joomla

Зразок звершення вечірні напередодні понеділка Чотиридесятниці

Ввечері у Неділю сиропусну ієрей (перед царськими вратами): «Благословенний Бог наш ...». Читець: «Амінь», «Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі», і читає 9-ий час. В кінці 9-го часу ієрей виголошує виголос: «Боже, ущедри нас...». Читається молитва: «Владико, Господи Ісусе Христе, Боже наш...».

Вечірня. Ієрей (перед царськими вратами): «Благословен Бог наш ...». Читець: «Амінь». «Прийдіть, поклонімось ...» (тричі) і Початковий псалом (ієрей читає світильничні молитви).

Велика єктенія. Кафизми немає.

На «Господи, взиваю» стихири на 10: Октоїха покаянні, глас 4-ий - 4 (2 зі стиховних стихир на вечірні в Неділю ввечері та 2 з стиховних стихир на утрені понеділка), Тріоді, глас 2-ий - 3, і Мінеї, глас 6-ий - 3. «Слава, і нині» - Богородичний за гласом стихир Мінеї, від менших.

Примітка. Якщо в Мінеї є «Слава», то «Слава» - Мінеї, «І нині» - Богородичний за гласом «Слави», від менших.

Якщо трапиться пам'ять двох малих святих, то співаються стихири першого святого, а стихири другого святого з «Господи, взиваю» переносяться на хвалітні утрені.

Вхід з кадилом. «Світло Тихе». Прокимен великий, глас 8-ий: «Не відверни лиця Твого від отрока Твого, бо я скорблю; скоро почуй мене, зглянься на душу мою і спаси її»; стих 1-й: «Спасіння Твоє, Боже, нехай прийме мене»; стих 2-ий: «Нехай побачать вбогі й звеселяться»; стих 3-ій: «Шукайте Бога, і живою буде душа ваша».

Примітка. Великий прокимен «Не відверни лиця Твого ...» співається також на вечірні в 2-у та 4-ю Неділю посту. В 1-у, 3-ю і 5-ю Неділю співається прокимен великий, глас 8-ий: «Дав єси насліддя тим, що бояться Тебе, Господи»; стих 1-ий: «Від кінців землі взиваю до Тебе»; стих 2-ий: «Знайду захист під покровом крил Твоїх»; стих 3-ій: «Так заспіваю імені Твоєму повіки».

Єктенія сугуба «Промовмо всі...» не виголошується. Після виконання прокимна читається: «Сподоби, Господи ...». Єктенія прохальна: «Доповнімо вечірню молитву ...», і головклонна молитва.

На стиховні стихири Тріоді, глас 4-й (зі звичайними приспівами). «Слава, і нині» - Богородичний Тріоді, глас той же: «Ангельські чини ...».

«Нині відпускаєш ...». Трисвяте. Після «Отче наш» ієрей - виголос: «Бо Твоє є Царство ...». Після виголосу ієрея хор співає тропарі, глас 4-й: «Богородице Діво...» (поклон). «Слава» - «Хрестителю Христів ...» (поклон), «І нині» - «Моліться за нас, святі апостоли ...» (поклон), «Під Твою милість ...» (без поклону). Читець: «Господи, помилуй» (40), «Слава, і нині» - «Чеснішу від херувимів ...», «Іменем Господнім ...». Ієрей: «Сущий благословенний ...». Читець: «Амінь». Молитва: «Небесний Царю ...». Ієрей - молитву прп. Єфрема Сиріна: «Господи і Владико життя мого...» (з трьома поклонами). Після третього поклону - «Слава Тобі, Христе Боже...», і завершальний відпуст, після якого хор співає многоліття: «Святійшого Владику...».

Літії за спочилих після цієї вечірні нема.

Після відпусту, за традицією, звершується чин прощення.

На солію виносяться і покладаються на аналоях напрестольний Хрест, ікони Спасителя та Богородиці. Настоятель творить земні поклони перед ними і цілує їх. Потім він звертається до присутніх з настановою про християнське проведення посту і просить прощення гріхів у причту та народу, промовляючи: «Благословіть мене, отці святі і браття, і простіть мені, грішному, все чим я згрішив в цей день і в усі дні життя мого словом, ділом, думкою і всіма моїми почуттями». Сказавши це, він доземно вклоняється перед народом. Всі відповідають йому земним поклоном і промовляють: «Бог простить тебе, отче святий. Прости і нас, грішних, і благослови». На це службовий священик (як правило, настоятель, а в обителях - намісник) відповідає: «Благодаттю Своєю Бог нехай простить і помилує всіх нас». Потім настоятель бере напрестольний Хрест. Всі священнослужителі в порядку старшинства прикладаються до ікон на аналої, підходять до настоятеля, цілують Хрест і цілують настоятеля та один одного в плечі, взаємно просячи прощення. За ними йдуть миряни, прикладаються до Хреста, цілують ікони, які зазвичай тримають священнослужителі, і просять прощення у причта і один у одного. Під час чину прощення прийнято співати: «Покаяння відкрий мені двері...», «На ріках вавилонських...» У деяких храмах прийнято також співати стихири Пасхи, закінчуючи словами: «І так взиваймо». та інші.

Примітка. «По вечірні ж в трапезі буває утіха братії» (Типікон, гл. 49-а, «В Неділю сирну ввечері»).

Увечері в Неділю сиропусну і в інші Неділі Чотиридесятниці належить звершувати мале повечір'я з каноном і поклонами.

Примітка. Якщо напередодні звершувалось бдіння, то канон Богородиці (Октоїха) на повечір’ї не співається.

Упорядкував протоієрей Миколай Капітула