joomla

593Євангельські читання 10 травня

Євангеліє від Іоана, 5, 1-15

1 Після цього було юдейське свято, і прийшов Ісус до Єрусалима. 2 В Єрусалимі ж біля Овечих воріт є купальня, що по-єврейськи зветься Вифезда, яка мала п’ять критих входів. 3 У них лежало багато хворих, сліпих, кривих, сухих, що чекали руху води, 4 бо ангел Господній щороку сходив у купальню і збурював воду; і хто перший входив після збурення води, той одужував, хоч би яку недугу мав. 5 Тут був чоловік, який хворів тридцять вісім років. 6 Ісус, побачивши, що він лежить, і знаючи, що вже довго хворіє, говорить йому: чи хочеш бути здоровим? 7 Недужий відповів Йому: так, Господи! Але людини не маю, щоб, коли збуриться вода, опустила мене в купальню; коли ж я приходжу, інший вже поперед мене входить. 8 Ісус говорить йому: встань, візьми постіль твою і ходи. 9 І він одразу одужав, взяв постіль свою і пішов. Була ж субота у той день. 10 Тому юдеї говорили зціленому: сьогодні субота, і не слід було тобі брати постіль свою. 11 Він відповів їм: Хто зцілив мене, Той сказав мені: візьми постіль твою і ходи. 12Його спитали: Хто Той Чоловік, Який сказав тобі: візьми постіль твою і ходи? 13 А зцілений не знав, хто Він, бо Ісус зник у натовпі, що був на тому місці. 14 Потім Ісус зустрів його у храмі і сказав йому: ось ти одужав; не гріши більше, щоб з тобою не сталося чого гіршого. 15 Чоловік цей пішов і сказав юдеям, що Той, Хто зцілив його, є Ісус. 

 

Толкова Біблія

Після цього – тобто після подій, описаних Іоаном в 4-й главі. Було свято іудейське. Що це за свято? Найімовірніше, що таким виразом Іоан хотів означити свято Кущів, як найбільш радісне і улюблене в народі. Просто святом називається іноді свято Кущів і в книгах Старого Завіту (3 Цар. 8: 2; Єз. 45:25; Неєм. 8:14; 3 Цар. 12:32) і у Йосифа Флавія (Древн. 20 : 9, 3; 13:13 5). Ні про Пасху, ні про П'ятидесятницю не можна сказати нічого подібного, - тим менше про свято Пурим. Напр., У Старому Завіті у 70-ти свято 50-ці (арамейською - Асарта, по-єврейськи - Ацерет) ніде не означене просто висловом свято. Але якщо Іоан тут має на увазі свято Кущів, то значить, що між подорожжю Христа по Самарії в січні (Ін. 4:35) і нинішньою подією, що сталася в Єрусалимі на початку жовтня... пройшло близько дев'яти місяців, які Господь прожив на самоті в Галилеї, не відвідавши в попередній Великдень (2-й Великдень) Єрусалим.

 

Господь приходить до Єрусалима один, без учнів, які в цей час, мабуть, повернулися до своїх попередніх занять. Можна припускати, втім, що Апостол Іоан, у якого була можливість прибути з Господом в Єрусалим, не залишав свого Вчителя і в цей прихід Христа в Єрусалим. Інакше звідки він міг би знати слова Христа, сказані з приводу зцілення розслабленого? (Припущення Едершейма, що Христос Сам згодом передав зміст розмови Іоану, неправдоподібне: в Євангеліях немає ніде ні найменшої вказівки на такий спосіб ознайомлення Матфея й Іоана з промовами Христа).

 

Біля брами (Неєм. 3:32; Неєм. 12:39), яка була в північній частині стіни, існувала купальня або ставок з п'ятьма критими ходами, в яких лежали хворі. Ця купальня називалася по-єврейськи (правильніше: арамейською) Вифезда (Beth-Chesdah), тобто "Будинок милості", "милосердя любові". Коли Іоан писав своє Євангеліє, купальня ця ще існувала (він каже: є). Спустошення, зроблене в Єрусалимі Титом в 70-му році, очевидно, було зовсім не таке жахливе, як зображує його Йосиф Флавій (Іудейська війна 7: 1, 1) і відомі раніше місця і залишки будівель ще можна було знайти в місті. Євсевій Кесарійський говорить, що в 70-му році загинула тільки половина Єрусалима (Demonstr. 6:18, 10; пор. Церк. Іст. 4: 23, 18). У бесіді, що приписується святому Афанасію, йдеться, що зазначена купальня існувала і тоді, в 4-му столітті (ed. Montfauc. 2:70; пор. статтю Полянського "про Вифезду" в повідомленнях палестинського товариства за 1910 г.).

