joomla

vhod v ierusalimКондак 1

Непереможний Царю Небесного Сиону, Лагідний, Спасителю і Праведний Визволителю наш, Тебе, Якого на висотах Херувими носять і прославляють Серафими, бачимо нині на осляті сидячого і в Єрусалим на добровільні страждання грядущого. Тому й поклоняємося невимовному сходженню Твоєму і з пальмами і віттям розчулено зустрічаємо Тебе, і з дітьми єврейськими взиваємо Тобі:

Благословен, Хто йде в ім'я Господнє, осанна в вишніх!

 

Ікос 1

Архангелів і Ангелів чини зі страхом і трепетом споглядали з небесних висот на Твоє, Христе Спасе, у Єрусалим на добровільні страждання входження і з апостолами незримо супроводжували Тебе, Царя свого, і з дітьми єврейськими осанна в вишніх Тобі приносили, і прославляли такими піснями:

Благословенний Ти, Господи Боже наш, що відвідав і вчинив визволення людям Своїм; благословенний Ти, Владико Христе, що прийшов і дарував Хрестом спасіння дітям Своїм.

Благословенний Ти, що йдеш Адама з глибини пекла покликати; благословенний Ти, що прийшов для Єви від давньої печалі свободу дарувати.

Благословенний Ти, що благовістиш мир на Ізраїля і спасіння народів; благословенний Ти, що сповіщаєш Новий Завіт окропленням Кров’ю Своєю.

Благословен, Хто йде в ім'я Господнє, осанна в вишніх!

 

Кондак 2

Побачили Тебе, Ісусе, Марфа і Марія, як Ти знову до Віфанії прийшов за шість днів до Пасхи, влаштували вечерю Тобі, а Лазар був одним з тих, що возлежали. Марфа старанно прислуговувала Тобі, Подателю всього, а Марія ж благу обрала частку, будучи вдячною за воскресіння брата свого, узявши літр нардового чистого дорогоцінного мира, помазала Пречисті ноги Твої і обтерла волоссям своїм, з любов'ю від повноти серця взиваючи Тобі: Алилуя.

 

Ікос 2

Розумом неосяжного добровільного Твого на страждання пришестя не зрозумів Іуда, і хотів вже видати Тебе, збентежився, бачачи як Марія миром помазала ноги Твої, Господи, і сказав: «а чому б було не продати це миро за триста динаріїв і не роздати убогим? Сказав же він це не тому, що піклувався про убогих, а тому, що був злодієм». Ти ж, Господи, знаючи, що належить Тобі скоро смерть перетерпіти, виправдав святу жінку цю, говорячи: «залиште її; вона зберегла це на день погребіння Мого». Тому й, вшануючи добровільне на страждання пришестя Твоє, так співаємо Тобі:

Благословенний Ти, Господи, Марією на вечері до поховання приготований; благословенний Ти, Ісусе, Іудою в душі ще в Віфанії на смерть засуджений.

Благословенний Ти, що прийшов у Віфанію, в дім миру, щоб любов і помазання миром від Марії прийняти; благословенний Ти, що грядеш в Єрусалим, на добровільні страждання, щоб знову любов через святих жон-мироносиць всьому світу сповістити.

Благословенний Ти, що з мертвих воскресив Лазаря, нехай буде з силою пришестя Твоє; благословенний Ти, що грядеш Себе Самого із гробу воскресити, щоб було зі владою входження Твоє.

Благословен, Хто йде в ім'я Господнє, осанна в вишніх!

 

Кондак 3

Маючи воістину Божественну владу, Владико Христе, Ти першого дня опрісноків вийшовши з Віфанії дуже рано і наближаючись до Виффагії, послав двох з учеників Твоїх, промовляючи до них: «підіть у селище, яке прямо перед вами; і як тільки ввійдете в нього, зараз же знайдете осля прив’язане, на якого ніхто з людей ще не сідав; відв’язавши його, приведіть. І якщо хто скаже вам: що це ви робите, — відповідайте, що Господь потребує його». Вони ж почувши це, дуже дивувалися, взиваючи до Бога: Алилуя.

