joomla

З благословення архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона в Свято-Покровському соборі Рівного відбувся V Фестиваль вертепів недільних шкіл ПЦУ, організований єпархіальним відділом функціонування парафіяльних недільних шкіл та катехизації молоді.

 

Відкрив Фестиваль вертепів недільних шкіл протоієрей Микола Головченко, клірик Свято-Покровського собору, який привітав присутніх з Різдвом Христовим.

 

Завітали на вертепне свято учасники багатьох Недільних шкіл: Здолбунівського та Острозького благочинь, смт.Квасилова, с.Малий Олексин та с.Корнин, школи м. Рівного, також долучилися дітки-сироти с.Городок та с.Великий Житин, а також наймолодші  вихованці НВК - 1.

 

Загальна чисельність учасників - понад 200 чоловік.

 

Слід зазначити, що цього року Фестиваль змінив свій формат і постав перед глядачами та гостями свята у зовсім новому стилі. Учасники Різдвяного дійства сценічно обіграли вірші з Євангелії, в яких розповідається про народження та життя Спасителя нашого Ісуса Христа від Благовіщення Діви Марії до повернення святого сімейства з Єгипту. Представники кожної Недільної школи, які завітали на свято, обрали для свого виступу один з епізодів земного життя Ісуса Христа та театралізовано розповіли його глядачам. Таким чином, вистави органічно об’єдналися в єдину розповідь, в яку впліталися колядки та Різдвяні віншування, а перед очима глядачів пройшла історія народження та дитинства Господа нашого Ісуса Христа.

 

Вперше на Фестиваль, в якості гостей, прибули учні Недільної школи села Буща Здолбунівського благочиння і, як новачки, гарно й цікаво зіграли свій вертеп, в якому взяли участь 23 дитини.

 

Наймолодші гості фестивалю – вихованці НВК №1 м.Рівне - весело і завзято привітали присутніх з Різдвяними святами, а під час дуже гарного віншування притуляли свої маленькі рученята до сердець з побажаннями «Хай в кожному серці колядка звучить», а, співаючи, підігравали собі  дзвониками та бубнами.

 

Таким чином, усі присутні побачили і ще раз  почули та  осмислили історію народження Христа та насолодилися колядками, які впліталися в цю оригінальну розповідь.

 

На завершення Різдвяного вертепу гості Фестивалю з парафіяльної школи села Розваж Острозького благочиння, які також вперше прибули в Свято-Покровський собор на свято вертепів, заспівали колядки та привітали усіх зі святами.

 

Другою частиною Фестивалю стало виконання колядок, але також оригінальним способом. Усі присутні в храмі стали в коло і по черзі, отримуючи друковані слова різдвяних пісень, починали дружно і весело  співати. Так утворився рухливий хоровод колядників, які по черзі прославляли Богонемовля своїми голосами. В цьому дійстві взяли участь і запрошені діти-сироти з с.Городок та с.Великий Житин Рівненського району, які квартетом виконали колядку.

 

На завершення фестивалю керівник єпархіального відділу функціонування парафіяльних недільних шкіл та катехизації молоді  Мирослава Хоміцька вручила Дипломи фестивалю, після чого всі учасники та гості були запрошені за святковий стіл та отримали солодкі подарунки.

 

Тож нехай всіх нас переповняє і ніколи не покидає радість подій Різдва.

 

 

   Галина Савченко

відео: Телеканал UA: Рівне