 

Тут описується чудо, що відбувалося в купальні над тими хворими, які встигали зануритися у воду відразу після того, коли її збурював Ангел. Новітні видавці євангельського тексту, проте, з обох цих стихів роблять тільки один, залишаючи слова: "в них (в критих ходах або галереях) лежало багато слабих, сліпих, кривих, сухих".

 

Кодекс Олександрійський, Іоан Золотоустий, Кирило Олександрійський і майже всі латинські церковні письменники, Вульгата і Коптський переклад мають у себе слова 4-го стиха. Що ж стосується того, як сам євангеліст ставився до народного вірування в чудодійну силу води цієї купальні, про це не можна сказати нічого певного. Мабуть, він просто повідомляє тут про погляд, який існував в його час у іудеїв, які зазвичай бачили в незвичайних і незрозумілих їм явищах природи дії небесних духів, що мали в своєму віданні ту чи іншу область чи стихію природи. В Апокаліпсисі також згадується про Ангела вод (Одкр. 16: 5), і ця обставина подає привід припустити, що і сам Іоан не був чужий загальноіудейскому погляду про існування особливих Ангелів, що діють на людей за допомогою різних стихій природи. І думка ця загалом згодна з вірою в буття божественного промислу, тим більше, що євангеліст каже, що ця дія Ангела з водою відбувалася не регулярно у відомі терміни, а через досить невизначені проміжки часу.

 

У купальні знаходився страждалець, який лежав в паралізованому стані цілих 38 років. Його, ймовірно, приносили сюди або принесли звідкись здалеку, і біля нього не було постійного доглядача, який би занурив його в воду негайно після збурення її. Або від самого хворого або від когось з його сусідів Христос дізнався про його нещасну долю. Іноді, коли Іоан зображує випадки безпосереднього усвідомлення чогось Христом, він висловлються інакше, ніж тут (пор. Ів. 1:48, 50; Ін. 2:24 і сл .; Ін. 4: 17-19).

 

«Хочеш бути здоровим?» Хворий, очевидно, вже втратив здатність усвідомлювати всю силу свого нещастя, і Христос Своїм питанням відроджує в ньому занепалу надію на можливість лікування, пробуджує бажання одужати. Разом з цим Христос спрямовував на Себе увагу хворого, хотів дати йому зрозуміти, що зцілення хворому може подати саме Він.

 

Хворий, однак, не бачить іншого способу спасіння, як занурення в чудодійну воду купальні, а цей спосіб для нього виявляється недоступними.

 

Хоча Господь мав на цей момент підстави побоюватися проявів ворожнечі до Себе з боку іудеїв, проте Він здійснює зцілення хворих. Незважаючи на те, що це припало на суботу, коли було заборонено носити всякі тяжкі речі, він говорить зціленому взяти свою постіль і йти.

 

Надзвичайна енергія, яка без сумніву виявлена ​​була Христом в цьому повелінні, викликала сильний підйом духу в хворому, і він, миттєво зцілившись, швидко забрав своє ложе і пішов геть з купальні. Втім, за найкращими кодексам в 9-му стихові не читається слово "негайно", і це, здається, більш правильне читання. Христос не хотів звертатися до народу з проповіддю з приводу скоєного Ним дива. Це чудо Він зробив не в якості знамення для залучення людей до віри в Нього (пор. Ін. 2:18, 23), а як справу милосердя.

 

Зцілення було здійснене Христом в суботу, і це подало іудеям привід викрити вздоровленого хворого в порушенні суботнього спокою, оскільки ця людина, виконуючи веління Христа, понесла додому своє ложе, що заборонено було робити в суботу (пор. Мт. 12: 1-8 ). Під іудеями тут Іоан розуміє, очевидно, як і в Ін. 2:18, офіційних представників іудейства, можливо, навіть членів Синедріону з числа фарисеїв.

 

Іудеї не звертають ніякої уваги на саме чудо зцілення - їм важливо лише знати ім'я того, хто звелів зціленому порушити закон про дотримання суботнього спокою.

 

«Не гріши більше, щоб з тобою не сталося чого гіршого». Христос не задовольняється тим, що зцілив тіло хворого, Він хоче вилікувати і душу його, погрожуючи йому великими стражданнями в разі, якщо хворий знову почне гріховне життя, яким і викликана була хвороба. Очі вздоровленого таким чином відкриваються, і він призивається до зміни життя, до покаяння, яке приведе до спасіння.

