joomla

На Господи, взиваю: стихири на 4, глас 1.
Подібний: Небесних чинів:
Нині настав радісний день/ і веселістю нас сьогодні наповнює,/ бо знамення ікони Твоєї,/ Пречиста Діво Богородице, визволяє від скорбот,/ тому світле свято святкуючи, взиваємо:// спаси від бід душі наші, Владичице.
Ось нині час сприятливий,/ ось нині день спасіння,/ ось храм пресвітлий і місце священне,/ знамення ікони Твоєї, Пречиста,/ свято духовне звершуючи, співаємо:/ Владичице, Мати Христа Бога,// визволи від бід душі наші.
Дивовижне подолання,/ і дивне знамення, і випадок преславний/ сьогодні згадуючи святкуємо, ми люди Твої, Богородице,/ похвальну пісню з Гавриїлом приносимо Тобі, промовляючи:// радуйся, Обрадувана.
Слава, і нині, глас 1:
Дивні православних торжества,/ сьогодні, зійшовшись, заспіваймо псалми, промовляючи:/ воскресни, Господи, у спокій Твій,/ Ти і ківот Святині Твоєї,/ бо Ти Слово дарував перемогу/ образ Пречистої Твоєї Матері,/ Її ж молитвами, Ісусе Всесильний,// спаси душі наші.
На стиховні стихири, глас 2.
Подібний: Доме Євфрафів:
В домі премудрості Божої, дивовижно святителю,/ явилась Ти світлим образом,// наказуючи бути мужніми і надіятись.
Стих: Воскресни, Господи, у спокій Твій,/ Ти і ківот святині Твоєї.
У храм Твій, Владичице, зійшовшись, люди,/молячись, промовляли:/ побач біду нашу і подай нам поміч, Пречиста.
Стих: Клявся Господь Давиду істиною/ і не зречеться її.
Побач, Пречиста, біди рабів Твоїх/ і не повністю залиш нас,/ що на Твою допомогу надіємося,/ щоб всі взивали до Тебе:/ радуйся, Обрадувана.
Слава, і нині, глас 1:
Тих, що нерозумно стріляли стрілою/ в образ Твій, Пречиста,/ Божою разючою стрілою уразь їхні/ не тільки серця, а й душі,/ і джерело чесної ікони Твоєї/ принесло для них неутішний плач,/ а нам, людям Твоїм,/ радість велику сотворило/ іконою Твоєю, Пречиста Мати Слова,// через яку спаси душі наші.
Тропар, глас 4:
Як непохитну стіну і джерело чудес/ отримавши тебе раби Твої. Богородице Пречиста,/ полки супротивників перемагаємо,/ тому молимо Тебе:/ мир місту Твоєму даруй// і душам нашим велику милість.
На Великій вечірні
Блажен муж: перший антифон. На Господи, взиваю: стихири на 8, глас 8.
Самогласні:
Розпалившись гордістю заздрощів/ і безумством охоплені,/ колись не покарані,/ почали війну проти граду Твого, Пречиста Богородице,// однак самі, згідно з псалмами,// були переможені і впали біля пекла.
Коли мужі Великого Новгороду,/ були ворогами оточеними,/ і побачили, що не було звідки чекати їм допомоги,/ тільки до Тебе, Пречиста, молилися, промовляючи:/ поглянь, Богородице, на біду рабів Твоїх/ і не відкинь повністю моління нашого,/ щоб зрозуміли вороги,// що Ти, Пречиста, є Заступницею для душ наших.
Дивну перемогу граду Твоєму дарувала Ти,/ Діво Пречиста,/ Бо Ти його могутня Заступниця,/ що проти ворогів зміцнюєш/ і державно повсякчасно непокірних підкорюєш./ Тому з чистою вірою славлячи Тебе і Сина Твого/ з любов'ю співаємо:/Ісусе всесильний, спаси всіх,// як милосердний.
Ти дав знамення життя,/ образ Пречистої Твоєї Матері, Слово,/ Її ж бачачи, з любов'ю шануємо,/ і, від нього радістю наповнившись,/ стаємо страшними для ворогів, що борються з нами,/ і, бачачи таїнство премудрості Божої, хвалимо Тебе,/ більше слова дивовижну красу від Неї Народженого Ісуса,// спаси всіх, як милосердний.
