joomla

78061373 2465860876962800 6227018502578896896 oСьогодні, в День Збройних сил України, з особливою пошаною висловлюю слова вдячності усім нашим військовослужбовцям – хоробрим чоловікам і жінкам – та вітаю їх з професійним святом. Ви здійснюєте дуже важливу місію: захищаєте рідну землю, нашу незалежність та свободу. Тож у ваш день зичу непереборної сили духу та Божого захисту!

 

Говорячи про військовослужбовців, буде несправедливо не згадати про капеланів. Українські капелани – служать Богу й Україні, і кожен з них, часом навіть із ризиком для власного життям, підтримує дух наших захисників. Нині маємо понад 600 діючих військових капеланів від Православної Церкви України. Вони – духовна опора і підтримка наших воїнів, душпастирі і духовні порадники, які допомагають долати розчарування, зневіру і навіть рятують життя, запобігаючи суїцидам та розраджуючи бійців у моменти найважчої душевної боротьби. Капелани відіграють важливу роль і поза фронтом, зокрема, підтримуючи родини військовослужбовців, а також працюючи у реабілітаційних центрах, де уражені війною не тільки фізично, а й морально, українські військові прагнуть повернутись до звичайного мирного життя.

 

Ми є свідками того, як інститут капеланства за останні кілька років помітно розвинувся та утвердився. На жаль, досі питання військового капеланства не унормоване з боку держави, яка повинна чітко означити роль капелана в українській армії. Також є вкрай необхідним, щоби кожен капелан був соціально захищеним. В законі має відображатися те, що підтверджене самим життям: українська армія потребує капеланів, бо їхнє духовне служіння життєво необхідне воїнам.

 

Тож сьогодні разом привітаймо Збройні сили України, усіх наших захисників та у своїй молитві попросімо для них Божого заступництва, духовної міцності і сили гідно пройти всі нинішні випробування, здобути перемогу над агресором і досягти справедливого миру. Нехай Всемилостивий Господь оберігає кожного із вас, дарує добре здоров’я та Своє благословіння!

Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній