joomla

Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній 2 серпня 2019 року здійснив архіпастирський візит у місто Дубно.

 

Предстоятель Православної Церкви України звершив освячення точного списку ікони Дубенської (Іллінської) Божої Матері та очолив урочисту Божественну літургію у Свято-Іллінському кафедральному соборі.

 

Його Блаженству співслужили архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, архієпископ Чернівецький і Хотинський Герман, настоятель храму протоієрей Ігор Когут та місцеве духовенство.

 

Після завершення Божественної літургії Предстоятель звернувся до вірян із першосвятительським словом, у якому привітав їх із храмовим святом та наголосив на важливості віри, навівши приклад із житія пророка Іллі, який відстоював істинну віру в Бога та жив майже за тисячу років до пришестя в світ Спасителя нашого Господа Ісуса Христа.

 

«Ми просимо Бога, щоб Господь за молитвами пророка Іллі зміцнював нашу немічну віру. Віру, яка повинна нас вести до спасіння. Немає людини, яка б не мала віри. Проте віра слабне, якщо людина чинить гріх і беззаконня. Ми прагнемо, щоб у нашому житті звершувалися чудеса, але вони можуть звершуватися тільки по нашій вірі, адже Господь сказав: «За вірою вашою нехай буде вам», – наголосив Митрополит Епіфаній.

 

Також Предстоятель сказав, що наш український народ упродовж довгого часу молився Господу за єдність православних християн і це стало можливим.

 

«Бог чує наші молитви і спрямовує їх до блага. Упродовж останнього року ми щиро молились, щоб Господь послав нам церковну єдність. Ми отримали її, отримали духовну свободу, про яку мріяли, про яку просили у Бога. Господь відгукнувся на наші прохання та дав нам у цьому історичному році довгоочікуваний Синодальний і Патріарший Томос про незалежність, про автокефалію Української Православної Церкви», – сказав Предстоятель.

 

Після богослужіння Митрополит Епіфаній освятив місце, де буде встановлено перший пам’ятний знак з нагоди отримання Томоса.

 

За заслуги з відродження та розбудови Української Православної Церкви Предстоятель нагородив орденами святого архістратига Божого Михаїла IІ ступеня настоятеля храму протоієрея Ігоря Когута, очільника міста Антонюка Василя Михайловича та благодійника Томка Юрія Миколайовича.

 

Також Його Блаженство відзначив парафіянку Чернецьку Лесю Миколаївну Благословенною грамотою.

 

Архієпископ Іларіон, настоятель та представники громади висловили вдячність Предстоятелю та подарували Ікону Божої Матері Дубенську.

 

Уставним многоліттям завершився архіпастирський візит Предстоятеля Блаженнійшого Митрополита Епіфанія.

 

Довідка

Свято-Іллінський собор розташований на центральній магістралі міста Дубно та чудово доповнює адміністративно-житловий ансамбль.

 

Спорудження нової кам‘яної церкви розпочалося 29 червня 1902 року настоятелем парафії отцем Корнійовичем, який довів будівництво до половини, а продовжив і завершив його отець Євгеній. Під час будівництва дзвіниці столярними роботами керував дубенчанин Михайло Шептинський. 23 вересня 1908 року храм був освячений архієпископом Волинським і Житомирським Антонієм. Згодом тут було встановлено різьблений іконостас. У 1892 році відкрита церковно-приходська школа.

 

Також з епохи середньовіччя вціліла унікальна ікона пророка Іллі з житієм ХVІ ст.. У 1994 році її було передано у фонд Державного історико-культурного заповідника міста Дубна. Згодом вона була реставрована у Львові і зараз знаходиться в каплиці на честь Святого Пророка Іллі, яка утворена при Державному заповіднику Дубенський замок.

 

Невід’ємною складовою богослужіння є церковний хор, який має свої міцні традиції. У 1920-30 роках регентом був відомий композитор І. Новохацький, котрий залишив після себе багато церковних партитур.

 

 

За інформацією прес-служби Київської Митрополії