Слава, і нині, глас 6:
Веселіться, нині люди/ і всі зібрання православних Великого Новгороду,/ і руками заплещіть, народи, з радістю,/ ось бо Цариця, що Царя Христа породила,/ святителю дивним чином з’явилася,/ як якийсь воєвода,/ бути мужніми людям наказуючи,/ засмученим тоді радість сотворила,/ ворогів перемогла,/ і Тобі, що Радість для всіх Народила, з любов’ю співаємо:/ Діво Пречиста, моли, щоб спаслися душі наші.
Вхід. Прокимен дня. І три паремії Богородиці.
Буття читання (28, 10-17).
Вийшов Яків із Вирсавії і пішов у Харан, і прийшов на одне місце, і залишився там ночувати, тому що зайшло сонце. І взяв один із каменів того місця, і поклав собі під голову, і ліг на тому місці. І побачив сон: ось, ліствиця стоїть на землі, а верх її торкається неба; і ось, ангели Божі піднімаються і сходять по ній. І ось, Господь стоїть на ній і промовляє: Я Господь, Бог Авраама, отця твого, і Бог Ісаака; не бійся. Землю, на якій ти лежиш, Я дам тобі і твоєму потомству; і буде потомство твоє — як пісок земний; і поширишся ти до моря і на схід, і на північ, і на південь, і благословляться у тобі й у твоєму потомстві всі племена земні; і от, Я з тобою, і збережу тебе всюди, куди ти не підеш; і поверну тебе в цю землю, бо я не залишу тебе, доки не виконаю того, що Я сказав тобі. Яків прокинувся від сну свого і сказав: істинно Господь присутній на цьому місці; а я не знав! І убоявся він і сказав: яке страшне це місце! Це не що інше, як дім Божий, це врата небесні!
Пророцтва Єзекиїля читання (43, 27-44, 1-4).
Так говорить Господь: після закінчення цих днів, у день восьмий і далі, священики будуть приносити на жертовнику всепалення ваші і мирні жертви ваші; і Я буду милостивим до вас, говорить Господь Бог. І привів Він мене назад до зовнішніх воріт святилища, що звернені на схід, і вони були зачинені. І сказав мені Господь: врата ці будуть зачинені, і не відкриються, і ніяка людина не пройде крізь них, бо Господь, Бог Ізраїлів, увійшов через них, і вони будуть зачинені. Лише князь — як князь — сяде в них, щоб їсти хліб перед Господом; увійде через притвор цих врат і тим самим шляхом вийде. Потім привів мене через північні ворота до храму, і я бачив, і ось, слава Господня наповнила дім Господа.
Притч читання (9, 1-11).
Премудрість збудувала собі дім, витесала сім стовпів його, заколола жертву, розчинила вино своє і приготувала у себе трапезу; послала слуг своїх проголосити з височин міських: хто нерозумний, звернися сюди! І нерозумним вона сказала: йдіть, їжте хліб мій і пийте вино, мною розчинене; залишіть безумство, і живіть, і ходіть шляхом розуму. Той, хто повчає кощунника, наживе собі безславність, і хто викриває нечестивого — пляму собі. Не викривай кощунника, щоб він не зненавидів тебе; викривай мудрого, і він полюбить тебе; дай наставляння мудрому, і він буде ще мудріший; навчи правдивого, і він примножить знання. Початок мудрости — страх Господній, і пізнання Святого — розум; тому що через мене примножаться дні твої, і додасться тобі років життя.
На літії стихири, глас 6:
Сили грішних здригнулися,/ і луки їхні зламалися,/ бо гріховною темрявою очі потьмарились,/ і, один одного наче противниками бачачи,/ зброєю нещадно себе уражали,/ люди ж, бачачи допомогу Твою, Владичице,/ поспішили вийти проти супротивників,// Тебе на допомогу закликаючи.
Як колись лагідний Давид/ переміг гордого противника Голіафа,/ опоясавшись силою Сина Твого,/ так і люди Твої, Пречиста,/ маючи образ Твій чесний,// перемогу преславну показали.
Дивна перемога і дивне подолання/ чесної ікони Твоєї, Пречиста Мати Слова,/ дивує розум і жахає помисел,/ бо беззбройні озброєних перемагають/ силою Твоєю, Діво Всехвальна,/ і за допомогою Божественного образу Твого// для спасіння душ наших.