 

Ікос 3

Пішовши ж ученики, привели ослицю і осля і поклали на ного одяг свій. Ти ж, Бог Сущий, Якого Херувими носять, як Людина сів заради нас на молоде осля, і як Цар лагідний, з миром увійшов у град отця Твого Давида. Тому зустрічаємо Тебе з такими похвалами:

Благословенний Ти, що в вишніх з Отцем на престолі сидиш, на осляті синові під’яремної ослиці сісти зволив; благословенний Ти, що на небесах Небесними Силами вшанований, від дітей на землі поклоніння прийняв.

Благословенний Ти, що силою царствуєш повіки, зі славою в Єрусалим грядеш; благословенний Ти, що на смиренних споглядаєш, зі смиренням до Себе прийшов.

Благословенний Ти, що на осляті безсловесному сидиш, від древньої безмовності звільнити нас бажаючи; благословенний Ти, що на землю зійшовши дивне зубожіння прийняв, на небі в горі з Отцем і Духом перебуваючи.

Благословен, Хто йде в ім'я Господнє, осанна в вишніх!

 

Кондак 4

Буря здивування бентежить мій розум, як достойно прославити велике таїнство Твого милосердя, Господи, як маючи престол небо, Ти на осля мале сів, людину шукаючи, бажаючи звільнити її від древньої безмовності, щоб збулося сказане пророком Захарією, що промовляв: Радій від радости, дочко Сиону, торжествуй, дочко Єрусалима: ось Цар твій гряде до тебе, праведний, Який спасає, лагідний, Який сидить на ослиці і на молодому ослі, сині під’яремної. Тому й прославляємо з миром на осляті Вхід Твій у Єрусалим, з глибини душі взиваючи Тобі: Алилуя.

 

Ікос 4

Почувши безліч народу, що прийшов Ти Господи у Єрусалим на свято, зібралися разом у великій кількості, і стелили ризи свої шляхом, а інші зрізали гілки з древ і стелили на шляху, та йдучи слідом викликували до Тебе, виголошуючи: «осанна Синові Давидовому! Благословен, Хто йде в ім’я Господнє! Осанна у вишніх!» Тому і ми в передсвятковий день, несучи знамення воскресіння гілки древ, виголошуємо Тобі, Переможцю смерті:

Благословенний Ти, Царю Ізраїлів, що царство не від світу цього шукати прийшов; благословенний Ти, Сину Давидів, що тростини зламаної не захотів переламати.

Благословенний Ти, Пастирю Добрий, що йдеш загублену вівцю знайти; благословенний Ти, Агнче Незлобивий, що Себе Самого в жертву бажав принести.

Благословенний Ти, Владико творіння, що творінням Твоїм з любов'ю зустрітий і з віттям шанований; благословенний Ти, Царю Слави, що зі славою царською учениками супроводжуваний і дітьми прославлений.

Благословен, Хто йде в ім'я Господнє, осанна в вишніх!

 

Кондак 5

Божою світлою красою і силою наділений бувши від віку, грядеш Ти Господи, зі славою в Сион, сходження на Оливну гору здійснюючи, щоб сповнилося пророцтво пророка Наума, який передбачав: Ось, на горах — стопи Благовісника, Який сповіщає мир, святкуй Юдеє, свята твої, виконуй обітниці твої. А також сповнилося інше пророцтво праотця Твого Давида, який провістив: «Ми бачили, як ішов Ти, Боже, як ішов Ти — Цар мій і Бог мій — у святиню». А коли Ти наближався вже до спуску з гори Елеонської, безліч учеників почали радісно хвалити Бога гучним голосом за всі чудеса, які вони бачили, кажучи: благословен Цар, що гряде в ім’я Господнє! Мир на небесах і слава у вишніх!» Тому й ми сьогодні, як новий Ізраїль, Церква з язичників, радіючи взиваємо до Тебе з ними: Алилуя.

