joomla

28 серпня 2018 року, в день свята Успіння Пресвятої Богородиці, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон із архіпастирським візитом відвідав місто Здолбунів. З нагоди храмового празнику Свято-Успенського собору владика Іларіон очолив урочисту літургію.

За богослужінням архіпастирю співслужив обласний благочинний протоієрей В'ячеслав Грицак, благочинний Здолбунівського району протоієрей Павло Джура, настоятель собору ігумен Димитрій (Ющак), клірик храму протоієрей Ігор Саковський та запрошені священнослужителі.

Разом із духовенством і парафіянами молились представники місцевої влади: міський голова Здолбунова Ігор Ольшевський, голова Здолбунівської РДА Сергій Кондрачук, голова Здолбунівської районної ради Олег Дацюк.

За богослужінням були виголошені додаткові прохання про утворення в Україні єдиної Помісної Православної Церкви, за Святійшого Патріарха Варфоломія, за Президента і Верховну Раду України, та розпочате діло рук їх по об'єднанню Православної Церкви в нашій державі. Окрім того, духовенство помолилося за воїнів, які захищають Батьківщину від нашестя чужинців.

Під час Малого входу літургії, архієпископ Іларіон, із благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, нагородив протоієрея Андрія Дуду черговою богослужбовою нагородою – правом носіння хреста з прикрасами.

Після Євангельського читання владика Іларіон звернувся до пастви з повчальним словом:

- Блаженні ті, що слухають слово Боже і виконують його (Лк. 11,28). Саме такими словами закінчується Святе Євангеліє, яке ми чуємо на всі Богородичні свята. Так, сьогодні, вся повнота Святої Православної Церкви, вшановує одне з найбільших Богородичних свят – Успіння Богоматері, яке для цього храму є ще й престольним. І щоразу, слухаючи Святе Євангеліє, ми намагаємося не лише слухати Слово Боже, але й все, що чуємо – виконувати. Комусь це вдається краще, комусь – не дуже, а хтось взагалі уважно послухає, набереться натхнення, але, не маючи достатньо духовної сили, вийшовши з храму та занурившись у бурхливе море буденного життя, вже через декілька хвилин забуває, що обіцяв Богу виправитися і знову починає грішити. Чому так буває? Чому одному легше дотримуватися заповідей, а іншому не вистачає сили це зробити? Відповіді на ці запитання не будуть однозначними, тому що кожен із нас є особистістю і носить в собі образ і подобу самого Бога та отримує унікальну можливість жити вічно. І, на жаль, не всі з нас розуміють наскільки це важливо. Щоби знайти правдиву відповідь на наші щоденні запитання, варто в першу чергу, звернутися до образу Пресвятої Богородиці. Адже Божа Матір народилася такою ж самою людиною, як ми, в звичайному тілі та такою ж душею, як у нас. Та її Різдво було чудесним, бо Богоотці вимолили в Бога дитя за чесно прожите життя. Тому варто пам'ятати, що багато що в нашому житті залежить від нашої благочесті, – зазначив владика.

Також архієрей нагадав, що, як в нашому суспільному, так і побутовому житті, ми обов'язково досягнемо те, до чого прагнули.

- І прикладом цього є те, за що молилася наша Церква та молиться досі, сьогодні збувається на наших очах. Адже невдовзі ми отримаємо Томос про Помісну Православну Церкву в Україні. Ось живий доказ і відповідь Бога на наші прохання. Саме тому ми не маємо права опускати руки навіть якщо хтось зловживає нашою довірою. Ще є корупція, ще досі гинуть наші діти і не все відбувається так, як би ми цього хотіли. Але варто пам'ятати, що багато чого залежить від нас самих. І якщо ми почнемо змінювати цей світ до кращого з себе, то обов'язково побачимо результат. Не варто засуджувати когось, а потрібно починати з себе. Якщо любимо – любімо по-справжньому, якщо виховуємо дітей, то правдиво та благочестиво. Адже дитина, яка бачить приклад любові від своїх, обов'язково буде любити сама та в любові виховувати своїх дітей. Варто й пам'ятати те, що якщо працюємо на роботі, чи маємо якісь обов'язки, то робити це потрібно щиро та не чекати, що хтось прийде і буде робити за нас. Живімо в благочесті, допомагаймо один одному та прощаймо один одного. Саме в цьому є велика сила Живого Бога. Ця сила в нас є і цією силою любові ми назавжди стримали велике зло та майже досягли бажаної цілі – мати Єдину Церкву. І, напевне, тому Пресвята Богородиця, чи не найбільше кличе нас і закликає до молитви. Так, святкуючи це свято, варто в першу чергу подякувати за все, що маємо у своєму житті, та щиро молитися за майбутнє нашої держави України, вірити в Єдину Помісну Православну Церкву та те, що з нею ми повернемо велику силу нашого українського народу, – наголосив архіпастир.

По завершенні літургії відбувся хресний хід навколо собору з читанням Євангелія та окропленням вірних освяченою водою.

Потім архієпископ Іларіон прочитав молитву за об'єднання Української Православної Церкви та привітав настоятеля, клір і парафіян із престольним святом. Також владика Іларіон відзначив ігумена Димитрія (Ющака) медаллю «За жертовність і любов до України», а Архієрейськими благословенним грамотами – активних парафіян.

Слід відзначити, що свято Успіння Божої Матері забарвлене одночасно сумом, тому що це день закінчення життєвого шляху Богородиці, і радістю з'єднання Її із своїм сином Ісусом Христом. За три дні до смерті Пресвятій Богородиці явився архангел Гавриїл і сповістив про близький перехід її до вічності. У цей день апостоли залишили місця своєї проповіді та дивним чином зібрались в Єрусалимі, щоб попрощатись із Пресвятою Богородицею та здійснити погребіння її пречистого тіла. Перебуваючи навколо її ложа, вони були засліплені яскравим світлом, у якому явився сам Христос в оточенні ангелів та архангелів. У цей момент чиста душа Діви Марії без страждання, ніби уві сні, відійшла до Господа. Смерть Богородиці православна церква називає Успінням, а не смертю, бо смерть як повернення землі її тіла, а духа – Бога, її не торкнулася. Вона лише заснула, щоб пробудитися для життя вічного.

Прес-служба Рівненської єпархії