joomla

З благословення архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона Єпархіальним відділом функціонування парафіяльних недільних шкіл та катехізації молоді при Рівненській єпархії, який очолює Мирослава Хоміцька, 17 травня 2019 року вивчався досвід роботи Свято-Миколаївської парафії села Ставок Костопільського благочиння у процесах християнського виховання дітей, зокрема, у організації наметових дитячих православних таборів.

Молебень у храмі святих первоверховних апп. Петра і Павла, що у м. Костопіль, та тепле вітальне слово благочинного Костопільського благочиння протоієрея Андрія Кононця до учасників семінару, серед яких учителі Недільних шкіл області та священнослужителі Рівненського, Березнівського, Здолбунівського, Корецького, Млинівського, Острозького, Радивилівського та Сарненського благочинь задали гарний почин заходу.

По дорозі до села Ставок організатори семінару ознайомили гостей з багатою та різноманітною природою та краєвидами нашого краю, наголошуючи, що саме рідні місця сприяють організації різних форм відпочинку дітей та школярів. Екскурсія по заповіднику «Базальтові стовпи» вразила присутніх багатством рідкісних родовищ нашого краю.

Теоретична частина семінару проходила на базі Ставецької ЗОШ I-II ступенів за активної участі в ньому директора школи В`ячеслава Анатолійовича Середи. Священнослужителям села вдалося створити атмосферу спільної роботи у духовно - моральному вихованні підростаючого покоління. Їх робота базується на біблійних принципах, які записані в Другому посланні апостола Павла до Тимофія: «…щоб Божа людина була досконала, до всякого доброго діла готова» (3:17) та в Книзі Приповістей Соломонових: «Привчай юнака до дороги його, і він, як постаріється, не вступиться з неї» (22:6).

Одним із показових проектів цієї команди є організація літнього відпочинку дітей у наметових православних таборах. Цікавим і захоплюючим був виступ директора табору протоієрея Костянтина Чорноуса, який щиро розкрив секрети популярності їх роботи. Адже результат семилітньої діяльності очевидний: у цьому році на відпочинок дітей від батьків надійшло більше 260 заяв і за літній період на базі Костопільського благочиння має відбутися 8 таборових змін.

Обмінялись досвідом роботи куратори табору по фізичній культурі - учитель ЗОШ Олександр Волянюк та культурно - масовій роботі - ієрей Іван Жук. Виступ молодого священика справив враження тим, що він – вихованець цього табору, продовжує нести велику місію на землі - навчати молоде покоління любові і добру через Слово Боже на власному прикладі. Поміж тим, у своєму виступі він неодноразово підкреслює, що найважливіше у цій справі – любити дітей, щоб вони відчули душевне тепло. І його приклад - зразок для наслідування. Із числа вихованців парафіяльної Недільної школи та табору - не лише студенти вузів та коледжів. Популярним в селі стає навчання в Духовній семінарії . Вихідці з табору – студенти Волинської та Київської академій, учасниця парафіяльного дитячого хору «Преображення» навчається на регентському відділенні Духовної семінарії.

Про важливу роль духівника в православному таборі переконливо розповів священик Сергій Мориконь. Виступаючий підкреслив , що у роботі духівника важливою є індивідуальна робота з дітьми, до серця кожної дитини потрібно віднайти ключик та у доступній формі подати вчення Біблії. «У змісті розважальних заходів - наголосив о.Сергій, - має відчуватися присутність Господа, та головне – не забувати складати кожен раз подяку Йому за все, що відбувається у таборі, у повсякденному житті. Найбільша радість для мене, коли я бачу в руках дитини Біблію».

Директор табору Костянтин Чорноус неодноразово наголошував, як важливий для дітлахів елемент новизни, вміти разом з дітьми розділити радість емоційного сприйняття окремих поступків.

Новий проект, яким поділились організатори семінару – «Сумка Самарянина». У цей проект закладено ідею навчити дітей радіти не лише, коли отримуєш подарунок, а і з радістю дарувати іншим, ділитись з ближнім. «Для дітей нашої недільної школи зі США періодично надходять подарунки, розповідає Костянтин Чорноус, - по їх прикладу ми запроваджуємо акції надсилання подарунків дітям, які проживають на сході України. Потрібно побувати в тій атмосфері, щоб порадіти, спостерігаючи, скільки добра і любові вкладає дитина, готуючи посилочку для незнайомого школяра».

Досвід роботи, яким ділились виступаючі, підкріплювався демонстрацією відеофільмів, світлинами, творчими роботами дітей. Учасники семінару ознайомились з матеріальною базою наметового табору на місцевості.

Підвела підсумки семінару керівник Єпархіального відділу Мирослава Хоміцька, звернувши увагу на удосконалення роботи дитячих Недільних шкіл , організації різноманітних форм православних таборів влітку цього року.

Семінар закінчився у Свято-Миколаївському храмі с.Ставок спільною молитвою і подякою Господу Богу та організаторам семінару.

Поверталися додому сповнені благодаті Божої і чистих вражень.

Куклевська Л.К. – просвітянка, відмінник освіти України