 

Ікос 5

Бачили фарисеї, що були з народу, як Ти, Господи з гори сходив, а народні радісні вигуки дуже збільшувалися, і як ученики Твої дуже голосно славу Тобі виголошували, обурились і сказали Тобі: «Учителю, заборони ученикам Твоїм». Ти ж, Господи, сказав їм у відповідь: «коли вони замовкнуть, то каміння заголосить», як пророк Авакум передбачав, промовляючи: «Камені зі стін заволають і поперечини з дерева будуть відповідати їм». Тому й ми, хоч і холодні душею і серцем, як каміння, однак за словом Твоїм не будемо мовчати, а прославлятимемо Тебе з такою похвалою:

Благословенний Ти, Господи Боже наш, що прийшов у Єрусалим грішників спасти; благословенний Ти, Христе Спасе наш, Який сповістив вірним Своїм, що наблизився до нас.

Благословенний Ти, Сину Отця, що грядеш кров'ю Хреста Твого небесних і земних примирити; благословенний Ти, Сину людський, бо йдеш велику любов Отця Небесного всьому світу сповістити.

Благословенний Ти, Царю над царями, бо царство Твоє – Царство над всіма віками; благословенний Ти, Владико над володарями, бо влада Твоя у всякому роді і роді.

Благословен, Хто йде в ім'я Господнє, осанна в вишніх!

 

Кондак 6

Проповідники Божественної сили Твоєї, Господи, були юдеї, що перебували з Тобою у Вифанії, оскільки вони засвідчили в Єрусалимі, що Ти Лазаря із гробу воскресив. Тому й зустрічав Тебе народ, що почув про це чудо один до одного промовляючи: «чому чекаємо і не виходимо на зустріч Синові Давидовому з фініковими гілками, щоб сповнилося Писання: залізу на фінік, схоплюся за гілки його, – тому що Він є фінік правди, про якого говорив Давид: Праведник, як фінік розцвіте. Тому й з віттям виголошували перед Тобою люди: «Осанна», однак потім з киями прийшли до Тебе, як на розбійника, не знаючи, що Тобі слід співати: Алилуя.

 

Ікос 6

Засяяв у всій славі своїй і красі святий град Божий Сион, град великого Царя, коли наблизився Ти до нього, Господи, і побачив з висоти гори Оливної всі будівлі церковні та інші дуже величні будівлі міста. Тоді, бачачи Святе Місто, Господи, заплакав Ти за ним, як Люблячий Батько, з плачем промовляючи: «коли б зрозуміло ти хоч у цей твій день, що потрібне для твого миру! Але це сховано нині від очей твоїх». І відразу передбачив Ти, що прийдуть дні, коли оточать Святий Град вороги і зруйнують його і дітей його поб’ють, і не залишать каменя на камені в ньому, бо ти не зрозумів часу відвідин твоїх. Ми ж, знаючи Тебе, як Доброго Пастиря, що сумує за заблудлими вівцями Своїми, взиваємо до Тебе:

Благословенний Ти, Великий Пастирю овець, що прийшов знайти заггублену вівцю; благословенний Ти, Архієрею прийдешніх благ, що забажав понести немочі наші.

Благословенний Ти, Посереднику Нового Завіту, що захотів впалих людей від вічної смерті спасти; благословенний Ти, Суддя Справедливий, бо Ти Праведний і справедливі суди Твої в місті Твоєму.

Благословенний Ти, Спасе Всемилостивий, бо Ти Милостивий і милості Твоєї повна вся земля.

Благословен, Хто йде в ім'я Господнє, осанна в вишніх!

 

Кондак 7

Бажаючи спасти рід людський від неволі ворожої, Ісусе, прийшов Ти в Єрусалим, щоб сповнилося Писання: з'явиться Бог богів на Сионі. І коли увійшов Ти у Єрусалим, все місто заворушилось і багато народу вийшло на зустріч Тобі, голосно викликуючи: «Осанна Сину Давидовому», а інші, дивуючись запитували: «Хто це такий?» О безумні старійшини, лжевчителі! Всі вулиці міста проповідують чудеса Твої, Господи, вся Юдея сповнена добрими ділами Твоїми, вони ж запитують: «Хто це такий?» Щойно Лазар воскрес, і не бачать, Хто забрав його від смерті; з двору Яіра нещодавно Ти вийшов, і не бачать, Хто оживив дочку його? Знають, однак не хочуть виголосити Тобі, як Богу: Алилуя.

