joomla

25 років тому, 12 квітня 1994 року, Указом Президента України розпочалося відродження Національного університету «Острозька академія». Цей заклад вищої освіти став наступником першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії, яка була заснована у 1576 році князем Костянтином-Василем Острозьким у своєму родовому місті Острог. Сьогодні університет відіграє вагому роль у підготовці висококваліфікованих фахівців, здійснює велику роботу у сфері духовного відродження української нації, вихованні молодого покоління на принципах християнської моралі.

 

Знаковою подією стало те, що 12 квітня до Національного університету «Острозька академія» завітав Блаженнійший митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Предстоятеля Православної Церкви України супроводжував архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон.

 

У студентсько-викладацькому храмі преподобного Федора Острозького відбувся подячний молебень до 25-річчя відродження Національного університету «Острозька академія», під час якого митрополит Епіфаній вручив копію Томосу настоятелю храму протоієрею Василю Жуковському.

 

Також Митрополит Епіфаній взяв участь у міжнародному проекті «Острог-FORUM 2019», присвяченому питанням духовно-моральних цінностей в контексті національної безпеки. Захід відбувався у традиційному для Острозької академії форматі «запитання-відповідь». Учасники форуму говорили про духовну ситуацію у державі, мир на теренах нашої країни, моральні цінності студентів закладів вищої освіти, запровадження предметів духовного спрямування у навчальні плани закладів освіти тощо. На питання про духовне виховання української молоді Митрополит Епіфаній відповів:

 

«Сьогодні, у нелегкий для нашої держави час, ми не маємо забувати про моральні цінності, які повинні бути прерогативою у нашому житі. Виховання молоді є дуже актуальним для української церкви. Зараз ми працюємо з міністерством освіти і вирішуємо питання впровадження предметів духовно-морального спрямування у навчальну програму. І ми бажаємо, щоб саме ці предмети стояли поряд з іншими важливими дисциплінами. Адже студенти є майбутнім нашої держави. І я вважаю, що сучасний студент повинен не тільки займатися освітнім процесом, але й удосконалювати своє духовне виховання, бо основою всього є духовність, яка тісно пов’язана із освітою».

 

Крім того, у присутності ректора Ігоря Пасічника, студентства та професорсько-викладацького складу предстоятеля Православної церкви України Митрополита Епіфанія прийняли до лав Почесних докторів Острозької академії.

 

«Для мене є великою честю бути доктором цього історичного закладу вищої освіти Національного університету «Острозька академія». Бо сьогодні, побачивши академію, я переконався у тому, що робота, яку зробили упродовж цих 25 років – це справді великий подвиг. Адже 25 років це не так і багато для відродження. Я радий, що ви відновили ту історичну славу, яка належить вашому університетові. У XVI столітті академія зробила вагомий внесок у розвиток духовної культури України, тому що саме тут у 1581 році вийшла друком Острозька Біблія – перше повне видання всіх книг Святого Письма церковнослов'янською мовою», – зауважив Митрополит Епіфаній.

 

Прес-служба Рівненської єпархії

за інформацією https://www.oa.edu.ua