joomla

Часто ми запитуємо у себе: чи правильно чинимо, чи справедливе ухвалюємо рішення, як краще вчинити у тій чи іншій ситуації? Аби знайти відповіді на ці непрості питання, варто подумати над тим, а як би ви зробили для Бога – свого люблячого Небесного Отця?

 

Усе найкраще, що звершує людина у своєму житті, лине від щирої душі, спонукається любов‘ю, добром та милосердям. Саме ці чесноти, які ми плекаємо у своєму серці, є, зокрема, свідченням нашої віри у Христа. Як ми можемо показати Богові, що дійсно слідуємо Його вченню? Найперше, своїми вчинками щодо ближніх, добром, яке ми проявляємо до інших людей, бо Господь навчає нас: «Істинно кажу вам: зробивши це одному з цих братів Моїх менших, Мені зробили» (Мф. 25: 40).

 

У важкі моменти випробувань – як особистих, так і загальнолюдських – перед кожним із нас постає вибір: як допомогти тим, хто в горі, як бути із негативними наслідками – тільки критикувати їх, обговорювати, або ж терпляче, із надією та без розголосу, боротися з ними. Адже саме наші вчинки, а не слова, говорять про нашу віру – чи ми лише декларуємо її, або ж дійсно втілюємо її у житті, на практиці, – як справжні християни.

 

В одному зі своїх послань апостол Павло звертається до нас: «I все, що робите, робiть вiд душi, як для Господа, а не для людей, знаючи, що в нагороду вiд Господа одержите спадок, бо ви служите Господу Христу» (Кол. 3: 23 – 24). Ці апостольські слова закликають нас до істинного християнського милосердя, якого так потребує цей світ, охоплюваний і вогнем стихійних лих, і людським горем болючих втрат.

 

Не на показ, не з примусу, а добровільно та щиро, з любові до Бога, допомагаймо своєму ближньому, який опинився у скруті, адже ми покликані творити добро на цій землі, трудитися заради вічності, робити все задля того, щоб здобути ті духовні скарби, які ми збережемо для життя вічного. І Подія Народження Ісуса Христа нагадує нам: Господь став людиною заради спасіння кожного із нас. І Він звершив це спасіння: Він дав людині можливість наслідувати вічне блаженне життя.

 

Прислухайтеся до свого серця і зробіть вибір в бік милосердя – безкорисливого та щирого, яке не потребує зайвих словесних доказів чи спеціальних заохочень та спонукань. Лише від нас залежить, ким ми є, чи чесно виконуємо свою роботу, чи дотримуємося заповідей Божих, чи ми втілюємо у своєму житті євангельський Закон правди і любові. І де б ми не були, з якими б викликами не стикалися на цій землі, робімо все як для Бога – з щирою вдячністю та любов’ю до Нього.

 

Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній