joomla

Дорогі брати і сестри, співгромадяни, світове українство та всі люди доброї волі!

В ці дні український народ та люди доброї волі різних національностей у всьому світі відзначають 85-ті роковини Голодомору-геноциду українського народу – злочину, спланованого та здійсненого сталінським більшовицьким керівництвом Радянського Союзу в 1932-33 рр. Цей жахливий злочин проти людяності, одне з найбільш жорстоких масових вбивств за всю історію, коли за кілька місяців голодною смертю радянською владою свідомо було вбито мільйони людей – має бути однозначно засуджений.

Десятиліттями правда про Голодомор старанно приховувалася злочинцями – але збереглася в пам’яті народу та завдяки подвижницькій праці громадських активістів, правозахисників, істориків, незалежної Української держави та друзів України в усьому світі стає все ширше відомою.

Видимою ознакою відновлення правди та пам’яті стали Меморіал та музей у Києві, пам’ятні знаки та хрести, щорічні заходи з ушанування жертв Голодомору-геноциду. Бо доки ми і світ пам’ятатимемо – ми будемо мати можливість і силу боротися за те, щоби зло було осуджене і подібні злочини не могли повторитися.

Частиною нашої боротьби і нашої надії є свічка пам’яті, яку запалюємо в цей суботній день. Вона є вшануванням заморених голодом, видимим символом нашої молитви за спокій їхніх душ. І також є нагадуванням, що навіть малий вогник може перемагати темряву.

Закликаю всіх взяти участь у скорботних заходах, закликаю віруючих до молитви, закликаю всіх, чиє серце не байдуже – запалити цю свічку пам’яті.

Нехай Бог упокоїть душі замордованих Голодомором, а народу нашому – нехай дасть сили і мужність перемагати зло і неправду, зберегти мир та єдність, відстояти незалежність України.

Царство Небесне, вічна пам’ять і вічний спокій усім, під час Голодомору-геноциду 1932-33 років невинно загиблим!

ФІЛАРЕТ,

Патріарх Київський

і всієї Руси-України

24 листопада 2018 р.