joomla

28 жовтня, у 22-у неділю після П’ятидесятниці та в день пам’яті священномученика Лукіана, пресвітера Києво-Печерського, відбулися церковні торжества з нагоди 123-ї річниці від дня освячення величного Свято-Воскресенського собору в Рівному.

Божественну літургію у цей  день очолив настоятель  храму  -  архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон. Архієрею співслужив секретар єпархії, благочинний собору протоієрей Сергій Лучанін, духівник єпархії, довголітній клірик храму протоієрей Іоан Пилипчук, благочинний Демидівського благочиння протоієрей Василій Іваник та соборне і прибуле духовенство.

 

Богослужіння своїм чудовим та мелодійним співом супроводжували два хори: архієрейський під керівництвом матушки Наталії Іваник та кліросний під керівництвом матушки Оксани Грицак.

 

Святкової урочистості літургії надавала присутність великої кількості діток та молоді, адже саме це є ознакою того, що кафедральний храм Воскресіння Христового постійно збільшується.

 

За літургією було звершено ієрейську хіротонію над вихованцем Рівненської Духовної Семінарії дияконом Миколаєм Писарчуком та дияконську хіротонію над випускником Київської Православної Богословської Академії іподияконом Стефаном Демчуком. 

 

Після Божественної літургії відслужили урочистий молебень, під час якого владика Іларіон прочитав молитву за Церковну Єдність та утворення в Україні Єдиної Помісної Православної Церкви. Наприкінці молебню було виголошено многолітня ієрархії, Богом береженій Україні, владі, Христолюбивому війську та всьому побожному українському народу.

 

Також архієпископ Іларіон привітав усіх присутніх із знаменною датою та засвідчив свою віру і впевненість, що величний Воскресенський собор, незважаючи на свою трагічну історію і надалі буде залишатися центром духовності та розповсюдження православної віри серед рівнян.

 

Окрім цього, владика Іларіон, з благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, відзначив прес-секретаря єпархії протоієрея Василія Рудніцького Орденом святого великомученика Юрія Переможця, благодийників Богдана Гапяка -  Орденом святого рівноапостольного князя Володимира Великого ІІІ ступення, а Романа Куриса - Орденом святого Миколая Чудотворця. Патріаршими благословенними грамотами були відзначені Ігор і Тетяна Бондарець та Сергій Концимал.  

 

Потім до всіх присутніх із повчальною проповіддю звернувся протоієрей Сергій Лучанін, а дітки з недільної школи, що діє при соборі, привітали всіх зі святом, виступивши перед присутніми.

 

Довідка:

 

У самому центрі Рівного ось уже 123 роки стоїть Свято-Воскресенський кафедральний собор, який є архітектурною пам’яткою та справжньою окрасою міста.

 

Цікава є історія цього храму, яка тісно пов’язана з історією Рівного. Cвято-Воскресенський кам'яний соборний храм за проектом Дайнеки було збудовано у 1895 році, а до того часу у Рівному був старий дерев'яний храм з такою ж назвою, який згорів у 1881 році.

 

Новий кам'яний храм було закладено 12 вересня (30 серпня за старим стилем) 1890 року. Місце майбутнього храму освятив єпископ Волинський і Житомирський Модест. Будівництво тривало 5 років, і 21 жовтня (8 жовтня за старим стилем) 1895 року архієпископ Модест освятив Свято-Воскресенський собор.

 

У 1921 році собор було закрито. І лише у квітні 1931 року польська адміністрація дала дозвіл на відкриття Рівненського соборного храму. Реставровані розписи інтер’єру храму були виконані почаївським художником Вольським, а іконостас заново був позолочений. З благословення митрополита Варшавського і всієї Польщі Дионісія чин оновлення храму тоді звершив єпископ Симон.

 

Якщо польська, а пізніше німецька влада хоч якимось чином рахувалися з релігійними потребами українського населення, то радянська влада припиняла діяльність церковних громад та руйнувала храми. Найстрашніша доля оминула соборний храм Рівного, але важкі часи й він пережив.

 

У 1963 році Свято-Воскресенську громаду було знято з реєстрації, кафедральний собор закрито, а величне приміщення храму було вирішено осквернити розміщенням у ньому музею атеїзму.

 

І лише у квітні 1989 року Свято-Воскресенський собор було повернуто Церкві й поновлено богослужіння.

 

З 1992 року цей храм є кафедральним собором Української Православної Церкви Київського Патріархату, яка звершує богослужіння у верхньому, головному храмі на честь Світлого Христового Воскресіння.

 

 

Прес-служба Рівненської єпархії

фото Василь Мосийчук