 

Ікос 7

Дивне показав Ти провидіння Твоє, Ісусе, коли зі славою увійшов Ти в Єрусалим, і зараз, як Архієрей, відвідав Ти святий храм щоб оглянути його. В оселі Отця Твого прийшов Ти зі владою, і сповнилося святого пророка Аввакума передбачення: «Господь — у святому храмі Своєму: нехай мовчить вся земля перед лицем Його!» І відразу вигнав усіх, що продавали і купували в храмі, І сказав їм: «дім Мій домом молитви назветься; а ви зробили його вертепом розбійників». І так сповнилося інше Писання: «ревність до дому Твого з’їдає мене». Ми ж, боячись такого праведного гніву Твого, Господи, одного просимо в Тебе, щоб жити в домі Твоєму в усі дні життя нашого, бачити красу Твою і відвідувати храм святий Твій, щоб так прославляти Тебе:

Благословенний Ти, що не в рукотворних храмах живеш на небесах, у храм земний зі славою увійшов; благословенний Ти, що оселю слави Своєї полюбив на землі, дім молитви від життєвих турбот відділив.

Благословенний Ти, Господи Сил, бо улюблені оселі Твої, кращі за палаци грішників; благословенний Ти, Царю слави, бо краще один день прожити у дворах Твоїх, аніж тисячу днів в оселях нечестивих.

Благословенний Ти, Великий на Сионі, бо страшне і святе ім'я Твоє, благословенний Ти, що живеш в Єрусалимі, бо святий храм Твій, дивний в правді Твоїй.

Благословен, Хто йде в ім'я Господнє, осанна в вишніх!

 

Кондак 8

Дивне і преславне чудо сотворив Ти, Христе, коли відразу прийшов до храму Свого і там приступили до Тебе сліпі й криві, і Ти зцілив їх, як Світлодавець і Милостивий Лікар, бо правда перед Тобою прийде, як сказав Давид. І так Ти наповнив усіх радістю, істинною і життям у великий і передсвятковий цей день, як передбачив пророк Софонія, промовляючи: «Веселися, дочко Сиону! Скасував Господь вирок над тобою запанує Господь посеред тебе, вже більше не побачиш зла. Господь Бог твій посеред тебе, Він сильний спасти тебе; звеселиться за тебе радістю, буде милостивий з любови Своєї, буде тор­жествувати за тебе з радістю, говорить Господь, стисну всіх гнобителів твоїх у той час і спасу кульгаве, і зберу розсіяне». Тому й ми, радіючи в день свята входу Твого, виголошуємо Тобі: Алилуя.

 

Ікос 8

Весь був Ти любов, найсолодший Ісусе, тому й хвалу Тобі приносить Ізраїль з вуст дітей і лагідних немовлят: Коли старійшини і вчителі їхні богохульствували, запитуючи: «Хто це такий?», – немовлята богословствували, взиваючи Тобі: «Осанна Сину Давидовому», – і з пальмовими гілками і віттям зустрічали у храмі пришестя Твоє, провіщаючи невдовзі Твоє з мертвих воскресіння. Сподоби ж і нас, одержимих гордістю, стати, як лагідні діти, бо таких є Царство Небесне, щоб від чистого серця разом з ними принести Тобі такі похвали:

Благословенний Ти, Якого на висотах прославляють Серафими, лагідними дітьми звеличуєшся; благословенний Ти, Якого в горі носять Херувими, чистими серцями богоносно в серці носишся.

Благословенний Ти, що прийшов відбудувати занепалу Давидову скинію, щоб знову просвітити нашу внутрішню благовидну скинію; благословенний Ти, що храм Свій домом молитви сотворив, щоб нас, що у вертепі душетлінних розбійників перебуваємо, знову зробити домом чистим Духа Святого.

Благословенний Ти, Якому тисячі тисяч служать на небі, і перед Яким стоять десять тисяч; благословенний Ти, Якому зібрання дітей викликують на землі і натовпи людей що Тебе зустрічають.

