joomla

Всечесні отці! Дорогі у Христі браття і сестри! Нещодавно в Україні вступили в дію обмежувальні заходи для запобігання поширення коронавірусу. Ми з вами передусім є свідомими віруючими людьми! І, безперечно розуміємо, що Церква ніколи не стояла осторонь того, що відбувається у суспільстві. Навпаки, історично Церква зажди була пліч-о-пліч з людьми в найважчих сторінках світової історії. Тому, закликаю всіх вас уважно поставитися до тих рекомендацій та практик, які були опубліковані Державою та Церквою, а також благословляю у всіх храмах і монастирях Рівненської єпархії:

 

1. Посилити молитви (в тому числі молитву під час пошесті згубної (епідемії) прийняту 17 березня Священним Синодом Православної Церкви України) за здоров’я осіб зі слабким здоров'ям; за одужання тих, які уражені коронавірусом; за працівників сфери охорони здоров’я, які найбільше ризикують своїм життям заради безпеки і здоров’я українського суспільства. 

 

2. Вживати усіх необхідних санітарних та противірусних заходів для безпечного перебування людей у храмах.

 

3. Максимально скоротити тривалість ранніх і вечірніх богослужінь.

 

4. Під час богослужіння вірянам рекомендується перебувати на церковному подвір’ї, а за можливості храми забезпечити системами озвучення. 

 

5. Всім священослужителям наголошувати вірянам на тому, що достатнім виявом шанування святинь (хреста, ікон, святих мощей) є поклоніння/поклон перед ними, без цілування.

 

6. Таїнства Сповіді звершувати за «Чином загальної сповіді», прочитавши «Молитву відпущення».

 

7. Причастя Святих Тіла і Крові Христової рекомендується подавати на церковному подвір’ї, переконуючи вірян дотримуватися відповідної дистанції один від одного. Щодо практики подавання Святого Причастя для віруючих, то це можливо звершувати двома способами: а). Причащати лжицею неторкаючись уст, а після кожного причасника лжицю протирати дизенфікуючими засобами. б) Подавати Причастя за практикою древніх християн, коли частинки розділеного Агнця напоєні Кров'ю подаються в руки причаснику, який з великою обережністю споживає Святі Дари. Для обтирання губ використовувати одноразові серветки, які потім спалити у чистому місці. 

 

8. Після Причастя достатнім для християнина є споживння лише антидору (без запивки).

 

9. Інші Таїнства та чинопослідування (Хрещення, Миропомазання, Соборування, Похорон, Молебні, Акафісти) звершувати по домівках, дотримуючись всіх наведених практик. При цьому враховувати та виконувати законні приписи, розпорядження та карантинні обмеження, які впроваджуються державою, органами місцевого самоврядування та органами охорони здоров’я.

 

10. Людям, які хворіють на респіраторні захворювання, парафіянам поважного віку, особам зі слабким імунітетом, та тим від кого залежить життєдіяльність інших людей, рекомендується залишатись вдома. В цьому випадку обмеження у відвідуванні богослужінь буде подвигом заради ближнього, а не слабкістю, оскільки це жертва заради ближніх, їхнього життя і здоров’я. Для того, щоб такі парафіяни не були скривджені браком спільної і одночасної молитви продовжується пряма трансляція недільного богослужіння із Свято-Покровського собору на телеканалі «Рівне 1».

 

Закликаю вас, всечесні отці, дорогі браття і сестри, словами апостола і євангелиста Луки «завжди молитися і не занепадати духом» (Лк. 18, 1). Будьмо свідомими того, що все відбувається з волі Божої. Нам посилається таке випробування, і ми маємо гідно його подолати.

 

Іларіон,

архієпикоп Рівненський і Острозький