joomla

DSC 0130Всечесні отці! Дорогі у Христі браття та сестри!

 

Християнська віра навчає, що «Бог є Любов» (1 Ін. 4:8). Любов є основою створення світу та людини, любов є причиною боговтілення Спасителя Ісуса Христу та заснування Церкви серед цього грішного світу для спасіння людства. І цим почуттям завжди керувалися апостоли, отці та вчителі Церкви коли вирішували спірні питання, бо як говорить апостол Павло: «ім’ям Господа нашого Iсуса Христа, щоб усi ви говорили одне i не було мiж вами роздiлення, а щоб ви з’єднанi були в одному розумiннi та в однiй думцi» (1 Кор. 1:10). 

 

І нас українців повинна об’єднувати наша Батьківщина Україна, спільна історія, мова, культура та, найголовніше, наша православна віра. Проте останнім часом відбуваються численні провокації проти об’єднання православних віруючих в єдиній Православній Церкві України. Часто у засобах масової інформації можна почути поширення агресивних повідомлень про «побиття віруючих й духовенства УПЦ МП», «насильницьке забирання храмів та заборона звершувати богослужіння. Зокрема, такі дії з боку представників УПЦ МП можуть відбуватися найближчим часом у селі Рясники Гощанського району, де частина громади не підтримала перехід до Православної Церкви України. Щоб не спричинити конфлікт виконуючий обов’язки голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко видав розпорядження про почергове богослужіння у Свято-Покровському храмі для громад ПЦУ та УПЦ МП. 

 

Однак, ситуація на цьому не закінчується, бо громада УПЦ МП виступає проти почергового богослужіння й вести переговори щодо цього відмовляється. Між тим, деякі особи з духовенства та вірян Рівненської єпархії УПЦ МП, налаштовують дану громаду насильно захопити храм. І як завжди, у цьому процесі, не обійдеться без використання тітушок й різного роду провокаторів, які потім розповідатимуть про інсценовані побиття та знущання. 

 

Як архієрей, я звертаюся до всіх православних віруючих незалежно від церковної юрисдикції, й прошу вас не піддаватися на провокації. Пам’ятати, що вас спеціально використовують, і ви є знаряддям зла, спрямованого на знищення єдності в Україні. З метою попередження насильства, хочу нагадати слова із Священного Писання, що Бог «воздасть кожному за вчинками його» (Рим. 2: 6).

 

Нехай Божа благодать завжди надихає нас жити у мирі та любові! 

 

Іларіон,

архієпископ Рівненський і Острозький

14 вересня 2019 року