Слава, і нині, глас той же:
Ось настав день визволення нашого/ і смерть минула,/ радуйтеся, сьогодні собори Великого Новгороду,/ і, весело, заспівайте,/ бо ті, що проти нас повстали/ повністю Богом вражені ранами покрилися./ Тому Пречистій і Нетлінно втіленому з Неї Слову співаймо:/ Ісусе всесильний,/ за молитвами Тієї, що породила Тебе/ спаси всіх нас,// як Милосердний.
На стиховні стихири, глас 1.
Самогласні:
Як у давнину в Єрусалимі Зоровавелем/ державна Твоя правиця Господи, чудодіяла,/ незчисленну безліч ворогів перемогла,/ так само і цих,/ що прийшли розорити град, переможи,/ його ж викупив Ти Кров'ю Твоєю, Слово,/ щоб розуміли через діла,/ що Ти, з нами Спасителю.
Стих: Воскресни, Господи, у спокій Твій,/ Ти і ківот святині Твоєї.
Дивні православних торжества,/ сьогодні, зійшовшись, заспіваймо псалми, промовляючи:/ воскресни, Господи, у спокій Твій,/ Ти і ківот Святині Твоєї,/ бо Ти Слово перемогу дарував/ образ Пречистої Твоєї Матері,/ Її ж молитвами, Ісусе Всесильний,// спаси душі наші.
Стих: Клявся Господь Давиду істиною/ і не зречеться її.
Тих, що нерозумно стріляли стрілою/ в образ Твій, Пречиста,/ Божою разючою стрілою уразивши їхні/ не тільки серця, а й душі,/ і джерело чесної ікони Твоєї/ принесло для них неутішний плач,/ а нам, людям Твоїм,/ радість велику сотворило/ іконою Твоєю, Пречиста Мати Слова,// через яку спаси душі наші.
Слава, і нині, глас 8:
Мріяли непокірні/ до основ зруйнувати град Твій, Пречиста,/ не розуміючи допомогу Твою, Владичице,/ але силою Твоєю скинені були,/ до втечі спрямувалися,/ і, як оковами залізними, сліпотою були зв’язані/ і не розуміли мороком обійняті, як у давнину Єгипет,/ аж поки повністю не були переможені./ Тому чистою вірою славимо Тебе/ і Сину Твоєму з любов'ю співаємо:/ молитвами Тієї, що породила Тебе,/ Ісусе всесильний, невимовна радосте,/ зберігай град Твій неушкодженим,/ як Милосердний і Чоловіколюбний.
На благословенні хлібів тропар тричі. Якщо нема бдіння, промовляємо тропар один раз.
Тропар, глас 4:
Як непохитну стіну і джерело чудес/ отримавши тебе раби Твої. Богородице Пречиста,/ полки супротивників перемагаємо,/ тому молимо Тебе:/ мир місту Твоєму даруй// і душам нашим велику милість.
На Ранній
На Бог Господь: тропар: «Як непохитну стіну…» тричі.
Після 1-ої кафизми сідальний, глас 4.
Подібний: Явився Ти сьогодні:
Очі духовні очистивши, прийдіть сьогодні, зібрання людей великого Новгороду,/ світло торжествуючи, вшануймо Богоотроковицю, красу Якова/ і Невісту всіх Царя, Христа Бога нашого,/ бо Вона стала небом, і прекрасною палатою, і храмом одухотвореним,/ і Її силою ворогів перемагаємо.
Слава, і нині, той же.
Після 2-ої кафізми сідальний, глас 1.
Подібний: Гріб Твій, Спасе:
Пречиста ікона Твоя, Богородице Діво,/ для граду Твого ліками духовними стала,/ для нас, що до неї приходимо, поклоняємося, і вшановуємо,/ і з сердечним бажанням цілуємо,/ благодать зцілень черпаючи за Твоїми молитвами подаються звільнення,/ від недуг тілесних, і пристрастей душевних.
Слава, і нині, той же.
Величання:
Достойно є величати Тебе,/ Богородице Діво,/ чеснішу від Херувимів// і незрівнянно славнішу від Серафимів.
Або: Пісню всяку духовну принесімо Богородиці.
Інше величання:
Величаємо Тебе,/ Пресвята Діво,/ Богообрана Отроковице,/ і шануємо образ Твій святий,/ яким дивну перемогу над ворогами//граду Твоєму дарувала Ти.
Інше величання:
Величаємо Тебе,/ Пресвята Діво,/ і шануємо образ Твій чесний,/ яким показала Ти// преславне знамення.
Інше величання, яке співається у Великому Новгороді:
Величаємо Тебе, Пресвята Діво,/ і шануємо образ Твій чесний,/ яким перемогу над ворогами дарувала Ти// граду нашому.
