joomla

86733313 2533927160156171 4885335843897606144 oКожному народові Бог благословив для вжитку його унікальну рідну мову. Адже, як пише апостол Яків у своєму посланні: «Всяке добре даяння i всякий досконалий дар сходять зверху, вiд Отця свiтiв, у Якого немає змiни i нi тiнi перемiни» (Як. 1: 17). До того ж, мова є не просто засобом для спілкування – це неоціненний духовний скарб, який передає із покоління в покоління історичну й культурну спадщину. Якщо народ прагне берегти власну історію, плекати власну долю, будувати власнусильну державу, то має шанувати свою мову. 

Сьогодні, у Міжнародний день рідної мови, хочеться пригадати настанови митрополита Іларіона (Огієнка), який був не лише духовним вчителем для українців, але й видатним вченим та знавцем української мови. Він залишив для нас свої вагомі наукові праці, а також слова істинної мудрості: «Рідна мова – це шлях до Бога. Не рідною мовою Бога не пізнаєш».

Саме тому у нашій Церкві молитва завжди лунатиме найперше українською мовою. Для спілкування із Господом не має бути жодних перешкод, Боже Слово має долинати до кожного серця. Після століть переслідувань та заборон, сьогодні маємо можливість вільно молитись рідною мовою у незалежній помісній Православній Церкві України. Подякуймо ж за це Всемилостивому Богу та всім, хто своїм життям оберігав нашу рідну українську мову.

Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній