до нього паломники вирушили після Банченського Вознесенського монастиря.. Тут знаходиться велика кількість храмів та архітектурних перлин велич котрих вражає. Рівняни оглянули великий архітектурний комплекс Чернівецького Національного університету імені Федьковича, та відвідали кафедральні собори, Свято-Параскевький та Свято-Духівський. На завершення цікавої прощі паломники з Рівненщини відвідали Пантелеймонівський Шипинський чоловічий монастир, де було звершено молебень і прочани змогли прикластися до великої кількості частинок мощей святих угодників Божих серед котрих також була частинка мощей святого великомученика і цілителя Пантелеймона. В кінці молебню всіх було помазано освяченим єлеєм, також паломники мали можливість набрати води зі святого джерела, яке знаходиться в Шипинській обителі.

Кожне паломництво до святинь України є особливим і приносить велику духовну користь, адже прочани відвідують багато святинь, якими переповнена наша рідна Українська земля.

Збагатившись духовно від перебування в святих місцях Прикарпаття та Буковини паломники з Рівненщини благополучно з Божою поміччю повернулися до своїх домівок.

протоієрей Миколай Капітула
головний координатор паломницького
Центру «Воскресіння»