Після полієлея сідальний, глас 8.
Подібний: Таємно наказане:
Діво Пречиста, вища небес,/ і воістину славніша від Херувимів,/ і від усього творіння чесніша,/ сьогодні подячні співи приносимо ми, раби Твої, подобі чесного образу Твого,/ бо Ти дарувала дивну перемогу і дивне подолання граду Твоєму./ Тому, разом співаючи, взиваємо до Тебе:/ Владичице Богородице,/ моли Христа Бога,/ щоб гріхів відпущення дарував,// бо на Тебе, раби Твої надію маємо.
Слава, і нині, той же:
Степенна, 1-й антифон 4-го гласу. Прокимен: Слухай, дочко, і споглянь, і прихили вухо Твоє.
Стих:Вилилось із серця мого слово благе.
Все, що дише:
Євангеліє від Луки, зачало 4: «У ті дні, вставши Марія…»
Після 50-го псалма стихира, глас 6:
Веселіться, нині люди/ і всі зібрання православних Великого Новгороду,/ і руками заплещіть, народи, з радістю,/ ось бо Цариця, що Царя Христа породила,/ святителю дивним чином з’явилася,/ як якийсь воєвода,/ бути мужніми людям наказуючи,/ засмученим тоді радість сотворила,/ ворогів перемогла,/ і Тобі, що Радість для всіх Народила, з любов’ю співаємо:/ Діво Пречиста, моли, щоб спаслися душі наші.
2 Канона: ірмоси першого канону по двічі, тропарі обох канонів на 12.
Канон 1-ий, творіння священномонаха Пахомія Логофета, Глас 6.
Пісня 1
Ірмос: Хвилею морською/ покрив колись/ гонителя мучителя/ Той, Кого діти спасенних покрили землею:/ а ми, як діви, Господу співаємо,// славно бо прославився.
Приспів: Пресвята Богородице спаси нас.
Нехай радіє сьогодні радістю Божественною безліч людей Новгороду,/ бачачи теплу Заступницю, Яка дивну перемогу дарувала над ворогами,/ і нехай Божественні пісні співає.
Як дуже високу ліствицю, бачимо сьогодні ікону Твою, Діво Всенепорочна,/ її ж супротивники бачачи, повністю осліплені були,/ ми ж, з вірою на неї споглядаючи, від бід визволяємося.
У різдві не зазнавши тління,/ від тління визволи всіх нас, Діво,/ печалі припиняючи материнським заступництвом, Богом Обрадувана.
Інший Глас 8.
Ірмос: Посічений не розсіченого розсік,/ і побачило сонце землю, якої не бачило,/ лютого ворога потопила вода,/ і непрохідну безодню перейшов Ізраїль,/ пісню співаючи,/ співаймо Господеві, бо Він славно прославився.
Приспів: Пресвята Богородице спаси нас.
Жезл Божественної сили засяяв сьогодні благодаттю/ і світлом безмірним свята Божа оселя,/ надприродне чудо образу Твого, Пречиста.
Ми бачили сьогодні преславне знамення, яке було від Божественного образу Твого, Божа Мати,/ особливо ж і супротивники, коли побачили з образом і силу захисту,/ відразу тілесними очима осліпли.
Надію маючи на Тебе, Богородице,/ і безсумнівну віру люди Новгороду,/ Тебе поставили, як забрала для граду, Діво Непорочна.
Побачило Тебе, Мати Слова, наче живу/ зарозуміле численне воїнство,/ як пильного охоронця, що на забралах вірних захищала,/ відразу їхні руки з іншими членами ослабли.
Катавасія: Христос народжується:

Пісня 3
Ірмос: Тобою, Христе, всі Небеса утвердилися,/ Слово Боже і сила,/ славити славу невимовну/ і всетворчою рукою Твоєю створені,// бо нема святішого, крім Тебе, Господи.
Приспів: Пресвята Богородице спаси нас.
Як звірі, вороги спрямувалися на стадо Твоє, Пречиста,/ але Ти їхні щелепи розтрощила/ і їх показала повністю немічними.
Загального пастиря, Владику Христа породивши, Діво непорочна Владичице,/ молися до Нього,/ щоб від нинішнього гніву і ворожих напастей/ було визволено нас.
