joomla

92097002 2884739551602167 7495029746145689600 oСердечно вітаю всіх з Благовіщенням Пресвятої Богородиці! Це свято – надзвичайне та особливе, бо поєднує в собі радість і безмежну любов, покірність та свободу водночас. Воно знаменує величну й предвічну тайну: початок нашого спасіння, яке звершується завдяки співдії Бога і людини.

Благовіщення нерозривно пов’язане з тайною Боговтілення, з народженням у світ Сина Божого, Який стає Сином Людським заради спасіння кожного із нас. Як знаємо зі Священного Писання, Архангел Гавриїл сповіщає благу, радісну звістку про те, що Діва Марія стане Матір’ю Спасителя. Цього року в особливий спосіб сприймається нами те, що Ангел Господній являється Діві Марії вдома, коли Вона читає Священне Писання. Довіряючи Господу Богородиця стає Матір’ю Життя, оселею Божою. Цей приклад особливо корисний для нас сьогодні, адже показує, що і кожна оселя може бути місцем звершення волі Бога!

Велика радість події Благовіщення полягає в тому, що людство і кожен з нас отримали можливість не залишатися у рабстві гріха та смерті, а спастися. Це свято закликає нас бути вірними волі Господа – хоча і розсудливо (бо Діва Марія розсудливо прийняла волю Божу), але зі смиренням. Адже знаємо, що через гордість у світ увійшло зло, а через смирення – прийшло спасіння. 

У нинішніх обставинах, під час карантинних обмежень, свято Благовіщення подає нам і ще одну настанову. Всі ми щодня очікуємо на добрі новини. Щодня підносимо свої молитви до Всевишнього і просимо у Нього підтримки в боротьбі зі згубною хворобою. Ми залишаємося вдома і розумно, з відповідальністю за себе та за інших поводимося в умовах суворого карантину. Ми споглядаємо, як природа за вікном пробуджується й оживає. І віримо, що з Божою допомогою, переосмисливши багато речей, використавши час вимушеної ізоляції з користю для душі й тіла – вийдемо оновленими та зміцнілими назустріч світу й людям. 

Нехай Пресвята Богородиця покриває нас від усякого зла Своїм чесним омофором та збереже всіх людей від пошесті згубної!

Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній