joomla

24 травня 2018 року більше п’ятдесяти паломників з Рівненської єпархії взяли участь у святковому богослужінні в Кирило-Мефодіївському чоловічому монастирі, що знаходиться в селі Уйковіце у Польщі.

Прощу до Уйковіцької обителі було організовано з благословення архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона паломницьким центром «Воскресіння».

Розпочалось паломництво, як і належить з молитви. Молебень перед подорожжю було відслужено у величному Свято-Успенському соборі міста Здолбунів. Традиційно паломників під час прощі супроводжували священики: ігумен Димитій (Ющак), протоієрей Василій Рудніцький, протоієрей Стефан Попадич, протоієрей Роман Мануляк та протоієрей Миколай Капітула.

Прибувши до Кирило-Мефодіївського монастиря паломники з дозволу ігумена і братії обителі відслужили акафіст перед чудотворною іконою Божої Матері «Відрада і Утіха». Слід зазначити, що ікона, яка знаходиться у Уйковіцькій обителі є копією з Афонського Ватопедського образу Богоматері і також відзначена багатьма чудесами і зціленнями. Всі хто з вірою молиться біля святині і вшановує її отримують за своїми проханнями від Пречистої. Братія монастиря, також постійно відчуває небесне Заступництво і Покров Цариці Небесної. По завершенні акафісту, який паломники єдиними устами співали на розпів всіх було помазано освяченим єлеєм.

Цього дня рівненські прочани також взяли участь у пізній Божественній літургії, яка звершувалась собором священнослужителів і за участі великої кількості вірян, що прибули в день пам’яті рівноапостольних Кирила і Мефодія, щоб розділити духовну радість з братією Уйковіцького монастиря.

Злагоджено і духовно співали хори під час богослужіння своїм ангельським співом налаштовуючи учасників літургії до молитви. З благословення ігумена Никодима Божественну літургію очолив архімандрит Макарій (Папіж), намісник київського Свято-Феодосіївського монастиря, котрий після причасного стиха виголосив повчальну проповідь у якій розкрив суть свята та велич подвигу рівноапостольних Кирила і Мефодія.

Після літургії духовенством було відслужено святковий молебень перед іконою учителів слов’янських. В кінці богослужіння до всіх присутніх звернувся ігумен Никодим з мудрими словами настанови і подяки. Ігумен і братія обителі закликали всіх берегти Святу віру Православну і непохитно триматися отцівських передань.

В українських паломників щеміло серце і наверталися сльози коли вони чули богослужіння рідною мовою з особливими проханнями за створення Єдиної Помісної Церкви в Україні, гімн-молитву за нашу землю «Боже Великий Єдиний…». Також, свято прикрасив ліричний спів подорожуючого кобзаря, який, під акомпанемент бандури, виконав українські народні та авторські пісні.

Завершилось торжество спільною трапезою, яку братія за древнім християнським звичаєм приготувала для паломників.

Слід зазначити, що враження та піднесений духовний настрій після відвідин Уйковіцького монастиря є неймовірними! Воістину він є острівцем Істинної Православної віри в Польщі і не тільки. З впевненістю можна сказати, що поки існують такі монастирі, з такиии ченцями, ніякі сили ворожі не переможуть Святого Православ'я і Церква Христова буде існувати за заповіддю Господньою до кінця віку!

протоієрей Миколай Капітула,
головний координатор паломницького центру «Воскресіння»