Милостива, що Милостивого Спаса породила,/ зглянься над скорботою і зітханням людей Твоїх,/ поспіши, Пречиста, і змилуйся над нами
Інший
Ірмос: Ти, що утвердив на початку Небеса розумом/ і землю на водах поставив,/ утверди мене Христе, на камені, заповідей Твоїх,/ бо нема святого, окрім Тебе,// Єдиний Чоловіколюбче.
Приспів: Пресвята Богородице спаси нас.
Твоя Господи всемогутня правиця, в давнину,/ Мойсеєм чудесно діючи, осліплювала Єгипет,/ так і тут, ті що прийшли, щоб зруйнувати град Твій/ образом Матері Твоєї осліплюєш.
Як почув дивний архієпископ обіцянку Твою, Богородице,/ благовістив людям радість, промовляючи:/ будьте мужні, бо Мати Бога нашого з нами.
Преславну перемогу, повну дива, бачимо,/ як тоді люди проти ворогів рушили/ і повністю їх перемогли.
Нині настав день вашої радості –/ Знамення ікони Твоєї, Діво Богородице,/ і свято світле, його ж святкуючи, співаємо:/ немає Пречистої, окрім Тебе, Богоневісто,
Сідальний, глас 8.
Подібний: Премудрості:
Та, Яку в давнину пророки проповідували, двері небесні,/ неопалима купина, ясний свічник,/ золота кадильниця, ручка і жезл/ преславно нині дивному святителю являється,/ людям бути мужніми велить і чудесну перемогу подає./ Тому з вдячністю до Неї взиваємо:/ Діво Богородице,/ моли Христа Бога,/ щоб гріхів відпущення дарував нам,/ бо на Тебе, раби Твої, надію покладаємо.
Слава, і нині, той же.
Пісня 4
Ірмос: Здивувався Твій розум мною,/ що почув преславні веління промислу Твого,/ укріпився ж полюбивши Твоє сходження,// бо Ти моєї убогості не відкинув єси.
Приспів: Пресвята Богородице спаси нас.
Місто, яке вшановує Тебе, Пречиста, і належно славить,/ захищай, Чиста, від безбожних, чужинців,/ бо Ти Пречиста, є його невід'ємним багатством, покровом і славою.
Ті, що мріяли, як у давнину Єрихон,/ зруйнувати град Твій, Пречиста Мати Слова,/ силою з Тебе Втіленого, Владичице/ самі повністю знищені були.
Зглянься, Чиста,/ спаси тих, що прославляють Тебе, бо вороги хочуть захопити їх,/ тому Богородице від загрози, що прийшла визволи.
Інший
Ірмос: Ти моя кріпость, Господи,/ Ти моя і сила, і Ти мій Бог,/ Ти радість моя,/ що не покинув лона Отця/ і зглянувся на убозтво наше./ Тому з пророком Авакумом взиваю до Тебе:// слава силі Твоїй, Чоловіколюбче.
Приспів: Пресвята Богородице спаси нас.
Коли почули люди про дивну обіцянку перемоги,/ невимовною радістю наповнилися,/ і, ніби міцного якогось хранителя маючи, ворогів перемагали.
Дорогоцінний дар і нескінченний скарб/ дарував Ти граду Твоєму? Ікону Твоєї Матері, Слово,/ і за Її допомогою супротивників перемагаємо.
У божественної храмі Твоєму, Богом обрадувана,/ де чудотворна Твоя ікона покладена була,/ подаєш Ти зцілення тим, хто з вірою приходить.
Собори вірних і різних верств люди веселяться,/ зібравшись у чесному храмі Твоєму,/ бачачи в ньому, наче пресвітле сонце, чесний образ Твій, Владичице.
Пісня 5
Ірмос: Апостоли, єдністю любові зв'язані/ прекрасні ноги очищали,/ Христу, що усім володіє себе принесли,// благовістячи для всіх мир.
Приспів: Пресвята Богородице спаси нас.
Тепла заступниця тих, хто до Тебе звертається/ і безнадійних надія,/ побач горе людей Твоїх/ і даруй допомогу, Пречиста.
Ти Пречиста Діво, що Божественний вогонь породила,/ молитвою Твоєю, попали вогнем, супротивників,/ будучи Всехвальна Матір’ю Сотворителя.
Чиста Богоневісто,/ над здивованими людьми змилосердься материнськими Твоїми молитвами/ і напасті ворогів на них скоро знищ молитвами Твоїми.
