joomla

82568493 2702016193207838 1603276996282941440 oЛюбов Господа нашого Ісуса Христа до людей є надзвичайно великою та неосяжною, адже Він добровільно прийняв смерть на Хресті заради нашого спасіння, а також дарував кожному з нас можливість єднання з Ним у святій Євхаристії. Це головне Таїнство Церкви, під час якого віряни причащаються істинних Тіла і Крові Господа Ісуса Христа на відпущення гріхів і для життя вічного. Євхаристія є основою головного православного Богослужіння – Божественної літургії. Під час неї Спаситель через Причастя Своїх Тіла і Крові дає нам, Своїм дітям, охрещеним в Ім’я Святої Тройці, увійти в єднання з Ним – Світлом, Істиною, Життям – щоби жити в нас і щоби ми жили у Ньому.

У перекладі з грецької мови Євхаристія (ευχαριστία) означає «подяка». Тож через Євхаристію людина по справжньому дякує Богові. Саме Христос встановив Таїнство Святого Причастя під час Тайної вечері, напередодні Своїх страждань на Хресті: «І коли вони їли, Ісус узяв хліб, благословив, переламав, дав їм і сказав: прийміть, споживайте, це є Тіло Моє. І, взявши чашу та хвалу воздавши, подав їм; і пили з неї всі. І сказав їм: це є Кров Моя Нового Завіту, що за багатьох проливається» (Мк. 14: 22 – 24).

Якщо ми бажаємо приступити до святої Євхаристії, то повинні достойно підготуватися до неї, адже ми причащаємось Тіла і Крові Ісуса Христа. Коли ми приймаємо цей дар усім своїм серцем, то висловлюємо нашу довіру, нашу впевненість у тому, що любов Господа є досконалою і життєдайною. 

Євхаристія – найбільша подяка Церкви Господеві. Люди, які радіють надзвичайній Любові Бога, що у всій своїй повноті проявляється в Таїнстві Причастя, стають співпричасними Богу. Якщо ми справді здатні прийняти цей дар з вдячністю та щирою радістю, наша участь в Євхаристії буде належною, для спасіння душі і тіла, а не в суд і осудження, та увінчається у вічному і блаженному житті разом із Господом: «Хто їсть Мою Плоть і п’є Мою Кров, має життя вічне, і Я воскрешу його в останній день. Бо Плоть Моя є істинною їжею, і Кров Моя є істинним питтям. Хто їсть Мою Плоть і п’є Мою Кров, в Мені перебуває, і Я в ньому» (Ін. 6: 54 – 56).

Пресслужба Київської Митрополії