Благословен, Хто йде в ім'я Господнє, осанна в вишніх!

 

Кондак 9

Вce зборище юдейське архієреїв і книжників, бачивши чудеса, які Ти Ісусе, сотворив в храмі, і дітей, що викликували: «Осанна Сину Давидовому», – стривожилось і сказали Тобі: «чи чуєш, що вони говорять? Ти ж відповів їм: так, «невже ви ніколи не читали: з уст немовлят і дітей Ти створив хвалу?». Ми ж, жахаючись від скам'янілих злобою і жорстокістю сердець їхніх, як діти нині, з простотою сердечною співаємо ангельську пісню: Алилуя.

 

Ікос 9

Красномовці Божественні, хоч і багато говоритимуть, але не зможуть достойної подяки принести невимовному пришестю Твоєму, Христе, бо нині добровільно прийшов Ти в Єрусалим щоб Хрест перетерпіти. Тому й приховав Ти від премудрих і розумних Своє Божество і відкрив його дітям, які з чистим серцем краще від батьків своїх відчули, що Ти воістину Христос. Сподоби і нас душами чистими і нескверними устами прославляти Божественну славу Твою, так співаючи Тобі:

Благословенний Ти, що явленням слів Твоїх просвіщаєш і врозумляєш немовлят, просвіти і врозуми наші помисли і серця; благословенний Ти, що через творення чудес Твоїх засвідчуєш Божество Своє, відкрий очі наші, щоб зрозуміли ми закон Твоїх чудес.

Благословенний Ти, Пастирю Ізраїля, що пасеш нас в лагідності духу на місці квітучому; благословенний Ти, що бережеш Якова, осели нас в чистоті серця на водах спокійних.

Благословенний Ти, Царю світу, нехай засяє у днях Твоїх правда, аж поки погасне місяць; благословенний Ти, Сонце Правди, нехай просвітиться світло Твоє по всьому світу, аж поки сяє сонце.

Благословен, Хто йде в ім'я Господнє, осанна в вишніх!

 

Кондак 10

Спасти бажаючи народи, Христе Боже наш, Ти покликав, деяких, які були еллінами що прийшли поклонитися на свято, вони підійшли до Филипа, що був з Вифсаїди галилейської, і просили його, кажучи: «господарю, хочемо бачити Ісуса». А він разом з Андрієм розповіли Тобі. Ти ж сказав їм у відповідь, настав час прославитися Синові Людському. Бо Ти прийшов до Своїх і Свої не прийняли Тебе, і засудили на смерть. Якщо пшеничне зерно, упавши на землю, не помре, то залишиться одне, так само і Ти смертю Своєю великій плід приніс для людей, щоб виконалося пророка Ісаї провіщення, що прийдеш Ти зібрати­ всі народи і язики, і вони прийдуть і побачать славу Твою. Тому й, прийдіть, народи, і побачте нині Царя Небесного, що наче на престолі високому на малому осляті у Єрусалим Входить, щоб усі єдиними устами і серцем співали Йому: Алилуя.

 

Ікос 10

Царю Предвічний, лагідний, праведний Спасителю і Утішителю наш! Ти лагідно прийшов в день цей у Єрусалим, на лагідному осляті синові під’яремної ослиці сидячи, щоб велику гордість припинити на землі. Тому й духовна лагідність Твоя нехай буде над всіма людьми, і щоб зрозуміли всі, що Ти прихиляєшся лише до тих, хто лагідно і смиренно, виконує заповіді Твої. Тому «нехай перекують мечі свої на орала, і списи свої — на серпи: не підніме народ на народ меча, і не будуть більше вчитися воювати». Ми ж «як лагідні душею і смиренні вдачею, благодаттю приймімо лагідного Владику всього, грядущого перемогти гординю лукавого», щоб в лагідності духу так взивати до Нього:

Благословенний Ти, що на гору Сион зійшов, щоб благовістити мир на Ізраїля; благословенний Ти, що Єрусалиму проповідуєш, щоб про сповістили спасіння народів.