Інший
Ірмос: Навіщо Ти відкинув мене/ від лиця Твого, Світло незаходиме,/ і темрява ворожа покрила мене окаянного,/ але наверни мене і до світла заповідей Твоїх// путі мої направ, молюся.

Приспів: Пресвята Богородице спаси нас.
Як колись в царському граді/ злого зневажника, який образ Твій хотів знищити,/ відразу повністю вразила,/ так само і нині показала Ти Свою силу, Богородице.
Наче щитом, люди Твої, Діво, Всехвальна захищені непереможною Твоєю силою,/ на Тебе надію маючи/ невимовну безліч ворогів перемагають.
Тебе, за невичерпне багатство і джерело зцілень мають ті,/ що з вірою прибігають до храму Твого,/ де перебуває чесний образ Твій, Владичице.
Пісня 6
Ірмос: Поглинутий був,/ але не втриманий у череві китовому Іона,/ прообразував Тебе, що постраждав і погребінню був відданий,/ він, як з чертога, із звіра вийшов,/ і до сторожі промовляв:/ суєтне і ложне охороняючи,// ви саму милість знехтували.
Приспів: Пресвята Богородице спаси нас.
Визволи від навали рабів Твоїх, Пречиста,/ і не дай повністю загинути насліддю Твоєму, Всехвальна,/ але силою від Тебе Народженого відкинь супротивників.
Тих, що багато згрішили перед Тобою не зневаж,/ але прийми благання Матері Твоєї за нас, Щедрий,/ щоб не вихвалялись вороги – де є їхній Бог – промовляючи,/ але щоб зрозуміли всі, що Ти, Визволитель, з нами є.
Нині прийшов час помочі,/ нині потребуємо переміни./ Молися Чиста до Сина Твого і Бога,/ щоб помилував грішних/ і від прийдешнього гніву визволив.
Інший
Ірмос: Молитву проллю я до Господа/ i Йому звіщу печалі мої,/ злом бо душа моя сповнилась,/ i життя моє до пекла наблизилось;/ i молюсь, як Іона:// від тління, Боже, мене визволи.

Приспів: Пресвята Богородице спаси нас.
Дивному архієрею, який тоді був у Новгороді/ явилась Ти дивним чином, до мужності спонукаючи,/ люди ж, Владичице, невимовної радості наповнилися,/ озброєних ворогів перемагаючи.
Дивне знамення, і подію преславну,/ і дивне подолання нині святкуючи, люди Твої, Богородице,/ похвальні співи як достойній похвали приносимо, промовляючи:/ радуйся, Обрадувана.
Чесну ікону Твою з радісним серцем і душею цілуючи, звеселяємось,/ і, зі щирою вірою доторкаючись, зцілення черпаємо.
Кондак, глас 4:
Чесного образу Твого знамення/ святкують люди Твої Богородителько,/ що ним дивну перемогу над ворогами місту Твоєму дарувала єси,/ тому й до Тебе з вірою взиваємо:/ Радуйся Діво, християн похвало.
Ікос
Розжени темряву моїх гріхів,/ що лежить у моєму розумі,/ і світлом Твоїм, Діво, просвіти мене,/ щоб зміг похвалу принести Тобі,/ Яку Отець прославив,/ і Дух Святий осінив,/ Син же і Слово Боже, оселився/ і нетлінно з Пречистої Твоєї утроби народившись,/ з людьми пожив./ Тому ми, грішні і недостойні раби Твої,/ нині звершуючи священне торжество знамення,/ що було від чесної Твоєї ікони,/ якою преславну перемогу над ворогами/ граду Твоєму дарувала Ти,/ і, всіма чудесами наповнені,/ замість запашних ароматів,/ наскільки можливо нам, земним, похвальні співи приносимо Тобі, промовляючи:/ радуйся, Богородице, радосте Ангелів і людей;/ радуйся, тверда надія і покров граду Твоєму,/ Радуйся, бо Ти супротивників силою Твоєю перемагаєш;/ радуйся, духовного Сонця Мати,/ бо Ти вірних просвічуєш, а невірних потьмарюєш;/ Радуйся, Діво, християн похвало.
Пісня 7
Ірмос: Несказанне чудо:/ Того, Хто побожних юнаків з полум'я в печі визволив,/ кладуть до гробу мертвого, бездиханного,/ - на спасіння нас, що співаємо:// Визволителю Боже, благословен єси.
Приспів: Пресвята Богородице спаси нас.
