joomla

Архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон 9 серпня, в день пам'яті святого великомученика і цілителя Пантелеймона, очолив Божественну літургію у храмі святої мучениці Параскеви-П’ятниці, що в селі Малий Житин Рівненського району.

Цього дня місцева громада відзначала свій храмовий відпуст. За словами настоятеля – протоієрея Анатолія Столярчука, 127 років тому, в селі була велика пожежа. Місцевий люд молитвою до Бога випросив у Нього дощ, який пройшов саме в день пам'яті великомученика Пантелеймона, врятувавши село від знищення.

У пам'ять про цю подію, а також із нагоди 500-річчя села та 235 років храму, місцева громада оновила Свято-Параскевський храм, чин оновлення якого перед літургією звершив владика Іларіон.

Під час богослужіння молився голова Рівненської РДА Володимир Пилипчук.

Під час Малого входу літургії, архіпастир, із благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, нагородив протоієрея Анатолія Столярчука черговою богослужбовою нагородою – правом носіння хреста з прикрасами.

За богослужінням були виголошені додаткові прохання про утворення в Україні єдиної Помісної Православної Церкви, за Святійшого Патріарха Варфоломія, за Президента і Верховну Раду України, та розпочате діло рук їх по об'єднанню Православної Церкви в нашій державі. Окрім того, духовенство помолилося за воїнів, які захищають Батьківщину від нашестя чужинців.

По завершенні літургії відбувся хресний хід навколо храму з читанням Євангелія та окропленням вірних освяченою водою.

Звертаючись до громади владика Іларіон відзначив, що, коли він у 2013 відвідував село, то ні в кого тоді навіть і не було думки, які історичні часи усіх чекають.

- Так само, як горе в Малому Житині, у молитві об'єднало всю громаду і Бог по їх вірі послав дощ, погасивши пожежу та зберіг село, так і під час Революції Гідності, окупації Криму та Донбасу, лише спільна молитва приведе до миру на нашій землі. І вже Господь нам цей дощ послав у вигляді Утворення в Україні Єдиної Помісної Церкви, яка й погасить пожежу неправди та зла на нашій славній Українській землі, - зазначив під час свого повчального слова архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон.

Прес-служба Рівненської єпархії