 

Зцілений після зустрічі з Христом поспішає оголосити іудеям про Христа як про свого Зцілителя. Гейки вважає, що тут позначилася його низька натура (ч. 3-тя с. 114). Але найімовірніше припустити, що той оголосив про Христа в радості і простоті серця, думаючи, що іудеї поспішать визнати в Христі істинного пророка. Йому, звичайно, не могли бути відомі вороже ставлення іудеїв до Христа.

 

Діяння святих апостолів 9, 32-42

32 Трапилося, що Петро, коли об­ходив усiх, прийшов і до святих, якi жили в Лiддi. 33 Там знайшов вiн одного чоловiка на iм’я Еней, який уже вiсiм рокiв лежав на посте­­лi i був розслаблений. 34 Петро ска­зав йому: «Енею! Зцiляє тебе Iсус Христос; встань з постелi твоєї». I вiн зараз же встав. 35 I бачили його всi жителi в Лiддi i Саронi, якi навернулися до Господа.

36 У Іоппiї ж була одна учениця на iм’я Тавифа, що значить «сарна»; вона була сповнена добрих дiл i творила багато милостинi. 37 Сталося ж у тi днi, що вона занедужала й померла. Її обмили i поклали у світлиці. 38 Лiдда ж була поблизу Іоппiї, тому ученики, почувши, що Петро перебуває там, послали до нього двох чоло­вiк просити, щоб вiн не забарився прийти до них. 39 Петро, вставши, пiшов з ними; i коли вiн прийшов, завели його у світлицю, i всi вдови iз слiзьми стали перед ним i пока­зували сорочки та плаття, що їх ро­била Сарна, живучи з ними. 40 Пет­­ро вислав усiх i, ставши на колiна, помолився, i, звернувшись до тiла, сказав: «Тавифо, встань». I вона вiд­крила свої очi i, побачивши Петра, сiла. 41 Вiн подав їй руку, пiдвiв її i, покликавши святих i вдовиць, поставив її перед ними живою. 42 Це стало вiдомим по всiй Іоппiї, i ба­гато хто увiрував у Господа.

 

Толкова Біблія

Вельми важлива згадка відвідування Апостолом Петром тодішніх християнських громад Палестини. Безсумнівно, і інші апостоли мали цей звичай з метою кращого утвердження у вірі навернених...

 

"До святих, що мешкали в Лідді ..." - тобто християнам міста Лідда, недалеко від моря, навпроти Яфи, на північний захід від Єрусалима.

 

Еней. Не зрозуміло, чи був він християнином до свого зцілення, чи ні. Недаремно далі зцілена Петром Тавифа називається ученицею. Грецьке ім'я Енея дозволяє зробити висновок, що він був у всякому разі огреченим, «елліністом».

 

Показово, що, зцілюючи розслабленого, Петро не питає його про віру в Ісуса Христа, а прямо дарує йому зцілення, очевидно, або провидячи готовність його до цієї віри, або плекаючи надію самим цим зціленням пробудити в ньому віру.

 

"І бачили його всі", тобто зціленим того, якого раніше знали розслабленим.

 

"У Сароні ...". З ім'ям Сарона відомі і містечко, і долина, прилегла до моря (від Кесарії Стратонова до Іоппії), плодоносна і тому густо населена. Можна розуміти тут і те, і інше.

 

"У Іоппії ..." - нині Яффа, древній торгове приморське місто на північний захід від Єрусалима.

 

"Учениця", тобто християнка. Чи була вона дівчина, або вдова, або заміжня, з розповіді не видно. Можливо, що це була вдова, судячи з благодійництва переважно щодо вдовиць (Діян. 9:39 ст.).

 

"Тавифа, що означає Сарна ..." - це було не прізвисько, а власне жіноче ім'я, що зустрічається і у греків, і у Флавія, і у рабинів. За своєю красою, граціозністю і виразністю очей сарна взагалі у східних народів була символом жіночої краси, чому і стала власним жіночим ім'ям, подібно чоловічому - Лев.

 

"У ті дні ...", коли Петро знаходився в Лідді.

 

"Ученики ...", тобто християни, зажурені смертю настільки доброчесної жінки. Для чого було посилати до Петра вже після смерті Тавифи? Очевидно, що ті, хто посилав, живили деяку надію, що Той, Хто закликав і чотириденного Лазаря з гробу, може подібне ж диво зробити і знову через найдостойнішого учня Свого.

 

"Пет­­ро вислав усiх..." - (пор. Мт. 9: 24-25; Мк. 5:40; Лк. 8:54), щоб не бентежитися ніякими зовнішніми враженнями і цілком віддатися молитві про воскресіння померлої.

Джерело: www.chernectvo.com