Воістину скарбом чесним для міста Твого, є ікона Твоя, Пречиста, дарована нам,/ її ж і самі бачачи, дивуємось чудесам і до Сина Твого взиваємо:/ Визволителю Боже, благословенний Ти.
Так само, як колись ніневитян/ через покаяння пощадив Ти, Слово Боже, проповіддю пророка Іони,/ так і тут допоміг Ти Христе,/ через образ Пречистої Твоєї Матері,/ тим, що взивають:/ Визволителю Боже, благословенний Ти.
Тебе Владичице, знаючи як Божий Храм,/ у святім храмі Твоєму руки наші підносимо до молитви:/ побач горе наше і подай нам допомогу.
Інший

Ірмос: Божого сходження/ вогонь посоромився колись у Вавилоні;/ тому юнаки в печі, немов у квітнику,/ веселими ногами ходили і, радіючи, співали:// благословен єси, Боже отців наших.
Приспів: Пресвята Богородице спаси нас.
Поглянь, Пречиста, на горе рабів Твоїх і не відкинь повністю,/ бо ми насліддя Твоє і Надію на тебе покладаючи укріпляємось, взиваючи до Тебе:/ радуйся, Обрадувана.
Дано місту Твоєму образ Твій, Пречиста,/ який виточує світлоносну благодать і дари зцілення/ його ж з любов'ю цілуючи, радіємо.
Пісня 8
Ірмос: Вжахнися від страху, небо,/ нехай захитаються основи землі;/ ось бо Той, що в небі живе, з померлими рівняється/ і в гробі малому дивно погребається./ Його ж, юнаки, благословляйте,/ священики, оспівуйте,// люди, прославляйте по всі віки.
Приспів: Пресвята Богородице спаси нас.
Ти Пречиста Діво, нетлінно народила Співбезначальне Слово Отче,/ і грудьми годувала./ Його моли, Богородице, щоб від напастей ворожих спас тих, що прославляють Тебе/ і величають на віки.
Того, Кого Ісая провіщав піднесеним на Престолі,/ Ти в утробі, Діво, вмістила і нетлінно народила./ Його ж моли, щоб спаслися раби Твої, що співають:/ діти, благословляйте, священики, співайте і прославляйте Його повіки.
Ти Єдина будучи благою,/ моли старанно Преблаге Слово, щоб від нинішнього гніву визволилися раби Твої,/ що з безсумнівною вірою до Сина Твого співають:/ діти, благословляйте, священики, співайте і прославляйте Його повіки.
Інший
Ірмос: Семикратно піч халдейський мучитель/ для побожних отроків у люті розпалив/ і, побачивши, що вони спасенні Силою Вищою,/ до Творця й Визволителя став взивати:/ отроки, благословляйте,/ священики, оспівуйте,// люди, прославляйте по всі віки.
Приспів: Пресвята Богородице спаси нас.
Всього не домислюючи, люди до Тебе прибігають, взиваючи:/ не віддай нас ворогом нашим, Владичице Богородице,/ але державною Твоєю рукою відкинь їх,/ щоб Тебе невпинно прославляли і величали на віки.
Як непорушне забрало раби Твої Пречиста, маємо ікону Твою,/ ворогів перемагаємо і Сина Твого прославляємо:/ діти, благословляйте, священики, оспівуйте,/ люди, прославляйте Його на віки.
Дивному ієрархові явилась Ти, Пречиста,/ він же з багатьма людьми, дивуючись чуду,/ відразу з радістю до образу Твоєму звернувся, подай поміч, Владичице, – що промовляємо:/ діти, благословляйте, священики, оспівуйте,/ люди, прославляйте Його на віки.
Не домислюємо, що принести Тобі Пречиста Владичице,/ що всім творінням прославляєшся/ тільки так, як Гавриїл навчив нас співаємо:/ радуйся, Обрадувана.

Пісня 9
Ірмос: Вечері Владичної і безсмертної трапези/ на горньому місці духовним розумом,/ вірні, прийдіть насолодимося;/ прийшло Слово, від Слова навчимося,// Його ж величаємо.
Приспів: Пресвята Богородице спаси нас.
Поглянь з небес милосердним оком на град і людей Твоїх, Пречиста,/ бо іншої помочі не маємо, окрім Тебе, Всенепорочна,/ щоб Тебе всі Матір Божу, невпинно величали.
Єдина, що породила Слово втілене, Діво Всехвальна,/ Ти невисихаюче джерело зцілень виливаєш на тих,/ хто з вірою прибігає до храму Твого, Пречиста.