Благословенний Ти, що прийшов благовістити убогим проповідувати літо Господнє сприятливе, щоб всіх розбитих серцем зціляти; благословенний Ти, що забажав проповідувати полоненим визволення, сліпим прозріння, відпустити на волю замучених.

Благословенний Ти, що як Птах під крилами збираєш пташенят Своїх, щоб всіх обтяжених гріхами Хрестом викупити; благословенний Ти, що як зерно пшеничне, яке в землю впало, грядеш на поховання, щоб всіх, що до глибини пекла впали оновити Воскресінням.

Благословен, Хто йде в ім'я Господнє, осанна в вишніх!

 

Кондак 11

Спів прекрасний приносимо Тобі, Христе, разом з лагідними дітьми, що осанна Тобі виголосили, з ними ж і ми Тобі співаємо: Бог Господь, і явився нам, тож з гілками та віттям святкуймо Тобі свято святе, чисте і духовне, щоб ще й увійшов у внутрішню оселю душ наших, як і обіцявся Ти Господи, промовляючи: не залишу вас сиротами, але знову прийду до вас. Хто любить Мене, хто любить Мене, того полюбить Отець Мій; і Я полюблю його і явлюся йому Сам. і Отець Мій полюбить його, і Ми прийдемо до Нього і оселю сотворимо у Нього. Благословенним нехай буде входження Твоє! Прийди і сядь на престол розуму нашого, як колись на осля, і воцарися в серцях наших, і знищи всю безсловесність пристрастей наших, щоб з вічно квітучим віттям чистоти знову, як древні діти, заспівали Тобі: Алилуя.

 

Ікос 11

Світлом небесним просвітився нині святий храм, коли прийшов Ти до нього, Ісусе, і очистив його від продавців земних, а разом з ним і весь Святий Град просвітився, як і передбачав Ісая: «від Сиону вийде закон, і слово Господнє — з Єрусалима», — бо Ти на страждання прийшов, і світло, радість і любов приніс Хрестом Своїм. Тому й сказав Ти ученикам раніше Хреста Свого: «ще короткий час світло є з вами. Ходіть, поки є світло, щоб темрява вас не огорнула. Доки світло з вами, віруйте у світло, щоб бути вам синами світла». Це сказав Ти, Господи, щоб і під час страждань Твоїх світло віри не згасло ученикам Твоїм, і щоб не перебували у темряві невіри, не знаючи, куди йти, щоб й всі, що правдиво вірують в Тебе з вірою взивали до Тебе:

Благословенний Ти, Христе, Світло світу, що світ лукавий зненавидів Тебе; благословенний Ти, Ісусе, Сонце Правди, що ближніми Твоїми повсякчасно шанований і препрославлений.

Благословенний Ти, невечірнє і Тихе Світло, що на заходження Своє в Єрусалим прийшло; благословенний Ти, що живеш у Світлі неприступному, весь світ просвітити зорею Воскресіння грядеш.

Благословенний Ти, найсолодше і Споконвічне Світло, на Сионі явлене, щоб просвітити душевну темряву нашу; благословенний Ти, Світильнику, що світишся і гориш, у Єрусалимі запалений, щоб знову запалити згаслі світильники наші.

Благословен, Хто йде в ім'я Господнє, осанна в вишніх!

 

Кондак 12

Благодать Твою подай нам, Ісусе, як колись отрокам єврейським, що осанна Тобі виголошували і пізнали Твоє Божество. І нині в пречесні ці дні, Господи, знову наблизься до нас, а найбільше до тих, що закликають ім'я Твоє духом лагідності та миру, смирення і любові, сподоби ж і нам відчути благодать пришестя Твого, щоб і мир Божий, який перевищує всякий розум, зберіг серця наші і всі знання наші про Тебе, і так просвітивши душі наші, з розчуленням і з радістю взивали до Тебе, що прийшов Завіт Новий укласти з нами окропленням Своєю Кров’ю: Алилуя.

