joomla

15 листопада у Луцьку відбулися урочистості з нагоди 100-річчя відновлення незалежності Польщі. На запрошення Генерального Консула РП в Луцьку, з благословення в.о. Екзарха Європи, голови Управління зовнішніх церквоних зв’язків архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона, в заході взяв участь Дубенський міський благочинний протоієрей Василій Лозинський.

 

Урочистість відвідали репрезентанти державної адміністрації та органів місцевого самоврядування, численні представники світу науки і культури, а також репрезентанти польських організацій з Луцького консульського округу, гості з Польщі. 

 

Урочистість розпочалася з введення харцерського Прапороносного почту та церемоніх передачі вогню незалежності, привезеного з поля найкривавішої битви легіонерів під Костюхнівкою.

 

Генеральний Консул Республіки Польща у Луцьку прочитав промову, у якій підкреслив роль батьків нашої незалежності, зокрема, Пілсудського, Дмовського, Падеревського, Вітоса та підтримку їх зусиль мільйонами інших поляків. Він також акцентував увагу присутніх гостей словами „свобода і незалежність не дається раз і назавжди. У цьому переконалася Україна, яку від агресії сусіда не вберегла ні задекларована дружба, ні урочисте підписання міжнародних гарантій”.

 

Генеральний Консул закінчив свій виступ адресованими українським друзям побажаннями, щоб їх державні свята „також були радісними” і щоб „якнайшвидше жертва крові, яку нині українські солдати приносять у конфлікті на сході, не була потрібна”.

 

З офіційними привітаннями з нагоди Свята незалежності звернулися зокрема: Секретар Луцької міської ради, в.п. Луцького міського голови Григорій Пустовіт, Рівненський міський голова Володимир Хомко та Перший заступник Голови Волинської обласної державної адміністрації Сергій Кошарук.

 

Після цього гості прослухали концерт вокально-інструментального колективу „Ladies Sextet”, репертуар якого складали патріотичні пісні та музичні твори про незалежність.

Прес-служба Рівненської єпархії

за інформацією https://lutsk.mfa.gov.pl