Ось, раби Твої, взиваємо до Тебе, Мати Божа:/ належні милості Твої над містом і людьми Твоїми милостиво показуючи,/ від напастей ворожих нас визволи,/ щоб всі Тебе безперестанно величали.
Інший
Ірмос: Жахнулося небо,/ і кінці землі здивувалися, з того, як то — Бог явився людям тілесно,/ і утроба Твоя стала просторішою небес;/ тому Тебе, Богородице,// ангелів і людей чиноначальства величають.
Приспів: Пресвята Богородице спаси нас.
Ось час сприятливий і день спасіння,/ в який Ти Пречиста показала знамення ікони Твоєї,/ яке святкуючи світло, духовне торжество звершуємо.
Наче Божественним сяйвом осяяну,/ бачимо сьогодні, Пречиста, чесну ікону Твою,/ її ж з вірою вшановуючи, Тебе величаємо.
Думки очистивши, святкові зібрання Новгороду/ з архієрейським ликом, прославляйте,/ Ту, що без надійним поміч проти ворогів дарувала.
Слово Боже, що від Тебе народилось знамення Дівства Твого неушкоджено зберігши,/ зберегло град Твій неушкодженим, Діво Всехвальна,/ щоб Тебе безперестанно величали.
Світильний.
Подібний: Відвідав нас єси:
Ісус забажавши Твоєї краси, Пречиста,/ в Тобі оселився і Тебе, як заступницю місту Твоєму Слово Боже дарував,/ яке повсякчасно бережи під захистом Твоїм,/ щоб Тебе прославляли, пренепорочна Отроковице.
На хвалітніх стихири, на 4, глас 6.
самогласні:
Розпалившись гордістю заздрощів/ і безумством охоплені,/ колись не покарані,/ повстали на стадо Твоє, Пречиста,/ щоб знищити град, в ньому ж пречесний образ Твій перебуває,/ однак Ти показала чудо,/ як колись Син Твій євреям,// що в пустелі зголодніли.
Ось храм пресвітлий і місце священне,/ де чесна ікона Матері Твоєї, Слово,/ приступіть, люди, і почерпніть зцілення,/ бо спасіння заради Неї для нас дароване/ і від ворогів визволення, що хотіли перемогти нас,// але вони, за пророцтвом, були знищені.
Як колись лагідний Давид/ переміг гордого противника Голіафа,/ опоясавшись силою Сина Твого,/ так і люди Твої, Пречиста,/ маючи образ Твій чесний,// перемогу преславну показали.
Дивна перемога і дивне подолання/ чесної ікони Твоєї, Пречиста Мати Слова,/ дивує розум і жахає помисел,/ бо беззбройні озброєних перемагають/ силою Твоєю, Діво Всехвальна,/ і за допомогою Божественного образу Твого// для спасіння душ наших.
Слава, і нині. Глас 8:
Мріяли непокірні/ до основ зруйнувати град Твій, Пречиста,/ не розуміючи допомогу Твою, Владичице,/ але силою Твоєю скинені були,/ до втечі спрямувалися,/ і, як оковами залізними, сліпотою були зв’язані/ і не розуміли мороком обійняті, як у давнину Єгипет,/ аж поки повністю не були переможені./ Тому чистою вірою славимо Тебе/ і Сину Твоєму з любов'ю співаємо:/ молитвами Тієї, що породила Тебе,/ Ісусе всесильний, невимовна радосте,/ зберігай град Твій неушкодженим,/ як Милосердний і Чоловіколюбний.

НА ЛІТУРГІЇ
Блаженні з канону, пісні 3-я і 6-а, на 8. Після входу тропар свята. Слава: і нині, кондак.
Прокимен, глас 3.
Пісня Богородиці: Величає душа Моя Господа, і зрадів дух Мій у Бозі, Спасі Моїм.
Стих: Бо зглянувся на смирення раби Своєї; ось бо віднині ублажатимуть Мене всі роди.
Апостол до Євреїв, зачало 320 (9, 1-7).
Алилуя, глас 2: Воскресни, Господи, у спокій Твій, Ти і кивот святині Твоєї.
Стих: Клявся Господь Давиду істиною і не відрікся від неї.
Євангеліє від Луки, зачало 54 (10, 38-42).
Причасний: Чашу спасіння прийму і ім’я Господнє призову.

 Упорядкував протоієрей Миколай Капітула