joomla

З благословення Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія 23-24 лютого 2019 року в приміщенні Київської православної богословської академії відбувся щорічний Всеукраїнський з’їзд православної молоді-2019.

З благословення архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона Рівненську делегацію на з’їзді представляла молодь Недільних шкіл нашої єпархії: Свято-Покровського собору м.Рівне та Свято-Михайлівської парафії смт.Млинів.

Тема цьогорічного молодіжного заходу: «Молодість-хвиля, що здіймається. Позаду вітер, попереду скелі».

Розпочався з’їзд спільною молитвою, після якої з вступним словом до його учасників звернувся голова Синодального управління у справах молоді архімандрит Макарій (Папіш), який зазначив, що саме молодь має активно діяти у розвитку Православної Церкви України.

Також зі словами привітань до молоді звернулися:

- намісник Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря архієпископ Вишгородський Агапіт, який вказав, що саме Золотоверхий монастир став прихистом для багатьох людей в дні Революції Гідності, під час якої молодь відіграла неоціненну роль;

- митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр зазначив, що в різних сферах життя суспільства не повинно бути «ейджизму», так званої дискримінації людини на підставі її віку, а молодь, зокрема, необхідно активно залучати до церковного життя, адже кожен має таланти, які необхідно розвивати, а також пам’ятати наставників та наслідувати їхню віру, як навчав апостол Павло.

Владика Олександр розповів і про свою книгу «Українська Церква: шлях до автокефалії», презентація якої нещодавно відбулася у Відкритому православному університеті Святої Софії-Премудрості;

- виступив і ректор Київської православної богословської академії протоієрей Олександр Трофимлюк;

-директор Асоціації християнських таборів Володимир Шевченко;

- народний артист України, український поет-пісняр – Вадим Крищенко, тощо.

Представники православної молоді України та гості з’їзду привітали Блаженнійшого Митрополита Київського та всієї України Епіфанія з обранням його Предстоятелем Православної Церкви України, а також з отриманням Томосу про автокефалію нашої Церкви.

Владика благословив учасників з’їзду та звернувся з привітальним словом, в якому підкреслив, що молодість – час швидкоплинний і «Нехай молодим твоїм віком ніхто не гордує» (1 Тим. 4:12), а ще зазначив, що паростки любові беруть свій початок у любові та пошані до своїх батьків.

Також у роботі з’їзду взяли участь: архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор, єпископ Херсонський і Каховський Борис, духовенство і численна молодь, які прибули до столиці з усіх куточків України.

Піднесений настрій додавали хорові та сольні виступи нашої талановитої молоді. Зокрема, «Балада про мальви» прозвучала у виконанні представниці України на Міжнародному дитячому пісенному конкурсі «Євробачення-2016» Софії Роль, мелодійну пісню «Квітка» для усіх присутніх заспівала Юлія Котлінська, учасники Студії академічного народного хору ім. Григорія Верьовки виконали віночок українських народних пісень.

Закінчилося пленарне засідання спільною світлиною, після чого з’їзд продовжив свою роботу у семи секціях, які мали такі теми:

Секція 1. «Незалежність. Автокефалія. Томос»

Секція 2. «Чистота дошлюбних відносин»

Секція 3. «Активна молодь – будівничі майбутнього в інформаційному просторі»

Секція 4. «Співпраця Церкви і молодіжних громадських організацій на прикладі НСОУ ПЛАСТ»

Секція 5. «Організація роботи Недільної школи. Обмін досвідом»

Секція 6. «Життя без брехні можливе»

Секція 7. «Шлях до Бога через служіння ближнім»

Перший день Всеукраїнського заходу завершився у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі, де Предстоятель Української Православної Церкви Митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершив Всенічне бдіння у співслужінні єпископату та духовенства, які прибули на з’їзд.

Другий день з’їзду, що припав на неділю про блудного сина, розпочався Божественною літургією святителя Іоана Золотоустого у Золотоверхій обителі, яку очолив Блаженнійший Митрополит Епіфаній, а делегати з’їзду мали змогу приступити до Сповіді та Причастя.

По завершенню Богослужіння, біля пам’ятника ап. Андрія Первозваного, який встановлений біля собору, усі учасники Всеукраїнського з’їзду православної молоді-2019 долучилися до спільної фотографії.

Після обіду відбулася презентація НСОУ ПЛАСТ, закриття Всеукраїнського молодіжного заходу та святковий концерт від його учасників.

Мирослава Хоміцька,
голова Єпархіального відділу функціонування парафіяльних
недільних шкіл та катехизації молоді