 

Ікос 12

Оспівуючи Твоє до Єрусалиму пришестя на довільні страждання і невимовне сходження Твоє, Христе, поклоняємося початку Хреста Твого і з єврейськими дітьми радіючи, з пальмовими гілками і віттям зустрічаємо Тебе, і святкуючи свято, прославляємо Тебе, що Ти єси воістину Месія Христос, що прийшов і маєш знову зі славою прийти судити живих і мертвих, не на осляті синові ослиці під’яремної сидячи, але як Цар царів і Господь володарів, Його ж ім'я – Слово Боже, слідом будудь йти не отроки, «осанна» співаючи, але всі Воїнства Небесні, гучним голосом міцних громів звіщаючи: Алилуя, спасіння, честь і слава і сила нашого Бога, що воцарився Господа Вседержителя. Цей великий Прихід Твій в Небесний Сион, що сходить з неба від Бога, з вірою чекаючи, прославляємо в земний Сион входження Твоє, на за весь світ заклання, співаючи так Тобі:

Благословенний Ти, Сину Отчий, що славою увінчав людину, терням увінчатися грядеш, щоб зачерствіле єство наше плодючим зробити; благословенний Ти, Агнче Божий, що взяв гріхи світу, щоб кров'ю Своєю нас грішних, білішими за сніг, зробити.

Благословенний Ти, Женише душ і сердець наших, що з чертогу Твого виходиш, щоб ніхто не сховався від теплоти Твоєї; благословенний Ти, Пастирю Добрий, що входиш нині в Твій овечий двір, щоб ніхто не схопив нас від руки Твоєї.

Благословенний Ти, Учителю наш, що заради Сиону не мовчав до хресної Пасхи Твоєї, щоб друзів Своїх до кінця словом і любов'ю на Вечері утішити; благословенний Ти, Спасителю наш, що в багряні ризи наостанок одягтися забажав, щоб нас, як наречену ризою спасіння і в одежу радості прикрасити.

Благословен, Хто йде в ім'я Господнє, осанна в вишніх!

 

Кондак 13

О Ісусе Христе, Агнче Божий, що перше віків на заклання приготований, нині ж у Єрусалим на добровільні страждання грядеш! Прийми це мале моління наше, з пальмовими гілками та віттям принесене Тобі, нехай в пречесні ці дні підемо слідом за Тобою в тиші і лагідності духу і розчуленням і чистоті серця, і так нехай перебуватимемо з Тобою і у весь час земної подорожі нашої. І сподоби нас неосудно причаститися божественної радості Святої Пасхи Твоєї тут, на землі, щоб і після пришестя в Небесний Єрусалим навіки з'єдналися з Тобою, з усіма святими співаючи ангельську пісню: Алилуя.

 

Цей кондак читається тричі, потім 1-ий ікос: «Архангелів і Ангелів чини ...» і 1-ий кондак: «Непереможний Царю ...»

 

Молитва

Господи Ісусе Христе, Боже наш, що на Небесах з Отцем на престолі сидиш, Якого безперестанно на крилах херувими носять і прославляють Серафими, Який у дні втілення Свого на ослятко – сина під’яремної ослиці сісти зволив, заради нашого спасіння, і від дітей прославлення прийняв, і у Святий град Єрусалим за шість днів до Пасхи на добровільне страждання прийшов, щоб спасти світ Хрестом, погребінням і воскресінням Твоїм! І як тоді люди, що сиділи у темряві і тіні смертній, взявши гілки древ і віття з фініків, зустрічали Тебе, Сина Давидового, Тебе сповідуючи, так і нас нині, в передсвятковий день що наслідуючи їх віття і гілки в руках несемо, зміцни і збережи. Щоб як ті люди і діти «осанна» Тобі приносили, сподоби і нас в псалмах і співах духовних душами чистими і нескверний устами прославити всю велич Твою в це свято, і на всю Страсну Седмицю Твою, і неосудно досягнути і причаститися божественної радості Святої Пасхи в пресвітлі дні Живоносного Воскресіння Твого, щоб оспівували і прославили Твоє Божество, разом з безначальним Твоїм Отцем і Пресвятим і Благим і Животворчим Твоїм Духом, завжди, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Упорядкував протоієрей Миколай Капітула